Jarskie gołąbki jakich jeszcze nie jedliście!

codojedzenia.pl 1 tydzień temu

Jutro mamy w pracy wspólny międzynarodowy lunch, więc przygotowałam z tej okazji gołąbki bezmięsne. Sporo moich kolegów nie je mięsa, więc postanowiłam wypróbować gołąbki bez ryżu i mięsa. Są to nietypowe jarskie gołąbki i takich na pewno jeszcze nie jedliście. Ja też ugotowałam je pierwszy raz i byłam nimi zachwycona.

Gołąbki bezmięsne – orientalna moc curry w delikatnym, bezmięsnym wydaniu

Czy jesteś fanem tradycyjnych gołąbków, ale chcesz spróbować czegoś nowego i roślinnego? jeżeli tak, to mam dla Ciebie idealne rozwiązanie – gołąbki bezmięsne z soczewicą, ciecierzycą i pszenicą w ostrym sosie curry. To połączenie klasyki polskiej kuchni z egzotycznym, orientalnym twistem. Takie gołąbki to nie tylko wyjątkowy smak, ale także zdrowa i pożywna alternatywa dla tradycyjnych wersji z mięsem.

Odkryj smak bezmięsnych gołąbków z soczewicą, ciecierzycą i pszenicą w ostrym sosie curry

To danie idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. choćby jeżeli nie jesteś wegetarianom czy weganem na pewno przypadnie Ci do smaku. Warto od czasu do czasu odstawić mięso, a w zamian postawić na gołąbki w pełni roślinne. Soczewica i ciecierzyca dostarczają solidną dawkę białka roślinnego, które jest niezwykle ważne w diecie bezmięsnej. Z kolei pszenica nadaje im odpowiedniej konsystencji, sprawiając, iż są sycące i pełne wartości odżywczych.

Ostry sos curry dodaje daniu wyjątkowej głębi smaku. Orientalne przyprawy, takie jak kurkuma, kumin i pieprz kajeński, w połączeniu z delikatnymi roślinnymi składnikami tworzą wybuchową kompozycję smakową. To danie z pewnością rozgrzeje Cię w chłodne dni i zaspokoi choćby najbardziej wymagające podniebienia. Tradycyjny sos do gołąbków to sos pomidorowy. Ja jednak bardzo często eksperymentuję z sosami i podaję gołąbki z sosem grzybowym lub sosem curry na bazie kokosowego mleka i krojonych pomidorów.

Jak przygotować takie gołąbki bez mięsa?

Przygotowanie bezmięsnych gołąbków w ostrym sosie curry nie różni się wiele od tradycyjnej wersji. Farsz na bazie soczewicy, ciecierzycy i pszenicy zawija się w liście kapusty, które potem gotuje się się w warzywnym bulionie. W międzyczasie można ugotować sos curry. To proste i smaczne danie, które zachwyci nie tylko wegetarian, ale także wszystkich miłośników kuchni roślinnej.

Tradycyjne gołąbki to gołąbki z białej kapusty. Osobiście często sięgam po włoską kapustę, młodą kapustę, a choćby czarną kapustę. Podobnie jest z nadzieniem. Nie ograniczam się jedynie do ryżu. Często podmieniam go kaszą bulgur czy couscous.

Spróbuj tej wyjątkowej, pikantnej odsłony klasycznych gołąbków i odkryj nowe smaki, które wniosą powiew egzotyki na Twój talerz!

Gołąbki z soczewicy, ciecierzycy i pszenicy

Drukuj
Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 2 godz. Czas gotowania: 1 godz. 1 godz.
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Gołąbki

1 główka białej kapusty

350 g pszenicy

1 karton ciecierzycy, około 400 g

2 cebule

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka czarnego pieprzu

mały pęczek świeżej kolendry

sól do smaku

Sos curry

1 opakowanie krojonych pomidorów

1 opakowanie kokosowego mleka

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 mały pęczek kolendry

10 listków tajskiej bazylii

2 czerwone chili

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżki oleju kokosowego

Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału