JE SIĘ(Ń) w restauracjach – gdzie na jesieniarskie menu w Łodzi?

jemywlodzi.pl 1 tydzień temu

Grzyby, dynie, śliwki, gruszki, jabłka i dużo cynamonu. Tak smakuje i pachnie jesień! Sprawdźcie gdzie zjecie rozgrzewające i aromatyczne dania, desery i napoje w Łodzi.

Koniec lata nie jest taki zły, gdy jesień wita nas słońcem i zapachem cynamonu. Właśnie to kochamy w niej najbardziej. Jesieniary dobrze wiedzą jak wejść w ten klimat na 100%, a my dziś trochę im w tym pomożemy. Knedle ze śliwkami, makarony w gęstych grzybowych sosach, aksamitne dyniowe i grzybowe kremy, mięciutkie i pachnące cynamonki, a na porządne rozgrzanie – aromatyczne herbaty i of kors – pumpkin spice latte! Sprawdźcie gdzie je dostać.

KURKI

W jakim połączeniu najbardziej kochacie kurki? Ja bezapelacyjnie z wszelakimi kluchami i makaronami. Taki duet znajdziecie w Komediowej (kluski śląskie w sosie z gorgonzoli z kurkami), Dzielnej 43 (kurkowe gnocchi), Ukrytych Rzekach (kopytka z kurkami, bryndzą, zielonym groszkiem i sosem kurkowym) czy Heksagonie (pierogi z ziemniakami i smażonymi kurkami na sosie z zielonych pomidorów i szczawiu).

Komediowa – kluski śląskie z kurkami
Heksagon – pierogi z ziemniakami i kurkami

Kurkowe przystawki, które szczególnie zwróciły naszą uwagę to tatar na grzance z kurkowym sosem i kurkami marynowanymi w Siekanym Mieszanym, łódzki kiszony śledź z marynowaną kurką w restauracji Imber oraz tataki z jelenia ze smażonymi kurkami, jarmużem i kiełbasą chorizo z Heksagonu.

Siekany Mieszany – tatar z kurkami
Otwarte Drzwi – brioche z kurkami

Jeśli lubicie je w bardziej streetowym wydaniu, warto spróbować kurkowych załadowanych fryt z Ramek albo pikantnej pizzy kurkowej w Otwartych Drzwiach.

Otwarte Drzwi – pikantna pizza z kurkami
Ramki – załadowane fryty z kurkami

GRZYBY LEŚNE

Tak naprawdę, to czas, w którym najbardziej grzybowe dania dopiero będą się pojawiać, ale już niektóre miejsca są gotowe na jesieniarski szturm. W Szpulce zjecie ravioli z grzybami i esencjonalny grzybowy ramen.

Szpulka – grzybowy ramen
DaVella – krem grzybowy

Aksamitny krem z borowików dorwiecie w Bawełnie, restauracji Da Vella (tutaj z grzankami z żulika!), Zielonej i Lnie.

Zielona – krem z leśnych grzybów
Len i Bawełna – krem z borowików

Łódzkie inspiracje z grzybowym akcentem to z pewnością menu restauracji Imber, gdzie bezapelacyjną królową jest zalewajka z grzybami, a teraz oprócz niej możecie spróbować polika wołowego w sosie własnym z borowikami podawanego z kuglem ziemniaczanym z rozmarynem.

Imber – zalewajka z grzybami
Zielona – wegańska rolada grzybowa z kluskami śląskimi

Piwnica Łódzka kusi kluseczkami ziemniaczanymi w maślanym sosie z borowikami i grana padano, a w Zielonej wraz z pierwszym dniem października wkroczy grzybowa wkładka (bruschetta z grzybami, grzybowe kaszotto, rolada grzybowa z kluskami śląskimi).

Chcecie bardziej wymyślnych grzybowych pozycji? Spróbujcie burgera wołowego z grzybami zamkniętego w maślanej brioche w Szwalni, pizzy z konfitowanymi borowikami i cebulką boretane w DaVelli albo grzybowego pide w Drukarnia Skład Wina i Chleba.

Szwalnia – burger wołowy z grzybami i bbq
Drukarnia – pide z grzybami

DYNIA

Po słowie „dynia” w mojej głowie od razu pojawia się rozgrzewający dyniowy krem. Takie zjecie w Imberze (z kwiatem pomarańczy) oraz Tubajce. Również w Tubajce zjecie kluski dyniowe w sosie z pieczonej papryki, a Powidok Bistro niebawem zaprosi was na kluseczki ziemniaczane nadziewane dynią i podawane z maślanym sosem serowym z szałwią.

Tubajka – kluski dyniowe z sosem z pieczonej papryki
Powidok – kluski nadziewane dynią z sosem serowym

Dla tych, którzy szukają dyniowych odkryć restauracja BOHO przygotowała gruzińskie chinkali z dynią i czosnkową bitą śmietaną, restauracja Len i Bawełna serwuje comber jagnięcy z jeżynami na dyniowym puree, a w bardziej klasycznym wydaniu, czyli dyniowe ravioli zjecie w Ukrytych Rzekach.

BOHO – dyniowe chinkali
Len i Bawełna – comber jagnięcy z dyniowym puree
Ukryte Rzeki – dyniowe ravioli

ŚLIWKI, GRUSZKI I JABŁKA

My mówimy „śliwki”, łodzianie odpowiadają – KNEDLE! Na nie możecie udać się do Baru Teofilanka, lokalu Pycha Micha, restauracji Cesky Film i w bardziej wykwintnym wydaniu (podawane z wolno duszoną wołowiną w sosie) do Piwnicy Łódzkiej.

Piwnica Łódzka – knedle ze śliwką i wołowina w sosie
Pycha Micha – knedle ze śliwką
Cesky Film – knedle ze śliwką

Śliwka w wytrawnym wydaniu króluje też na pizzy miesiąca w Feliczicie (sos pomidorowy, karmelizowana śliwka, orzechy włoskie, burrata, sos balsamiczny i bazylia), a po sąsiedzku w Ceskym Filmie znajdziecie całą śliwkową wkładkę (śliwkowe negroni, wspomniane knedle, zupa śliwkowa, zraz cielęcy ze śliwkami, maślane lody cynamonowo-orzechowe z muffinką i powidłami śliwkowymi).

Feliczita – pizza z karmelizowanymi śliwkami i burratą
Cesky Film – śliwkowe negroni

Może teraz coś słodkiego? Naleśniki w sosie śliwkowym z cynamonową kruszonką z Tubajki, kruche ciasto ze śliwkami i lodami śmietankowymi z Milka i igłami świerku w Imberze oraz bułka ze śliwkami, kremem pistacjowym i cynamonową kruszonką w Stacji Zero.

Stacja Zero – drożdżówka ze śliwkami i kremem pistacjowym
Tubajka – naleśniki w sosie śliwkowym z cynamonową kruszonką

Po jabłka i gruszki zaglądajcie do Cocoart’s, gdzie właśnie pojawiły się nowe monoporcje. Gruszka – prażona gruszka z miodem, mus na bazie białej czekolady z infuzją z tymianku, prażynka z orzecha laskowego i czekoladowe ciacho. Jabłko – jabłuszko z chrupiącym karmelem z mleczną czekoladą, cynamonem i dużymi aromatycznymi kawałkami jabłek.

Cocoart’s – monoporcja jabłko
Cocoart’s – monoporcja gruszka

CYNAMONKI & PUMPKIN SPICE LATTE

Każda prawdziwa jesieniara chodzi z kubkiem pumpkin spice latte w dłoni. Gdzie serwują taką kawę? Miejsc jest wiele: Tubajka, Stacja Zero, Szwalnia, DESEO, Mąka, Filmowa Food&Coffee, The Kawosz, Espresso Patronum, White Bear Coffee. Tych lokali z pewnością pozostało więcej – dajcie znać gdzie najchętniej chodzicie na pumpkin spice latte!

Mąka – Pumpkin Spice Latte
Espresso Patronum – pumpkin spice latte

Do tej iście jesiennej kawy idealnie wjeżdżają cynamonki. Choć sezon na nie trwa cały rok, to przyznacie, iż jesienią smakują najlepiej. Te pachnące bułeczki pojawiają się naprawdę w wielu miejscach, m.in.: Stacja Zero, Radogość, Łodziarnia/Drożdżarnia, Słodko czy wytrawnie, Mini piekarnia Chleb na zdrowie, Jemy Kremy, The Kawosz czy Cocoart’s. Może czas na wielki test łódzkich cynamonek? Podpowiedzcie nam wasze cynamonkowe topki – będziemy testować!

Słodko czy wytrawnie – cynamonka
Idź do oryginalnego materiału