Czy wiesz, iż moździerz kuchenny był używany już w czasach prehistorycznych? Niestety, wśród wszechobecnych gadżetów AGD, po które ludzie sięgają z wygody i lenistwa, tradycyjne moździerze kuchenne nie cieszą się tak dużą popularnością. A to wielka szkoda, ponieważ to wyjątkowy gadżet, który odmienia smak potraw, nadaje im głębi spotykanej tylko w najlepszych restauracjach, a do tego pozwala Ci zyskać całkowitą kontrolę nad procesem przyprawiania i marynowania dań. Poznaj najpopularniejsze rodzaje moździerzy, wskazówki jak wybrać model idealny dla siebie oraz ranking najlepszych moździerzy kuchennych dla wszystkich.
Dlaczego warto zainwestować w moździerz kuchenny?
Moździerz kuchenny może wydawać się nieskomplikowanym gadżetem, który nie wnosi nic szczególnego do kuchni, a jedynie zajmuje niepotrzebnie miejsce, a do tego swoje waży. W praktyce jednak okazuje się, iż moździerz ma niesamowity wpływ na efekt przygotowywanych od podstaw potraw. Jak to się dzieje?
Autentyczny aromat w każdej potrawie w każdej potrawie
Moździerz kuchenny pomaga wzmocnić i podkreślić aromat każdej potrawy. Przyprawy, zioła czy nasiona roztarte na świeżo dzięki moździerza uwalniają swój prawdziwy aromat, który zawarty jest z kolei w olejkach eterycznych, które mają tylko świeże zioła. Nie znajdziesz ich w mielonych przyprawach ze sklepu, które są zwietrzałe. Nie uzyskasz ich też w takim samym stopniu używając ostrza blendera lub noża.
Precyzja i dokładność, która zależy tylko od Ciebie
Moździerz kuchenny wymaga pracy Twoich rąk, a to daje Ci pełną kontrolę nad procesem rozdrabniania, miażdżenia i mielenia składników. To Ty decydujesz, jaką konsystencję chcesz uzyskać, co w przypadku blenderów nie jest wcale takie proste. Taka precyzja pozwala uzyskać najlepsze efekty w zależności od potrawy, jaką przygotowujesz.
Moździerz kuchenny — nie tylko do domowych mieszanek przypraw
Wydaje Ci się, iż moździerz ma dość ograniczone zastosowanie? W praktyce jest całkowicie na odwrót! To bardzo wszechstronne narzędzie. Z jego pomocą przygotujesz nie tylko sławne już mieszanki przypraw, ale również pasty, sosy, dipy (np. guacamole, masło orzechowe, tahini, pasty paprykowe, chilli i curry), a także własne marynaty!
Rodzaje moździerzy kuchennych dostępne w sprzedaży
Rodzaje moździerzy dostępne w sprzedaży dzielimy przede wszystkim ze względu na to, jaki materiał został użyty do ich produkcji. Najpopularniejszym i najczęściej stosowanym jest kamień (granit lub marmur). Równie często stosuje się ceramikę lub porcelanę. Rzadziej spotykane to moździerze ze stali nierdzewnej, żeliwa lub naturalnego drewna. Jakie wady i zalety mają poszczególne typy moździerzy kuchennych?
Moździerz kuchenny — jak wybrać? Czym kierować się przy wyborze?
Czym powinieneś kierować się przy wyborze moździerza kuchennego? Oczywiście przede wszystkim materiałem, z którym jego wykonany. Kamień, ceramika, drewno lub metal — każdy materiał ma charakterystyczne adekwatności, które wpływają na to, czy będzie wytrzymały, praktyczny i odporny na uszkodzenia. Oprócz samego tworzywa, warto przyjrzeć się również rozmiarowi moździerza oraz temu, czy łatwo go utrzymać w czystości na co dzień.
Materiał, z jakiego moździerz jest zrobiony, to najważniejszy parametr przy wyborze idealnego modelu. To właśnie od niego zależy, czy łatwo skruszysz i zetrzesz wszystkie produkty, jak długo wytrzyma, a choćby czy możesz go umyć w zmywarce.
Dla każdego idealny rozmiar moździerza może oznaczać coś zupełnie innego. Do sporadycznego rozcierania niewielkiej ilości przypraw w zupełności wystarczy mały moździerz kuchenny o średnicy do 8 cm. Średnie moździerze (od 8 do 11 cm) i duże moździerze (powyżej 12 cm) to zdecydowanie lepszy wybór dla osób, które przygotowują własne pasty, guacamole, curry lub
Zwróć uwagę także, czy w zestawie z moździerzem znajdziesz również tłuczek lub ubijak. Bez niego moździerz staje się bezużyteczny. Tłuczek musi być dopasowany do moździerza rozmiarem, dlatego gotowy zestaw 2w1 jest najlepszym wyborem w takiej sytuacji. Na szczęście w ofercie znajdziesz praktycznie tylko moździerze z tłuczkiem — wystarczy, iż wybierzesz odpowiedni rozmiar i materiał, z którego taki zestaw ma być wykonany.
Ostatni aspekt, któremu również warto się przyjrzeć jest to, w jaki sposób możesz czyścić lub myć moździerz. Większość moździerzy możesz myć wyłącznie pod bieżącą wodą, a ewentualnie z dodatkiem płynu do naczyń. Niektóre modele (np. ze stali nierdzewnej, ceramiki lub porcelany) możesz myć w zmywarce, pod warunkiem iż producent wyraźnie zaznaczy tak w specyfikacji produktu.
Ranking najlepszych moździerzy do kuchni
1. Pronett — moździerz kuchenny granitowy
Mały moździerz dla początkujących
Moździerz Pronett należy do jednych z najmniejszych modeli w naszym rankingu — jego średnica wynosi tylko 9 cm. I chociaż dla wielu zaawansowanych kucharzy taka średnica nie będzie wystarczająca, to na pierwszy moździerz może to być to świetny wybór. Tym bardziej, jeżeli nie masz pewności, jak często będziesz z niego korzystać i czy polubisz się z tym rodzajem kuchennych gadżetów.
Masywny moździerz z naturalnego kamienia
Ogromną zaletą moździerza Pronett jest materiał, z którego jest on wykonany. Zarówno moździerz, jak i ubijak, są wykonane z naturalnego kamienia, a dokładniej mówiąc, z granitu. Oznacza to, iż moździerz jest masywny (nawet pomimo małych rozmiarów), a dodatkowo cechuje się świetną trwałością mechaniczną.
2. Browin — duży moździerz kuchenny z granitu
Pojemny moździerz o średnicy 13 cm
Małe moździerze nie są dla Ciebie? Sięgnij zatem po jeden z największych modeli w rankingu, czyli moździerz kuchenny Browin. Ten produkt ma aż 13 cm średnicy i 13 cm wysokości, dzięki czemu pomieści wszystkie składniki, a tym samym, pomoże Ci zaoszczędzić czas i energię.
Moździerz z naturalnego i wytrzymałego kamienia
Moździerz Browin to kolejny model wykonany z naturalnego kamienia. W tym wypadku również mamy do czynienia z prawdziwym granitem, czyli najwytrzymalszym rodzajem kamienia. Taki moździerz posłuży Ci zatem wiele lat i będzie odporny na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo naturalny i surowy wygląd świetnie prezentuje się jako dodatek do wnętrz.
3. Pronett — moździerz kuchenny kamienny
Masywny i pojemny
Moździerz od firmy Pronett łączy w sobie sporą pojemność z dużą wagą. Średnica tego modelu wynosi 10,5 cm, co daje nam dużo miejsca na wszystkie składniki, a waga blisko 2 kg zapewnia stabilność podczas pracy. W zestawie z moździerzem otrzymasz oczywiście równie masywny tłuczek, dzięki czemu rozbijanie produktów przebiegnie gładko i szybko.
Naturalny kamień dla łatwiejszej pracy z produktami
Pronett w 100% jest wykonany z naturalnego granitu. To ogromna zaleta w szczególności, jeżeli masz zamiar pracować z naprawdę twardymi przyprawami i orzechami. Kamień wysokiej jakości wpływa także pozytywnie na trwałość moździerza i ubijaka. jeżeli będziesz czyścić go zgodnie z zaleceniami producenta, moździerz z pewnością wytrzyma wiele lat.
4. Kipps — moździerz granitowy w 3 kolorach
Moździerz z granitu na nóżce
Moździerz kamienny od firmy Kipps to interesujący model osadzony na wysokiej nóżce. Takie rozwiązanie wpływa nie tylko na to, jak moździerz się prezentuje, ale również na to, jak zachowuje się podczas pracy. Nóżka jest na tyle szeroka, iż możesz wygodnie przytrzymać moździerz, szczególnie wtedy, gdy musisz włożyć w rozcieranie więcej siły niż zwykle. Moździerz nie wyślizgnie Ci się z rąk.
3 kolory do wyboru
Moździerz Kipps jest dostępny w aż 3 wariantach kolorystycznych. Możesz sięgnąć po model w ciepłym, piaskowym odcieniu, klasyczny model grafitowy bądź elegancki moździerz o strukturze jednego marmuru. Z pewnością któryś z modeli dopasuje się do charakteru Twojej kuchni.
5. KingHoff KH-1661 — stalowy moździerz kuchenny
Antypoślizgowa podstawa dla bezpieczniejszej pracy
Moździerz od firmy KingHoff to wyjątkowy model wykonany ze stali nierdzewnej. Jego konstrukcja jest niezwykle przemyślana. Przykładowo, u podstawy moździerza znajdziesz warstwę antypoślizgowego materiału, dzięki czemu moździerz świetnie trzyma się blatu i nie przesuwa się w trakcie pracy. Z tego powodu choćby intensywna praca z przyprawami jest wygodna i bezpieczna.
Łatwe czyszczenie również w zmywarce
Jedną z największych zalet stalowego moździerza KingHoff jest to, iż możesz bez problemu wyczyścić go z choćby najbardziej intensywnych przypraw. I możesz to zrobić na dwa sposoby: czyszcząc moździerz manualnie lub umieszczając go w zmywarce. Stal jest odporna na wysokie temperatury i detergenty, dlatego nie musisz martwić się o to, iż straci swoje adekwatności.
6. KingHoff KH-3360 — ciężki moździerz z kamienia
Masywny moździerz o wadze 2,8 kg
Kolejny model od firmy KingHoff to bardzo solidny moździerz o największej wadze i największych rozmiarach spośród wszystkich produktów w naszym zestawieniu. Średnica misy wynosi aż 14 cm, a masa całkowita to 2,8 kg! Oczywiście — to nie jest odpowiedni model dla wszystkich. Jednak jeżeli szukasz bardzo wytrzymałego i pojemnego modelu do przygotowywania dużej ilości produktów na raz, będzie to najlepszy wybór.
Naturalna i praktyczna dekoracja do każdej kuchni
KingHoff KH-3360 to moździerz, który będzie zachwycał również swoim wyglądem. Jest w 100% wykonany z jednego bloku granitu, a dodatkowo został oszlifowany z zewnętrznej strony. Całość zakończono elegancką podstawą oraz ściętymi brzegami, dzięki czemu prezentuje się imponująco.
7. Orion 131030 — moździerz kuchenny porcelanowy
Piękny moździerz z czarnej porcelany
Szukasz interesującego moździerza z porcelany, ale biały kolor nie pasuje do Twojej kuchni? Sięgnij po Orion 131030, czyli moździerz porcelanowy w czarnym kolorze. Taki moździerz jest nie tylko praktyczny (ścieranie produktów w porcelanie jest szybkie i wygodne), ale również bardzo elegancki i estetyczny. Orion 131030 to świetny dodatek do każdego wnętrza.
Pojemny, uniwersalny i łatwy w czyszczeniu
Orion 131030 to świetny wybór nie tylko ze względu na to, jak się prezentuje. Moździerz porcelanowy jest również bardzo praktyczny. Model 131030 ma średnicę aż 12 cm, co czyni go jednym z pojemniejszych modeli w naszym zestawieniu. Zarówno wnętrze misy, jak i końcówka tłuczka nie są wypolerowane, dlatego ścieranie produktów odbywa się gwałtownie i nie wymaga aż tyle siły.
8. Cadro — biały moździerz z porcelany
Moździerz z wylewką
Moździerz od firmy Cadro to praktyczny model wyposażony w tzw. wylewkę. Jej obecność ułatwia przeniesienie składników (w szczególności płynnych) do innego naczynia — bez rozsypywania i rozlewania składników. Co więcej, wylewka może pełnić rolę również dodatkowego uchwytu, dzięki czemu możesz przytrzymać moździerz podczas pracy.
Trwały i elegancki model z białej porcelany
Moździerz i ubijak od firmy Cardo to świetny wybór również ze względu na eleganckie i ponadczasowe wzornictwo. Moździerz jest wykonany wyłącznie z białej porcelany, czyli szlachetnego i wytrzymałego materiału. Klasyczny design sprawia, iż świetnie sprawdza się zarówno w nowoczesnych, jak i w eleganckich kuchniach.
9. KingHoff KH-1197 — moździerz kuchenny żeliwny
Praktycznie niezniszczalny moździerz z żeliwa
KingHoff KH-1197 to wyjątkowy zestaw, po który warto sięgnąć, jeżeli zależy Ci przede wszystkim na niesamowitej trwałości. Ubijak, jak i sam moździerz, są wykonane z odlewu żeliwa. Moździerz z żeliwa jest praktycznie niezniszczalny, nie pęknie choćby podczas upadku z wysokości, a to przekłada się na niesamowitą żywotność tego produktu.
Solidny moździerz z wylewką
Moździerz KingHoff jest wykonany z żeliwa, który należy nie tylko do wytrzymałych, ale również bardzo masywnych materiałów. Dla niektórych osób waga moździerza (1,5 kg) może być ogromną wadą, ponieważ moździerz i ubijak stają się przez to mniej poręczne. Masywna budowa niesie za sobą również pewne korzyści — m.in. o wiele lepszą stabilność podczas intensywnej pracy ze składnikami.
10. Kadax — masywny moździerz kamienny
Naturalny kamień dla szybszego rozdrabniania przypraw
Kadax to kolejny model, który polubią wielbiciele naturalnych materiałów. Moździerz i ubijak są wykonane w 100% z naturalnego kamienia. Wpływa to nie tylko na świetną trwałość (pod warunkiem iż przestrzegasz zaleceń producenta), ale również na łatwiejsze rozcieranie wszystkich składników. Moździerz waży blisko 2,5 kg, dlatego jest również bardzo stabilny i bezpieczny podczas pracy.
Wytrzymały moździerz i duży tłuczek w jednym zestawie
W tym zestawie znajdziesz oczywiście nie tylko samą misę do rozcierania składników, ale również ubijak, z którym cały proces będzie szybszy i łatwiejszy. Tłuczek jest bardzo masywny i dobrze leży w ręce. Dodatkowo posiada również szeroką końcówkę, z którą rozetrzesz choćby twarde przyprawy.
Jak wybrać idealny moździerz dla siebie?
Wybór moździerza w dużej mierze zależy przede wszystkim od Twoich potrzeb i preferencji. Wybierając idealny moździerz dla siebie powinieneś wziąć pod uwagę, jak często masz zamiar z niego korzystać, do jakich produktów moździerz będzie Ci służyć oraz jak dużo składników na raz chcesz móc w nim umieścić.
Rozmiar moździerza a jego zastosowanie na co dzień
Małe i średnie moździerze to bardzo dobry wybór dla osób, które chcą od czasu do czasu rozgnieść czosnek, skruszyć pieprz, ziele angielskie lub zetrzeć zioła. Tak przygotowana mieszanka przypraw świetnie sprawdzi się do marynowania mięs, ryb lub warzyw.
W większych moździerzach o średnicy powyżej 13 cm możemy już swobodnie przygotować pasty, sosy czy dipy. o ile zatem planujesz przygotowanie domowej pasty tahini, guacamole, sosów, dipów lub curry — sięgnij po duży model, w którym swobodnie połączysz wszystkie składniki ze sobą.
Moździerz — praktyczny i piękny dodatek do kuchni
Jeśli chcesz wybrać idealny moździerz dla siebie i swojej kuchni, powinieneś również zastanowić się nad jego estetyką. Moździerze mogą przyjmować naprawdę różne kształty (smukłe i wąskie lub pękate i szerokie), a materiał wykonania dodatkowo wpływa na to, jak wizualnie prezentują się w kuchni. Dobrze dobrane moździerze mogą być naprawdę pięknym dodatkiem do wnętrz, który warto wyeksponować w kuchni.
Jak dbać o moździerz, aby służył przez wiele lat? Porady dotyczące pielęgnacji i konserwacji moździerza
Jeśli wybrałeś już odpowiedni rodzaj moździerza dla siebie, to odpowiednia pora, aby poznać, w jaki sposób powinieneś o niego dbać. Odpowiednie używanie, jak i pielęgnacja moździerza mają ogromne znaczenie dla jego trwałości i żywotności, a także na to, czy będzie spełniał on swoją funkcję tak samo, jak nowy model od razu po zakupie.
W jaki sposób czyścić moździerz?
Pierwsza istotna sprawa to czyszczenie moździerza po każdorazowym użyciu. Niestety, nie wszystkie modele można czyścić w ten sam sposób. Wiele zależy od tego, z jakiego materiału jest dany model wykonany.
Moździerz kuchenny kamienny zwykle myje się ciepłą wodą — bez dodatku żadnych detergentów. To najbezpieczniejszy sposób na wypłukanie pozostałości po przyprawach i ziołach bez naruszania struktury moździerza. Po przepłukaniu moździerz wytrzyj do sucha. W przypadku moździerzy z porcelany, ceramiki lub kamionki możesz użyć dodatku płynu do naczyń, a jeżeli producent jasno zaznacza to w informacjach o produkcie, również możesz umieścić go w zmywarce.
Do moździerzy kamiennych, jak i żeliwnych czy ceramicznych warto zaopatrzyć się w twardy pędzel lub niewielką szczotkę. Z jej pomocą dokładnie wymieciesz wszystkie pozostałości po przyprawach, które mogły się ukryć między szczelinami.
Najmniej problemów podczas czyszczenia sprawiają moździerze kuchenne ze stali nierdzewnej. Możesz je umyć zarówno pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do naczyń, jak i automatycznie w zmywarce.
Pamiętaj! Wszystkie wskazówki są orientacyjny — ostateczny sposób dbania o moździerz będzie zależeć nie tylko od materiału, z którego jest wykonany, ale również od samych metod wykonania. Sprawdź zatem wskazówki i zalecenia dotyczące konkretnego modelu, które znajdziesz na stronie producenta.
Ciekawostki związane z moździerzem — jaka jest historia moździerzy kuchennych?
Czy wiesz, iż moździerze to jedne z najprostszych narzędzi, których ludzkość używała już 35 000 lat p.n.e.? Zgadza się! Najstarsze moździerze i ubijaki, które do tej pory zostały odnalezione liczą sobie dziesiątki tysięcy lat i pochodzą z epoki kamienia łupanego. Archeolodzy podejrzewają, iż moździerze były używane kiedyś dokładnie w tym samym celu co dzisiaj, a mianowicie do przygotowywania leków, mikstur leczniczych, jak i rozdrabniania ziaren, nasion, przypraw i ziół.
Co interesujące ani budowa, ani materiał, z którego wykonywane są moździerze nie uległ znacznej zmianie przez ten czas. przez cały czas do najpopularniejszych moździerzy należą modele kamienne, chociaż oczywiście ocenie dostępne są modele wykonane również z innych materiałów. Ludzie prehistoryczni często wykorzystywali naturalne zagłębienia, wnęki i szczeliny, w których umieszczali składniki i rozdrabniali je dzięki drugiego kamienia. Z czasem zaczęły one przyjmować kształty znanych nam dzisiaj mis i naczyń.
Jaki moździerz kuchenny wybrać? Podsumowanie
Moździerz kuchenny marmurowy, stalowy, a choćby drewniany to wielofunkcyjny gadżet do każdej kuchni, z którym uzyskasz jeszcze lepszy smak i aromat w każdej potrawie. W ofercie dostępne są modele wykonane z przeróżnych materiałów, a naturalny kamień, drewno czy stal to tylko niektóre z nich. Pamiętaj jednak, iż każdy materiał ma swoje adekwatności, a tym samym, określone wady i zalety. Jaki moździerz kuchenny sprawdzi się najlepiej w Twoim wypadku?