Jakich warzyw więcej, a jakich mniej urośnie na plantacjach?

radiokielce.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Pole kapusty / fot. Canva


Oceniono przebieg dotychczasowej pogody dla wegetacji warzyw gruntowych i wstępnie oszacowano tegoroczne plony na plantacjach. Ile zbierzemy w tym roku kapusty, pomidorów, dyni, cukinii czy marchwi? Są pierwsze szacunki GUS.

Jak informuje Główny Urząd Statystyczny, w tym roku w Polsce pogoda w pierwszym okresie wegetacji nie sprzyjała uprawom warzyw gruntowych. Siewy prowadzono pod koniec marca i na początku kwietnia, ale ich stopień zaawansowania różnił się w poszczególnych regionach ze względu na przykład temperaturę i wilgotność gleby.

Różniły się też terminy sadzenia do gruntu rozsad warzyw ciepłolubnych. Susza w kwietniu i w pierwszej połowie maja negatywnie wpływała na wzrost i rozwój roślin, spowalniając i osłabiając wschody warzyw.

Warto podkreślić jednak, iż pogoda dla warzyw korzeniowych w województwie świętokrzyskim nie jest oceniana negatywnie.

– Wprawdzie początek wegetacji nie był najlepszy dla warzyw, ale potem deszczu było dla nich wystarczająco, a spadki temperatur w maju nie zaszkodziły im – mówi Mirosław Fucia, prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.

Brak opadów ograniczał także efektywność zabiegów agrotechnicznych. Chłodne dni z przymrozkami w kwietniu i maju spowodowały na plantacjach lokalne straty przymrozkowe, przede wszystkim na plantacjach nieokrywanych. Bilans wodny gleby i przyrost plonu, zwłaszcza warzyw korzeniowych, poprawiły opady deszczu w drugiej połowie maja, czerwcu i lipcu.

Jak podkreślają statystycy, ostateczny poziom produkcji warzyw gruntowych będzie zależał od pogody w sierpniu i we wrześniu.

Kapusta

Jak podaje GUS, w tej chwili ocenia się, iż tegoroczne zbiory kapusty wyniosą ok. 591 tys. t, ale decydujący wpływ na ostateczną wielkość będzie miało plonowanie odmian późnych.

Kalafiory, brokuły, cebula

Produkcja kalafiorów jest szacowana na ok. 109 tys. t, brokułów na ok. 66 tys. t, a cebuli na ok. 639 tys. t.

Marchew, buraki

Zbiory marchwi wyniosą ok. 627 tys. t., pietruszki korzeniowej – ok. 165 tys. t, a buraków ćwikłowych – ok. 254 tys. t.

Pomidory, ogórki

Wzrost powierzchni uprawy w połączeniu z korzystną pogodą w lipcu spowodowały zwiększenie produkcji pomidorów do ok. 221 tys. t.

Zbiory ogórków w bieżącym roku oceniono na ok. 105 tys. t.

Selery, kukurydza cukrowa

Produkcja selerów korzeniowych wyniesie ok. 113 tys. t, zaś kukurydzy cukrowej – ok. 191 tys. t.

Dynia, kabaczki, cukinia

Łączna produkcja dyni, kabaczka i cukinii jest w tej chwili szacowana na ok. 471 tys. t, natomiast zbiory pozostałych gatunków warzyw na ok. 479 tys. t.

Pole cukinii / Fot. Canva


Idź do oryginalnego materiału