Jedząc cukinie, poczułeś taki posmak? To bardzo niebezpieczny sygnał

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Cukinia pokrojona w kostkę - Pyszności; Foto Canva.com


Sezon na cukinię rozkręca się z każdym kolejnym dniem. Pomimo tego, iż na zbiory na własnej działce trzeba jeszcze poczekać, to jest już dostępna w wielu popularnych marketach i to w dość dobrej cenie. Niewątpliwie jest to jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Cukinia wyróżnia się smakiem i adekwatnościami. W tym miejscu, dobrze jest zastanowić się nad tym, jak i z czym spożywać cukinię i czy można ją jeść na surowo.

Jakie są najpopularniejsze warzywa sezonowe? Z pewnością te, które wyróżniają się najlepszym smakiem i adekwatnościami. W tej dziedzinie, oprócz tak smacznych i popularnych produktów, jak ogórki i pomidory, prym wiedzie również cukinia. Uwielbiają ją wegetarianie i weganie oraz miłośnicy ryb i mięs, a także dań z grilla. Można pokusić się o stwierdzenie, iż jest to warzywo, które pasuje do wszystkiego i z którego można zrobić praktycznie wszystko. Jako, iż swoim wyglądem przypomina ogórka, to większość osób zastanawia się nad tym, czy można jeść cukinię na surowo. Postanowiliśmy to sprawdzić.

Surowa cukinia – czy można ją spożywać w takiej formie?

Cukinia jest bezpieczna do spożycia na surowo, o ile dokładnie ją umyjesz i wyszorujesz. Nie jest konieczne obieranie jej skórki, ponieważ jest ona miękka i cienka. Jednak istnieje pewna uwaga dotycząca smaku cukinii. jeżeli zauważysz, iż jest gorzka, należy ją natychmiast wyrzucić. Gorzki smak wskazuje na obecność toksycznych związków, które mogą powodować bóle brzucha, wzdęcia czy biegunkę. Tego rodzaju cukinię należy unikać zarówno w surowej, jak i poddanej obróbce termicznej postaci. Dlatego podczas krojenia warto spróbować, jak smakuje cukinia, aby upewnić się, iż jest smaczna i bezpieczna do spożycia.

Cukinia pokrojona w kostkę – Pyszności; Foto Canva.com

Sprawdź: Mało kto przygotowuje popularne warzywo w taki sposób. Zrobisz raz i się zakochasz

Jak i z czym jeść surową cukinię?

Jednym z popularnych sposobów spożycia surowej cukinii jest przygotowanie sałatki, do której dodaje się oliwę z oliwek, startą skórkę z cytryny, miód, parmezan, sól i pieprz. Weganie i osoby nietolerujące glutenu często wykorzystują cukinię jako zamiennik makaronu, wystarczy ją zetrzeć i dodać do innych składników na patelni, a następnie lekko podsmażyć. Cukinia świetnie nadaje się również do grillowania, gdy jest przyprawiona ulubionymi ziołami, solą i pieprzem. Miłośnicy placków ziemniaczanych często używają cukinii jako alternatywy dla ziemniaków, tworząc placuszki z cukinii, które mogą być spożywane zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej.

Idź do oryginalnego materiału