Znalazłam w zamrażalce bób i od razu wiedziałam, iż coś z niego wyczaruję. Tak powstała sałatka z bobem – lekka, zielona i pełna smaku. Oczywiście nie samym bobem człowiek żyje, więc dorzuciłam też kalafior i brokuły. Wyszło coś w rodzaju niskowęglowodanowej wariacji na temat perskiego ryżu z bobem i koprem, tylko bez ryżu, za to z porządną porcją warzyw.
Sałatka świetnie sprawdza się jako lekki lunch albo kolacja, szczególnie jeżeli masz ochotę na coś prostego, ale niebanalnego. Do całości dodałam odrobinę oliwy, szafranu i dużo koperku – bo jak już robić sałatkę z bobem, to na całego. Możesz ją podać na ciepło albo na zimno – obie wersje są super.
Pomysł na szybki obiad? Sałatka z bobem ratuje dzień
Lubię takie sałatki – pełne warzyw i najlepiej na ciepło. Podaję je jako przystawkę do obiadu, ale równie dobrze sprawdzają się jako samodzielne, wegetariańskie danie. Serio, taką sałatką można się naprawdę porządnie najeść. Sałatka z bobem to strzał w dziesiątkę dla wszystkich fanów tego zielonego cuda.
Ja sama jestem ogromną fanką bobu, więc gdy tylko zaczyna się sezon, bób ląduje w mojej kuchni w przeróżnych odsłonach. Robię tabbouleh z bobem i fetą, pierogi nadziewane bobem, a raz choćby upiekłam tartę z bobem – wyszła genialna! A co powiecie na omlet z bobem? Prosty, szybki i pyszny. Bób po prostu pasuje do wszystkiego.
Sałatka z bobem – bo proste smakuje najlepiej
Sałatka z bobem to jedno z tych dań, które robi się szybko, smakuje świetnie i jeszcze do tego wygląda kolorowo na talerzu. Uwielbiam takie połączenia – proste składniki, dużo warzyw i coś zielonego, co kojarzy się z latem. Ta wersja z brokułem i kalafiorem to fajna alternatywa dla klasycznych dodatków do obiadu, ale sprawdzi się też jako pełnoprawny posiłek. jeżeli lubicie bób tak jak ja, to koniecznie spróbujcie. Sałatka z bobem może nie brzmi jak coś wyjątkowego, ale uwierzcie – ma w sobie to coś!

Sałatka z bobem, kalafiorem i brokułami
DrukujSkładniki:
200 g ugotowanego bobu
1 mały brokuł
1 mały kalafior
5 łyżek posiekanego kopru + kilka gałązek do dekoracji
3 łyżki berberysu
1 łyżka miodu
szczypta zmielonego szafranu
2 łyżki oliwy
1 łyżka oleju kokosowego
sól, suszone płatki chili do smaku
Przygotowanie:
- Kalafior i brokuły podzielić na różyczki, rozłożyć na blasze, skropić oliwą, oprószyć solą i płatkami chili. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C z funkcją grilla. Piec przez około 20 minut, aż warzywa lekko się zarumienią. Przełożyć na talerz.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać ugotowany bób, posiekany koper, berberys, miód i szczyptę szafranu. Smażyć przez 2 minuty, mieszając delikatnie. Połączyć z upieczonymi warzywami i całość delikatnie wymieszać.
- Udekorować koperkiem i podawać – najlepiej na ciepło. Smacznego!