Jak wybierać śliwki na domowe przetwory?
Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na robienie domowych przetworów ze śliwek. Nasze spiżarnie już opustoszały i najwyższa pora znowu pomyśleć o konfiturach, aromatycznych nalewkach, kompotach i marynatach na zimę. Uzupełnienie domowych zapasów o smakołyki ze śliwek zamkniętych w słoikach sprawi, iż zostaniemy z ulubionymi smakami letnich owoców na dłużej.
Na przetwory wybierajmy zawsze dobrej jakości owoce. Podczas zakupu unikajmy zaopatrywania się w śliwki na przetwory w dyskontach i hipermarketach. Kupujmy owoce ze znanych lub rekomendowanych źródeł i sprawdzajmy ich smak jeszcze przed zakupem. Często na lokalnych giełdach spożywczych można znaleźć stoiska z owocami z ekologicznych gospodarstw oraz sadów. Wybierajmy śliwki dobrej jakości, najlepiej te pozbawione nadmiaru szkodliwej chemii.
Śliwki, z których chcemy przygotować domowe przetwory, powinny być m.in. świeże, dojrzałe, jędrne, nieuszkodzone i bez niechcianych lokatorów. Jeszcze zanim zabierzemy się za szykowanie domowych przetworów ze śliwek na zimę, ponownie sprawdźmy smak owoców. Śliwki umyjmy bezpośrednio przed robieniem marynat, nalewek, powideł czy kompotów. Ogonki usuńmy już po umyciu owoców, bo zabezpieczają one śliwki przed wydostawaniem się ze środka soku.