Jaki typ mąki do chleba, naleśników albo pierogów i pizzy? Sprawdź, co oznacza typ mąki oraz jakie jest najlepsze zastosowanie
Spis treści
- Typy mąki pszennej i żytniej i ich zastosowanie
- Typy mąki pszennej
- Typy mąki żytniej
- Uprawa pszenicy i żyta w Polsce
Mąka jest podstawą wielu produktów i dań na świecie, w tym w Polsce, gdzie uprawa zbóż ma wielowiekową tradycję. Dziś coraz chętniej białe pieczywo zamieniamy na to z pełnego przemiału. Pełnoziarniste kupujemy lub robimy także naleśniki, gofry, pierogi, a choćby drożdżówki.
Popularne mąki. Rodzaje i zastosowania
Najpopularniejszymi mąkami są ta pszenna i żytnia, jednak na rynku dostępne są także kukurydziana, orkiszowa, gryczana, ryżowa czy jaglana. Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego chętnie prezentuje na swoim profilu informacje branżowe i ciekawostki dla konsumentów, np. w cyklu „O pszenicy prawie wszystko…”. Związek zaprezentował typy mąki, które wahają się zwykle od 450 do 2000 i wyżej.
Co oznacza typ mąki? 450, 550, 2000 i pozostałe
Na opakowaniu mąki w sklepie, oprócz nazwy, znajdziemy również oznaczenie jej typu, np. 450, 500 czy 2000. Liczby te oznaczają tzw. wskaźnik oczyszczenia mąki z zewnętrznej okrywy ziaren. Typ mówi o tym, ile popiołu, czyli mikroelementów zawiera dana mąka. Wartość świadczy o tym, ile g składników mineralnych zostanie po spaleniu 100 kg mąki (np. w mące o typie 450 będzie to 450 g popiołu), wyjaśniał związek młynarski w swoich mediach społecznościowych.
- Lipowy czy gryczany? Tyle kosztuje słoik miodu prosto z pasieki
- Oto sprawdzone sposoby, jak przechowywać ziemniaki, marchew inne warzywa zimą
Wystarczy przyjrzeć się mące, by zauważyć, czy jest bogata w popiół. Im jest ona ciemniejsza, tym więcej zawiera cennych mikroelementów oraz witamin.
Typy mąki pszennej i żytniej i ich zastosowanie. Jaka mąka do chleba?
Mąkę tortową przed jej dodaniem do miski, z której powstaje np. biszkopt, warto przesiać, by wypieki były jeszcze bardziej puszyste i lekkie. Z jakiej mąki robić kruche ciasto? Jaka będzie idealna do pierogów, naleśników albo do zrobienia żuru? Odpowiedź na kilku slajdach
Typy mąki pszennej i żytniej i ich zastosowanie. Jaka mąka do chleba?
Mąkę tortową przed jej dodaniem do miski, z której powstaje np. biszkopt, warto przesiać, by wypieki były jeszcze bardziej puszyste i lekkie. Z jakiej mąki robić kruche ciasto? Jaka będzie idealna do pierogów, naleśników albo do zrobienia żuru? Odpowiedź na kilku slajdach