Jakie mięso na gulasz? Wiele osób popełnia w tym momencie karygodny błąd

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jakie mięso na gulasz - Pyszności; foto: Canva


Gulasz nie jest może daniem, które w tabeli „łatwości” przyrządzania znalazłoby się na samym szczycie, ale wystarczy kilka praktycznych porad, by nauczył się go przygotowywać choćby kulinarny amator. Dziś podpowiemy ci, jakie mięso na gulasz wybrać podczas zakupów.

Węgierskie danie narodowe, czyli gulasz, to potrawa, która doskonale odnalazła się na kubkach smakowych Polaków. Jest u nas przygotowywana od tak dawna, iż co poniektórzy mogli w ogóle zapomnieć, iż to właśnie Węgry są krajem pochodzenia gulaszu. Co więcej, nasi bratankowie tworzą to danie na bazie wielu różnych mięs. Od wołowiny, przez kurczaka, aż po… ryby.

Jakie mięso na gulasz – Pyszności; foto: Canva

Nie skupiajmy się jednak na tradycyjnych węgierskich wersjach gulaszu, ale na tym, co praktykujemy w Polsce. Tu najczęściej do tego dania używamy wieprzowiny lub wołowiny. A które ich części dobrze pasują do gulaszu? Cóż – nie wszystkie.

Jakie mięso na gulasz?

Kiedy już zdecydujesz się na przygotowywanie gulaszu na obiad, w dziale mięsnym musisz dokonać ważnego wyboru. W końcu mięso to najważniejszy składnik tego dania i nie powinno być wybrane na chybił-trafił.

Przede wszystkim zrezygnuj z mięsa chudego. Może się to nie spodobać osobom przebywającym na diecie, ale – bądźmy szczerzy – one nie postawią raczej na gulasz w ogóle. Nie krępuj się z wyborem mięsa przerośniętego tłuszczem. Dobrze sprawdzi się tu karkówka, łopatka lub nawet golonka wieprzowa. jeżeli wolisz gulasz wołowy, postaw na udziec lub kark.

Zawarty w tych mięsach tłuszcz będzie nośnikiem smaku dla całej porcji gulaszu. Co więcej, w przypadku chudego mięsa, jego obsmażenie mogłoby się zakończyć nieprzyjemnymi doświadczeniami kulinarnymi. Efektem jego użycia będą suche i ciężkie do zgryzienia kawałki mięsa w gulaszu.

Jakie mięso na gulasz – Pyszności; foto: Canva

Uważaj, co kupujesz

Wybierając się do sklepu po mięso na gulasz, możesz natrafić na gotowe, pokrojone już i zapakowane kawałki. Możesz wtedy stwierdzić, iż producent wiedział, co robił i na pewno spakował tam odpowiednie mięso idealnie nadające się do gulaszu.

Co prawda czasem może się tak zdarzyć, ale nigdy nie polecamy wybierania takiego rodzaju mięsa. To jak z mięsem mielonym – lepiej widzieć cały kawałek i móc go ocenić, a dopiero później zmielić. W przypadku gulaszu możesz wtedy ocenić zawartość tłuszczu w mięsie, która, jak wspomnieliśmy, powinna być duża.

Co więcej, nawet krojenie ma znaczenie. Kucharze polecają kroić mięso na gulasz w dużą kostkę, wzdłuż włókien. W przypadku pokrojonego już mięsa, nie możesz mieć pewności, iż zostało to wykonane prawidłowo.

Skoro już wiesz jakie mięso na gulasz wybrać, możemy też porozmawiać o… deserze. Rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube, a będziesz już wiedział, co przygotować po obiedzie.

Idź do oryginalnego materiału