Jednogarnkowy gulasz z papryką na obiad. Wypróbuj przepis na tradycyjny posiłek na bazie indyka. W prosty sposób przemycisz porcję warzyw
W skrócie
- Gulasz z papryką i indykiem – przepis na obiad
- Jak zrobić gulasz z papryki i indyka?
- Sposób podania gulaszu z papryką
Pożywny gulasz z papryką i indykiem to szybkie i proste danie, które zrobisz w jednym garnku. Ważne, aby wybrać naczynie o grubym dnie, które równomiernie się nagrzewa. Do gulaszu z papryki i indyka warto wybierać tzw. mięso gulaszowe, czyli z udźca indyka. Zobacz przepis na rozgrzewający gulasz z papryką i gulaszem.
Gulasz z papryką i indykiem – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g udźca z indyka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 średniej wielkości papryka,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 brokułu,
- 100 ml śmietany 18 procent,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki wędzonej,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 100-200 ml wody,
- 2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić gulasz z papryki i indyka?
Przygotowanie:
- Cebulę należy obrać z łupin, umyć i posiekać na średniej wielkości kostkę. Marchewkę należy umyć, obrać i posiekać na plastry nożem lub przy pomocy mandoliny.
- Paprykę trzeba umyć, usunąć gniazda nasienne i posiekać nożem w kostkę lub na średniej grubości plastry na mandolinie.
- Obrany z łupin czosnek należy pokroić w cienkie plastry.
- Mięso z indyka na gulasz trzeba pokroić w kostkę i oprószyć mąką pszenną.
- Następnie olej należy rozgrzać w garnku o grubym dnie i podsmażyć na nim mięso.
- Potem należy przełożyć je do miski i dolać jeszcze łyżkę oleju. Do garnka należy wsypać cebulę, czosnek, plastry marchewki i papryki. Całość należy podsmażać, aż się warzywa się zarumienią i zmiękną.
- Do warzyw należy dodać podsmażonego indyka i doprawić słodką oraz wędzoną papryką.
- Całość należy smażyć przez 5 minut. Do gulaszu z papryką należy dolać wodę.
- Następnie trzeba dodać rozdrobnione różyczki brokułu. Domowy gulasz z papryką z indyka należy gotować przez 5 minut. jeżeli lubicie więcej sosu, można dolać jeszcze 100 ml wody i zagotować.
- Śmietanę trzeba zahartować w misce i dolać do sosu. Gotowy gulasz należy doprawić solą lub sosem sojowym oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Przed podaniem gulasz z papryką i indykiem można posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Sposób podania gulaszu z papryką
Gulasz z indyka z papryką i marchewką można podawać tradycyjnie z purée ziemniaczanym. Danie świetnie smakuje podawane z kluskami śląskimi, kopytkami albo z pieczonymi ziemniakami. Do gulaszu z papryką można także ugotować na sypko kaszę gryczaną. Danie można podawać z kiszonymi ogórkami lub surówką z kapusty pekińskiej.
Gulasz z papryką i indykiem – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g udźca z indyka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 średniej wielkości papryka,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 brokułu,
- 100 ml śmietany 18 procent,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki wędzonej,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 100-200 ml wody,
- 2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić gulasz z papryki i indyka?
Przygotowanie:
- Cebulę należy obrać z łupin, umyć i posiekać na średniej wielkości kostkę. Marchewkę należy umyć, obrać i posiekać na plastry nożem lub przy pomocy mandoliny.
- Paprykę trzeba umyć, usunąć gniazda nasienne i posiekać nożem w kostkę lub na średniej grubości plastry na mandolinie.
- Obrany z łupin czosnek należy pokroić w cienkie plastry.
- Mięso z indyka na gulasz trzeba pokroić w kostkę i oprószyć mąką pszenną.
- Następnie olej należy rozgrzać w garnku o grubym dnie i podsmażyć na nim mięso.
- Potem należy przełożyć je do miski i dolać jeszcze łyżkę oleju. Do garnka należy wsypać cebulę, czosnek, plastry marchewki i papryki. Całość należy podsmażać, aż się warzywa się zarumienią i zmiękną.
- Do warzyw należy dodać podsmażonego indyka i doprawić słodką oraz wędzoną papryką.
- Całość należy smażyć przez 5 minut. Do gulaszu z papryką należy dolać wodę.
- Następnie trzeba dodać rozdrobnione różyczki brokułu. Domowy gulasz z papryką z indyka należy gotować przez 5 minut. jeżeli lubicie więcej sosu, można dolać jeszcze 100 ml wody i zagotować.
- Śmietanę trzeba zahartować w misce i dolać do sosu. Gotowy gulasz należy doprawić solą lub sosem sojowym oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Przed podaniem gulasz z papryką i indykiem można posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Sposób podania gulaszu z papryką
Gulasz z indyka z papryką i marchewką można podawać tradycyjnie z purée ziemniaczanym. Danie świetnie smakuje podawane z kluskami śląskimi, kopytkami albo z pieczonymi ziemniakami. Do gulaszu z papryką można także ugotować na sypko kaszę gryczaną. Danie można podawać z kiszonymi ogórkami lub surówką z kapusty pekińskiej.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: