Kotlety schabowe robi się podobnie, ale różnią je pewne szczegóły. W wielu przypadkach mogą to być np. przyprawy lub nietypowy sposób przygotowania. Na jeden krok, z pewnością decydowała się twoja babcia, u której kotlety zawsze smakowały najlepiej. Co musisz zrobić, by powrócić do czasów dzieciństwa?
Nie ulega żadnej wątpliwości, iż kotlety schabowe to prawdziwy klasyk, na który większość Polaków decyduje się przede wszystkim w niedzielę. Jego podstawą jest najlepsze i świeże mięso, odpowiednio dobrane przyprawy oraz panierka, która nadaje chrupkości temu wieprzowemu mięsu.
Nie ma to jak u babci – co musisz zrobić, by przygotować najlepsze schabowe?
Pomimo tego, iż smażenie kotletów schabowych nie jest niczym skomplikowanym i wygląda podobnie, to są pewne receptury, które należy uznać za najlepsze. A są to przepisy babci, u której zawsze wszystko smakowało najlepiej. Okazuje się, iż taką tajemnicą tych smacznych kotletów, przygotowywanych przez babcię jest moczenie schabu w mleku z dodatkiem czosnku. Dzięki temu patentowi, schab będzie rozpływał się w ustach, a same kotlety będą aromatyczne i perfekcyjne.
Jak smażyć schabowe – Pyszności; Foto Canva.com
Schabowe z przepisu babci – jak je zrobić?
To bardzo proste. Pamiętaj, by odpowiednio wcześniej namoczyć schab w mleku, z dodatkiem czosnku. Najlepiej zrobić to przez całą noc, z soboty na niedzielę, przed smażeniem tego popularnego dania. Innym sposobem, o którym wspominaliśmy jest na przepis na kotlety schabowe w majonezie. Każdy z twoich domowników będzie zachwycony!
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 2 ząbki czosnku
- szklanka mleka
- sól i pieprz do smaku
- olej kokosowy do smażenia
- bułka tarta.
Kotlety schabowe – Pyszności; foto: Canva
Sposób przygotowania:
- Przepis jest prosty, a różnica tkwi w marynowaniu mięsa. Rozpocznij od rozbicia mięsa tłuczkiem i przyprawienia ich solą i pieprzem.
- Kolejny krok to obranie ząbków czosnku. Ułóż je w naczyniu, razem z kotletami (przełóż je na przemian). Wszystko zalej mlekiem i wstaw do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po zamarynowaniu w mleku z czosnkiem, obtocz kotlety w bułce tartej. Postaraj się odpowiednio mocno je docisnąć, aby panierka równomiernie pokryła kotlety.
- Rozgrzej patelnię z olej kokosowym i przystąp do smażenia kotletów. Pamiętaj, iż schabowe powinny być rumiane z dwóch stron. Podaj z ulubionymi dodatkami – np. z ziemniakami i surówką.
A co powiesz na sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: