Jakie powinny być opakowania cukiernicze i gastronomiczne?

moje-gniezno.pl 2 tygodni temu

W biznesie cukierniczym, piekarniczym i – generalnie – gastronomicznym bardzo ważne są wytrzymałe i solidne opakowania. Mają one chronić jedzenie przed wszelkiego rodzaju uszkodzeniami, przedłużać jego trwałość i ułatwić transport. Część opakowań może pełnić również funkcję dekoracyjną.

Funkcjonalne opakowania cukiernicze

Profesjonalna cukiernia musi być wyposażona w wytrzymałe opakowania cukiernicze. Ale choćby nieprofesjonalni cukiernicy mogą potrzebować takich opakowań. Przydają się one bowiem w sytuacjach, kiedy po jakiejś uroczystości gospodarze zechcą zapakować ciasto, tort czy jakikolwiek inny smakołyk gościom na wynos. Opakowania cukiernicze chronią wypieki przed uszkodzeniem i pozwalają je bezpiecznie przetransportować. Przechowywanie żywności w odpowiednich opakowaniach umożliwia również wydłużenie jej świeżości.

Opakowania cukiernicze to m.in.:

  • składane i zamykane pojemniki – gwarantują bezpieczną dostawę ciast, tortów lub ciastek,
  • kwadratowe opakowania cukiernicze – niezbędne w cukierni, piekarni lub firmie cateringowej. Sprawdzą się również w przypadku uroczystości prywatnych, kiedy na sam koniec chcemy obdarować gości jakimiś smakołykami,
  • złote krążki – wykonane z tektury i pokryte folią aluminiową oraz powłoką ochronną na tłuszcze, pełnią funkcję podstawek pod ciasta i torty,
  • składane kartony – mają zabezpieczyć wypieki przed uszkodzeniami mechanicznymi w trakcie transportu,
  • tacki na tort – wykłada się na nie ciasta i torty. Są praktyczne, ale mogą również być estetyczną dekoracją.

Oprócz tego, hurtownia opakowań PAKO oferuje m.in.: kartoniki na ciastka, podkłady pod torty, papilotki do muffinów lub koszyczki na tort.

Opakowania w gastronomii

Opakowania gastronomiczne można podzielić ze względu na materiał, z którego są wykonane: papierowe, tekturowe, plastikowe lub inne tworzywa sztuczne.

Opakowania gastronomiczne to m.in.:

  • pudełka,
  • tacki,
  • papiery pakowe,
  • koperty,
  • kubełki,
  • kubki na wynos,
  • pojemniki,
  • torby.

Opakowania cukiernicze i gastronomiczne mają chronić jedzenie przed uszkodzeniami mechanicznymi, negatywnym działaniem warunków pogodowych czy utratą ich adekwatności, jak również ułatwienie przenoszenia i przechowywania żywności. Opakowania cukiernicze i gastronomiczne muszą być zarówno wytrzymałe, aby mogły pełnić swoją funkcję, czyli zabezpieczać żywność, ale również lekkie, żeby można je było przenieść z miejsca na miejsce. Niektóre z nich pełnią także funkcję dekoracyjną – na przykład tacki lub krążki pod wypieki.

Idź do oryginalnego materiału