Jakie śliwki na przetwory są najlepsze? Zobacz, z których odmian owoców warto zrobić powidła, nalewki i marynaty na zimę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Sezon na śliwki już się rozpoczął i będzie trwał aż do października. Podpowiadamy, jakie odmiany owoców warto wybrać, żeby przygotować pyszne marynaty, powidła, nalewki i kompoty. Zobacz, które śliwki najlepiej się sprawdzą na domowe przetwory na zimę.

Jak wybierać śliwki na domowe przetwory?

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na robienie domowych przetworów ze śliwek. Nasze spiżarnie już opustoszały i najwyższa pora znowu pomyśleć o konfiturach, aromatycznych nalewkach, kompotach i marynatach na zimę. Uzupełnienie domowych zapasów o smakołyki ze śliwek zamkniętych w słoikach sprawi, iż zostaniemy z ulubionymi smakami letnich owoców na dłużej.

Sprawdź, jakie odmiany śliwek najlepiej nadają się na powidła, kompoty, nalewki i marynaty. Pixabay.com

Na przetwory wybierajmy zawsze dobrej jakości owoce. Podczas zakupu unikajmy zaopatrywania się w śliwki na przetwory w dyskontach i hipermarketach. Kupujmy owoce ze znanych lub rekomendowanych źródeł i sprawdzajmy ich smak jeszcze przed zakupem. Często na lokalnych giełdach spożywczych można znaleźć stoiska z owocami z ekologicznych gospodarstw oraz sadów. Wybierajmy śliwki dobrej jakości, najlepiej te pozbawione nadmiaru szkodliwej chemii.

Śliwki, z których chcemy przygotować domowe przetwory, powinny być m.in. świeże, dojrzałe, jędrne, nieuszkodzone i bez niechcianych lokatorów. Jeszcze zanim zabierzemy się za szykowanie domowych przetworów ze śliwek na zimę, ponownie sprawdźmy smak owoców. Śliwki umyjmy bezpośrednio przed robieniem marynat, nalewek, powideł czy kompotów. Ogonki usuńmy już po umyciu owoców, bo zabezpieczają one śliwki przed wydostawaniem się ze środka soku.

Idź do oryginalnego materiału