W związku z tym, iż w tej chwili trwa Wielki Post, to z pewnością często sięgasz po swoje ulubione ryby. Być może, wśród nich znajduje się łosoś i dorsz. Oczywiście, to dobry wybór, ale czasem warto sięgnąć również po te tanie ryby. Nie tylko zaskakują ceną, ale również smakiem i wartościami odżywczymi. Które z nich warto wybrać?
Ryby to przysmak, który powinno się jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Niestety większość osób spożywa je zdecydowanie zbyt rzadko. Szukając inspiracji na postny obiad, warto po nie sięgnąć. Stanowią bowiem ważny składnik diety i są jednym z najbogatszych źródeł wielonienasyconych kwasów omega-3.
Tanie ryby – po jakie gatunki warto sięgać?
Odwiedzając sklep rybny lub supermarket i decydując się na wybór gatunku ryby, z pewnością najczęściej decydujesz się na filety z łososia lub filety z dorsza. Okazuje się, iż ich cena może cię nieco zaskoczyć, dlatego warto je zastąpić również tańszymi odpowiednikami. Są to zarówno ryby morskie, jak i ryby słodkowodne. Ich sposób przyrządzenia wygląda podobnie, a smak jest tak samo wyjątkowy, jak w przypadku tych bardziej popularnych ryb.
Tanie i smaczne ryby – Pyszności; Foto Canva.com
Niezależnie od tego, na co się zdecydujesz, pamiętaj, iż niemal wszystkie ryby i zawarte w nich kwasy omega-3 normalizują ciśnienie krwi. Warto podkreślić, iż spożywanie ich hamuje również rozwój choroby wieńcowej, czy choroby niedokrwiennej serca. Kwasy omega-3 działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, czy przeciwalergicznie. Spożywanie ryb korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego i pracę mózgu.
Jakie tanie ryby morskie warto wybrać?
Trudno podjąć ci decyzję? Jesteśmy od tego, by ci podpowiedzieć. jeżeli szukasz tańszych zamienników dla łososia czy dorsza, to wiedz, iż świetną opcją będą następujące gatunki ryb morskich:
- flądra – jedna z najtańszych ryb bałtyckich, zawiera w sobie wiele wartościowych składników odżywczych; można ją filetować, smażyć, piec, czy gotować;
- śledzie – z pewnością kojarzą ci się tylko ze świętami; okazuje się jednak, iż można je również marynować, smażyć czy jeść na surowo; można je kupić w wielu postaciach, a kosztują niewiele;
- belona – to kolejna ryba bałtycka; przypomina węgorza; jest to tania i mało znana ryba, która jest wyjątkowo smaczna; najczęściej podaje się ją duszoną w sosach ziołowych.
Śledzie – Pyszności; Foto Canva.com
Jakie tanie ryby słodkowodne wybrać?
Jeśli nie jesteś fanem ryb morskich, to możesz śmiało wybrać tanie ryby słodkowodne. Można pokusić się o stwierdzenie – do wyboru, do koloru. Na pewno znajdziesz coś dla siebie. Do polecanych i tanich ryb słodkowodnych należą:
- płocie – to wszechobecne ryby w polskich wodach; nadają się do przygotowania zupy rybnej
- okonie – wyróżnia je zwarte, jędrne mięso i korzystna cena; łatwo się je filetuje;
- karasie – ryby, które żyją w stawach i jeziorach; są niewielkie, a po odpowiednim filetowaniu stają się niezwykle smaczne.
Staraj się regularnie spożywać ryby. Zrób to dla swojego zdrowia!
Jeśli jednak wolisz łososia, to na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na obiad z łososiem: