Jedz codziennie, a gwałtownie zauważysz różnicę. Zdziwisz się, jak dużą

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kupując truskawki warto postawić na te z polskich upraw - Pyszności; foto: Canva


Dyplomowana dietetyczka postanowiła podsumować wszystkie korzyści płynące z jedzenie truskawek. Ponieważ sezon na te pyszne owoce jagodowe trwa w najlepsze, warto wiedzieć, co jeszcze, poza miłymi doznaniami smakowymi, otrzymujemy wraz z ich zjedzeniem. Jak się okazuje, truskawki bardzo pozytywnie oddziałują na ludzki organizm.

Chociaż truskawki uchodzą za owoce (tudzież jagody, a choćby orzechy, o czym przekonują botanicy) niezwykle zdrowe, to podstawą do tego, by je za takie uznać, jest ich sprawdzone źródło pochodzenia. O tym, jak bardzo jest ono ważne, świadczy fakt, iż truskawki już od wielu lat znajdują się na pierwszym miejscu listy najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców na świecie. Więcej o tym przykrym podsumowaniu przeczytasz, klikając tutaj.

Kupując truskawki warto postawić na te z polskich upraw – Pyszności; foto: Canva

To właśnie dlatego najwięksi fani truskawek rzadko korzystają z całorocznych produktów importowanych i cierpliwie czekają na pojawienie się zbiorów z polskich upraw. Na wszelki wypadek potrafią też już na pierwszy rzut oka odróżnić polskie truskawki od zagranicznych. A kiedy już to zrobią, pozostaje im już tylko cieszyć się boskim smakiem i doskonałymi adekwatnościami prozdrowotnymi, które dla portalu bbcgoodfood.com opisała dyplomowana dietetyczka Jo Lewin.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Jedzenie truskawek z polskich hodowli to łączenie przyjemnego z pożytecznym. O ich wyjątkowym smaku na pewno nie trzeba nikogo przekonywać, ale pozostaje jeszcze kwestia zdrowia. Dietetyczka Jo Lewin podzieliła zalety tych owoców na pięć podpunktów. Oto one.

Truskawki mają wiele prozdrowotnych adekwatności – Pyszności; foto: Canva

  • Wspierają funkcjonowanie serca. Zawarte w truskawkach antocyjanidyny zapobiegają stanom zapalnym i chorobom serca.
  • Regulują poziom cukru we krwi. Występujące w truskawkach barwniki — antocyjany — biorą udział w spowolnieniu trawienia glukozy i zmniejszeniu zużycia insuliny. Ten efekt działa podwójnie, o ile truskawki są serwowane jako element posiłku bogatego w węglowodany.
  • Potencjalnie leczą skutki cukrzycy typu 2. Chociaż Jo Lewin przyznaje, iż brakuje jeszcze obszerniejszych badań na ten temat, to wszystko wskazuje na to, iż zawarte w truskawkach polifenole pozytywnie oddziałują na skutki chorobowe cukrzycy. Poza regulacją poziomu cukru we krwi mają też kontrolować ciśnienie krwi.
  • Chronią przed nowotworami. Połączenie zawartych w truskawkach polifenoli: kwasu elagowego i elagitaniny, mają ponoć hamować wzrost komórek rakowych. Na ten moment jednak badania potwierdzające to działanie zostały przeprowadzone jedynie na zwierzętach.
  • Wspierają kontrolowanie wagi. Dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym (którym cechują się właśnie truskawki) jest nie tylko pomocna w kontrolowaniu wagi, ale również zmniejsza częstotliwość występowania chorób wynikających z otyłości.
Idź do oryginalnego materiału