Suszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwacji żywności, wpływający na wydłużenie trwałości produktów, takich jak grzyby, owoce i warzywa. Z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zakup elektronicznych suszarek spożywczych, czyli prostych urządzeń, służących do suszenia żywności przy pomocy strumieni rozgrzanego powietrza. Jakie suszarki do grzybów cieszą się w tej chwili największą popularnością? O czym warto pamiętać przy wyborze urządzeń do suszenia żywności? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym poradniku oraz rankingu najpopularniejszych i najlepiej ocenianych suszarek do grzybów, owoców, warzyw i ziół.
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw – ułatwienie dla zbieraczy i fanów smakołyków na cały rok
Suszarka do grzybów to wielofunkcyjne urządzenie, służące do suszenia i konserwacji produktów spożywczych, takich jak owoce, warzywa, grzyby oraz zioła. Zakup odpowiedniej suszarki do żywności może stanowić znaczne ułatwienie dla zbieraczy grzybów oraz miłośników suszonych owoców i warzyw. Działanie takich urządzeń jest bardzo proste i opiera się na stopniowym wydmuchiwaniu ciepłego powietrza na sita, na których rozmieszczane są wybrane produkty spożywcze.
W sklepach stacjonarnych i internetowych można znaleźć wiele modeli suszarek spożywczych, różniących się od siebie wymiarami, konstrukcją, ilością poziomów oraz obecnością dodatkowych funkcji, takich jak możliwość regulacji wysokości temperatury czy zmiany ułożenia poszczególnych poziomów. W zależności od indywidualnych potrzeb można dokonać wyboru pomiędzy wielofunkcyjnymi urządzeniami, przeznaczonymi do konserwacji różnych produktów spożywczych oraz modelami dedykowanymi suszeniu wyłącznie grzybów, owoców, warzyw lub ziół.
Jakie cechy posiadają suszarki do grzybów, owoców, warzyw i ziół?
W sklepach można znaleźć wiele modeli suszarek spożywczych, przeznaczonych do suszenia oraz konserwacji grzybów, owoców, warzyw, ziół i wielu innych rodzajów żywności. Poszczególne modele różnią się od siebie wielkością, konstrukcją, ilością poziomów, a także obecnością dodatkowych funkcji, takich jak możliwość regulacji temperatury czy funkcja obiegu powietrza.
Suszarka do grzybów
Wydajna suszarka do grzybów to świetny wybór dla miłośników leśnych wycieczek i zbieraczy grzybów. W sklepach można znaleźć wiele tego typu urządzeń, wyposażonych w funkcję regulacji temperatury oraz możliwość regulacji czasu pracy suszarki. Suszarki do grzybów są dostępne w różnych cenach, a ich zdecydowaną zaletą jest duża dostępność w sklepach stacjonarnych i internetowych.
Suszarka do owoców
Modele przeznaczone do suszenia owoców to doskonały wybór dla miłośników suszonych jabłek, śliwek, moreli, bananów i pomarańczy. Orientacyjny czas suszenia poszczególnych owoców może wahać się od kilku do choćby kilkunastu godzin, dlatego przy wyborze takiego urządzenia, warto zwrócić uwagę na obecność termostatu, który ułatwi kontrolowanie czasu pracy urządzenia niezależnie od pory dnia.
Suszarka do warzyw
Mimo tego, iż suszenie warzyw nie jest tak popularne jak suszenie owoców, to i tak wiele osób decyduje się na zakup urządzeń, służących do przygotowywania suszonych pomidorów oraz mieszanek sezonowych warzyw do zup i sosów. Decydując się na zakup suszarki do warzyw, warto zwrócić uwagę na wielkość oraz ilość wbudowanych pięter, na których można rozłożyć poszczególne produkty. Większość warzyw wymaga suszenia od 4 do 10 godzin.
Suszarka do ziół
Modele przeznaczone do suszenia ziół, mieszanek i herbat ziołowych cieszą się w tej chwili rosnąca popularnością. Niektóre suszarki posiadają specjalne sita, dedykowane suszeniu ziół i roślin. Przed zakupem takiego urządzenia, warto upewnić się czy posiada wbudowany termostat oraz możliwość regulacji temperatury powietrza. Standardowe suszenie ziół trwa od 2 do 4 godzin, natomiast niektóre rośliny mogą wymagać dłuższego kontaktu z ciepłym powietrzem.
Jak wybrać najlepszą suszarkę do grzybów, owoców, warzyw i ziół?
Suszarka spożywcza powinna cechować się odpowiednią mocą, która zapewni urządzeniu optymalną skuteczność i wydajność. W sklepach można znaleźć zarówno tańsze modele o mocy wynoszącej 200-300 W oraz znacznie bardziej wydajne urządzenia o mocy przekraczającej 500 W. W przypadku osób, które planują zakup standardowej suszarki spożywczej do domowego użytku, najlepszym wyborem będzie zakup modelu o optymalnej mocy wynoszącej 300-500 W.
Każda suszarka spożywcza powinna posiadać termostat, czyli element, który odpowiada za aktywację i dezaktywację grzałki po osiągnięciu wybranej temperatury. Obecność termostatu pozwala również kontrolować temperaturę powietrza wewnątrz suszarki, w efekcie minimalizując ryzyko awarii czy zniszczenia sprzętu. Takie rozwiązanie pozwala również ograniczyć ilość zużywanej energii elektrycznej, w efekcie wpływając na obniżenie comiesięcznych rachunków za prąd.
Uniwersalna suszarka spożywcza powinna posiadać funkcję regulacji temperatury, która pozwoli dopasować temperaturę wydmuchiwanego powietrza do potrzeb różnych produktów. jeżeli jednak planujemy suszyć wyłącznie grzyby, owoce czy warzywa to można zdecydować się na model o stałej temperaturze grzania, dostosowanej do suszenia konkretnego rodzaju żywności. W przypadku wątpliwości, najlepiej wybierać spośród modeli z możliwością regulacji temperatury w zakresie 35-70 stopni.
Niektóre produkty spożywcze wymagają suszenia przez kilka lub choćby kilkanaście godzin. Z tego względu, możliwość samodzielnego programowania czasu pracy suszarki, może dla wielu osób stanowić znaczne ułatwienie w życiu codziennym. Na szczęście większość nowoczesnych suszarek spożywczych posiada 24-godzinny timer, który pozwala ustawić czas suszenia poszczególnych produktów, jednocześnie ułatwiając kontrolę pracy urządzenia.
Przy wyborze suszarki spożywczej, warto upewnić się, czy wybrany model posiada funkcję termoobiegu, umożliwiającego dokładne rozprowadzenie ciepłego powietrza po całym urządzeniu. Optymalna cyrkulacja powietrza pomiędzy poszczególnymi poziomami suszarki pozwala rozprowadzać ciepłą temperaturę w sposób równomierny, dzięki czemu wszystkie suszone grzyby, owoce czy warzywa będą wysuszone w jednakowym stopniu.
Przed zakupem suszarki spożywczej, warto sprawdzić z ilu poziomów składa się wybrane urządzenie. Większość standardowych suszarek spożywczych posiada od 3 do 6 sit. Warto pamiętać, iż ilość tacek powinna być dostosowana do rodzaju oraz ilości produktów spożywczych, które chcemy na nich suszyć. Kolejnym istotnym czynnikiem jest możliwość regulacji wysokości poszczególnych poziomów. Takie rozwiązanie pozwala dostosować konstrukcję urządzenia do indywidualnych potrzeb.
Niektóre modele suszarek spożywczych posiadają specjalne sita lub maty, przeznaczone do suszenia ziół i mieszanek ziołowych. Poziomy dedykowane suszeniu ziół posiadają drobniejsze kratki, które zapobiegają rozkruszaniu i wypadaniu szczątków roślin w trakcie procesu suszenia. Obecność dodatkowych mat do suszenia ziół nie wpływa znacząco na ceny suszarek spożywczych, dzięki czemu można znaleźć je zarówno w tańszych, jak i znacznie droższych modelach.
Jednym z najważniejszych czynników, jakie warto wziąć pod uwagę przy wyborze suszarki spożywczej jest obecność zabezpieczeń przed przegrzaniem. Większość modeli posiada funkcję automatycznego wyłączania, która odpowiada za wyłączanie urządzenia w momencie wystąpienia ryzyka przegrzania. Takie rozwiązanie minimalizuje ryzyko zniszczenia suszarki lub wystąpienia poważniejszej w skutkach awarii.
Wielkość suszarki spożywczej powinna być dostosowana do rodzaju i ilości produktów spożywczych, które chcemy w niej suszyć, a także do ilości wolnego miejsca w kuchni lub innym pomieszczeniu, w którym chcemy przechowywać urządzenie. Przy wyborze suszarki, warto zwrócić uwagę nie tylko na wymiary samego urządzenia, ale również na ilość i wielkość poziomów, na których będziemy układać poszczególne produkty, które następnie zostaną poddane procesowi suszenia.
Solidna suszarka spożywcza powinna być wykonana z trwałych i wytrzymałych materiałów, wyróżniających się ponadprzeciętną odpornością na działanie wysokiej temperatury. W przypadku wątpliwości, warto wybierać spośród modeli wykonanych z solidnego tworzywa ABS lub stali nierdzewnej. Przed zakupem warto upewnić się również, czy wybrany model posiada certyfikaty lub atesty, świadczące o zgodności z wymogami technicznymi i normami bezpieczeństwa obowiązującymi na terenie UE.
Ranking najlepszych suszarek do grzybów, owoców, warzyw i ziół
Niewiadów 970.02 PS
Uniwersalny wybór
Suszarka spożywcza Niewiadów 970.02 PS to wielofunkcyjny model o mocy 500 W, przeznaczony do suszenia grzybów, warzyw, owoców, ziół, ryb i wielu innych produktów spożywczych. Urządzenie zostało wyposażone w 4 transparentne sita o średnicy 30 cm. Model posiada antypoślizgowe, gumowe nóżki, które zabezpieczają konstrukcję suszarki przed przesuwaniem się po stole lub blacie kuchennym. W zestawie oprócz suszarki znajdują się 4 sita, nożyk Fiskars, instrukcja obsługi oraz karta gwarancyjna produktu.
Dodatkowe funkcje
Model Niewiadów 970.02 PS o wysokości 32 cm i szerokości 31 cm został wyposażony w automatyczny wyłącznik oraz ogranicznik temperatury. Podwójna ochrona minimalizuje ryzyko przegrzania urządzenia w trakcie długotrwałej pracy. Model posiada również 2-stopniową regulację nadmuchu gorącego powietrza. Obecność tej funkcji pozwala dopasować stopień nawiewu do rodzaju osuszanych produktów spożywczych. Suszarka została wyposażona w wygodny schowek na kabel, dzięki której ilość zajmowanej przez urządzenie powierzchni pozostało mniejsza.
Yoer VitaSave
Wydajne urządzenie
Nowoczesna suszarka spożywcza Yoer VitaSave to uniwersalny wybór dla osób, które poszukują solidnego i wydajnego sprzętu, wyposażonego w liczne dodatkowe funkcje i udogodnienia. Model o mocy 450 W został wyposażony w 5 dwustronnych, transparentnych sit, przeznaczonych do suszenia grzybów, owoców, warzyw, ryb i mięsa. Model posiada dodatkowe zabezpieczenia przed przegrzaniem, które chronią urządzenie przed zniszczeniem i awarią.
Ciche i szybkie suszenie
Suszarka spożywcza Yoer VitaSave to cichy i wydajny model o wysokości 27 cm i szerokości 31 cm. Urządzenie zostało wyposażone w 8-stopniową regulację temperatury, która umożliwia dostosowanie temperatury powietrza do wymagań poszczególnych produktów spożywczych. Model posiada solidną, antypoślizgową podstawę, która zabezpiecza konstrukcję suszarki przed przemieszczaniem się po stole lub blacie kuchennym.
Sternhoff SDH141
Szerokie zastosowanie
Uniwersalna suszarka spożywcza Sternhoff SDH141 o mocy 500 W to dobry wybór dla osób poszukujących solidnego i wydajnego urządzenia w przystępnej cenie. Model został wyposażony w 5 sit o średnicy 30 cm, przeznaczonych do suszenia grzybów, owoców, warzyw, ziół i ryb, natomiast urządzenie sprawdzi się również do przygotowywania ziołowych herbat, rodzynek czy suszonych ziaren dyni. Całkowita waga suszarki wynosi 3 kg.
Praktyczny wybór
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Sternhoff SDH141 została wyposażona w funkcję regulacji temperatury, która umożliwia dopasowanie temperatury powietrza wewnątrz urządzenia do wymagań poszczególnych produktów spożywczych. Model posiada wbudowane zabezpieczenie przed przegrzaniem, które odpowiada za automatyczne wyłączenie urządzenia w momencie osiągnięcia zbyt wysokiej temperatury powietrza. Suszarka została wyposażona w 5 wymiennych tacek z możliwością regulacji ich położenia.
HEVA HFD
Nowoczesne funkcje
Wielofunkcyjna suszarka spożywcza HEVA HFD o mocy 450 W została wyposażona w 5 transparentnych sit, przeznaczonych do suszenia grzybów, owoców, warzyw, ziół, ryb i mięs. Model został wyposażony w 24-godzinny programator czasowy, który ułatwia kontrolowanie czasu pracy urządzenia. Suszarka posiada nowoczesny wyświetlacz LED, na którym znajdują się informacje dotyczące czasu pracy suszarki oraz temperatury wewnątrz urządzenia.
Duża powierzchnia suszenia
Nowoczesna suszarka spożywcza o wysokości 26 cm i szerokości 32 cm wyróżnia się ponadprzeciętną pojemnością suszenia, wynoszącą 4000 cm2, czyli aż 12 l. Duża powierzchnia suszenia pozwala wysuszyć większą ilość poszczególnych produktów spożywczych w krótkim czasie. Model został wyposażony w funkcję regulacji temperatury w zakresie 35-70 stopni Celsjusza. Takie rozwiązanie pozwala dostosować pracę urządzenia do wybranych produktów spożywczych oraz kontrolować temperaturę powietrza wewnątrz suszarki.
Kalorik TKG FD 1004
Wysoka jakość wykonania
Uniwersalna suszarka do grzybów, owoców, warzyw i ziół Kalorik TKG FD 1004 o mocy 400 W została wykonana z solidnych i trwałych materiałów, cechujących się ponadprzeciętną odpornością na działanie wysokich temperatur oraz innych czynników zewnętrznych. Wytrzymały materiał obudowy zapewnia suszarce optymalną stabilność, a obecność antypoślizgowych, gumowych nóżek zapobiega przemieszczaniu się suszarki po powierzchni stołu lub blatu kuchennego.
Łatwa obsługa
Suszarka spożywcza Kalorik TKG FD 1004 została wyposażona w 5 transparentnych sit, przeznaczonych do suszenia grzybów, owoców, warzyw, ryb, nasion i ziół. Model wyróżnia się prostą i łatwą w obsłudze konstrukcją, a obecność 500 W silnika gwarantuje szybkie działanie oraz wydajną pracę urządzenia. Urządzenie posiada funkcję regulacji temperatury, która pozwala dostosować temperaturę wydmuchiwanego powietrza do wymagań poszczególnych produktów spożywczych. Kalorik TKG FD 1004 to standardowy model sterowany mechanicznie.
GreenBlue GB190
Praktyczny wybór
Wydajna suszarka spożywcza GreenBlue GB190 o mocy 250 W to uniwersalny wybór dla osób poszukujących solidnego urządzenia w przystępnej cenie. Model został wyposażony w 5 transparentnych sit o średnicy 28 cm, przeznaczonych do suszenia grzybów, owoców, warzyw i ziół. Suszarka jest łatwa w użyciu i posiada dodatkowe zabezpieczenie, chroniące urządzenie przed przegrzaniem. Sita do suszenia żywności nadają się do mycia w zmywarce, co znacznie ułatwia utrzymanie porządku w kuchni.
Solidne wykonanie
Suszarka spożywcza GreenBlue GB190 została wykonana z trwałych materiałów, wyróżniających się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne i działanie wysokich temperatur. Regulowana konstrukcja umożliwiająca ustawianie sit w sposób wielowarstwowy, wpływa na wydajność urządzenia, jednocześnie umożliwiając zwiększenie ilości przetwarzanych produktów spożywczych w jednym czasie. Model posiada dodatkowe zabezpieczenie przed przegrzaniem, które minimalizuje ryzyko wystąpienia awarii oraz zniszczenia sprzętu.
Transa Electronics TE-41
Uniwersalny wybór
Multifunkcyjna suszarka spożywcza Transa Electronics TE-41 o mocy 260 W została wyposażona w 5 transparentnych sit, przeznaczonych do suszenia grzybów, owoców, warzyw, nasion, ryb i mięs. Model został wyposażony w funkcję regulacji temperatury w zakresie 35-70 stopni Celsjusza, która umożliwia dostosowanie wysokości temperatury powietrza do rodzaju i ilości suszonych produktów spożywczych.
Łatwa obsługa
Suszarka spożywcza Transa Electronics TE-41 została wyposażona w funkcjonalny timer, który umożliwia regulację czasu pracy urządzenia od 1 do choćby 72 godzin. Model posiada nowoczesny wyświetlacz LCD, który informuje o ustawionym czasie pracy suszarki. Obudowa urządzenia została wykonana z solidnego tworzywa ABS, wyróżniającego się wysoką odpornością na uszkodzenia i odkształcenia. Obsługa suszarki odbywa się z użyciem wygodnych pokręteł i przycisków, znajdujących się na rozbudowanym panelu sterowania z przodu urządzenia.
Esperanza Food
Uniwersalny wybór
Standardowa suszarka spożywcza Esperanza Food to uniwersalny model, przeznaczony do suszenia grzybów, owoców, warzyw i ziół. Urządzenie zostało wyposażone w wydajny wentylator, który rozprowadza ciepłe powietrze na poszczególnych piętrach suszarki, dzięki czemu wszystkie produkty są suszone w sposób szybki, dokładny i równomierny. Model posiada 8 programów suszenia, które można ustawiać i zmieniać przy pomocy wygodnego pokrętła.
Niska cena
Esperanza Food to najtańszy model spośród wszystkich produktów, jakie znalazły się w naszym zestawieniu. Urządzenie jest szybkie, wydajne i wyróżnia się cichą pracą, dzięki czemu jest wygodne w codziennym użytkowaniu. Suszarka o mocy 250 W została wyposażona w 4 transparentne sita, przeznaczone do suszenia ziół, warzyw, owoców, rodzynek i wielu innych produktów spożywczych.
Czy warto kupić suszarkę do grzybów i innych produktów?
Zakup multifunkcyjnej suszarki spożywczej, służącej do suszenia i konserwowania różnorodnych produktów żywnościowych może być dla wielu osób bardzo opłacalny. Korzystanie z suszarki umożliwia zachowanie smaku i aromatu sezonowych warzyw, owoców, grzybów oraz ziół, niezależnie od pory roku. Suszenie poszczególnych produktów spożywczych zgodnie z zaleceniami pozwoli zatrzymać ich wartości smakowe, jednocześnie nie tracąc ich adekwatności odżywczych.
Jak używać suszarki spożywczej? Poradnik dla nowych użytkowników
Suszarka spożywcza to proste urządzenie, służące do osuszania żywności poprzez stopniowe wydmuchiwanie ciepłego powietrza. Proces suszenia grzybów, owoców i warzyw opiera się na odparowaniu z nich około 70% wody w celu zakonserwowania ich smaku oraz najważniejszych adekwatności odżywczych. Większość suszarek spożywczych to modele uniwersalne, nadające się do suszenia różnych rodzajów żywności, natomiast sam proces oraz czas trwania suszenia jest zależny od rodzaju, grubości oraz ilości przetwarzanych produktów spożywczych.
Suszarka do grzybów – instrukcja suszenia grzybów
Przed umieszczeniem grzybów w suszarce, należy je dokładnie oczyścić, najlepiej przy pomocy nożyka, ostrego pędzelka lub szczoteczki. Podczas oczyszczania, należy wyrzucić wszystkie zepsute, spleśniałe i robaczywe grzyby, które nie będą nadawały się do późniejszego spożycia. Warto podkreślić, iż grzyby nie powinny być mokre ani wilgotne, dlatego nie należy ich moczyć ani myć pod bieżącą wodą.
Po dokładnym oczyszczeniu grzybów, należy pokroić je na cienkie plasterki a następnie ułożyć równomiernie na wybranych poziomach suszarki. Wszystkie plastry powinny być podobnej wielkości i grubości, a podczas układania ich na sitach należy zachować niewielki odstęp, który zapewni optymalny dostęp powietrza do każdego kawałka. Temperatura i czas pracy suszarki powinny być dostosowane do rodzaju, grubości oraz wielkości suszonych grzybów.
Suszarka do owoców – instrukcja suszenia owoców
Proces suszenia owoców jest bardzo zbliżony do suszenia grzybów. Przed umieszczeniem owoców w suszarce należy je dokładnie oczyścić, umyć, a następnie osuszyć przy pomocy czystej ściereczki lub ręcznika papierowego. Oczyszczone owoce należy pokroić na równe plastry lub małe kawałki i usunąć z nich wszelkie pestki, gniazda, ogonki i inne elementy, które nie będą nadawały się do spożycia. Pokrojone plastry należy rozmieścić na wybranych piętrach suszarki, a następnie ustawić odpowiednią temperaturę i czas suszenia. W zależności od rodzaju oraz ilości owoców, proces suszenia może trwać od kilku do choćby kilkunastu godzin.
Suszarka do warzyw – instrukcja suszenia warzyw
Podobnie jak w przypadku owoców i grzybów, proces suszenia warzyw powinien rozpocząć się od ich dokładnego oczyszczenia, umycia i osuszenia. Podczas przygotowywania warzyw, należy usunąć z nich wszelkie zepsute, spleśniałe lub stwardniałe elementy, które nie będą nadawały się do późniejszego spożycia. Umyte warzywa należy pokroić na równe plastry lub kawałki, a następnie umieścić je na wybranych poziomach suszarki. Warto dodać, iż w przypadku niektórych, szczególnie twardych warzyw można zastosować krótką kąpiel w gorącej wodzie. Podgotowanie ich przez 3-5 minut może przyspieszyć późniejszy proces suszenia i sprawić, iż szczególnie twarde kawałki będą odpowiednio miękkie i zdatne do spożycia.
Suszarka do ziół – instrukcja suszenia ziół
Proces suszenia ziół jest znacznie krótszy niż w przypadku grzybów, owoców czy warzyw. Do suszenia należy wykorzystywać przede wszystkim młode liście i pędy, zebrane o odpowiednich porach roku. Większość ziół wymaga suszenia od 3 do 5 godzin w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza. Wysuszone rośliny należy przechowywać w szczelnie zamkniętych, najlepiej szklanych pojemnikach.
Jakie inne rzeczy można suszyć w suszarce do grzybów, owoców, warzyw i ziół?
Suszarki spożywcze to wielofunkcyjne urządzenia, wykorzystywane powszechnie do suszenia grzybów, warzyw, ziół i owoców. Warto podkreślić jednak, iż można suszyć w nich również wiele innych produktów żywnościowych, takich jak:
- ryby,
- mięso,
- nasiona,
- kwiaty,
- orzechy,
- rodzynki,
- herbaty ziołowe.
Ile kosztuje suszenie owoców w suszarce – czy suszarka do żywności jest droga w użytkowaniu?
Koszty suszenia grzybów, owoców i warzyw w suszarce spożywczej będą uzależnione od ustawionej temperatury i mocy urządzenia, a także od częstotliwości jej użytkowania i ceny energii u naszego dostawcy prądu. Z tego względu ciężko jednoznacznie określić koszty suszenia żywności w suszarkach elektronicznych. Warto podkreślić jednak, iż wiele osób decyduje się na zakup takiego sprzętu ze względu na znaczną oszczędność miejsca i czasu. Suszenie żywności tradycyjnymi metodami jest mniej higieniczne i najczęściej wiąże się z zajmowaniem dużej ilości przestrzeni na kuchenkach, stołach i blatach kuchennych przez wiele godzin, dlatego zakup wydajnej, kompaktowej suszarki może okazać się dla wielu osób znacznie bardziej opłacalnym i wygodniejszym rozwiązaniem.
Jaka suszarka do grzybów, owoców, warzyw i ziół sprawdzi się najlepiej? Podsumowanie
Suszarka do grzybów to proste urządzenie, służące do suszenia i konserwacji różnorodnych produktów spożywczych. Poszczególne modele suszarek spożywczych różnią się od siebie wymiarami, konstrukcją, kolorem oraz ilością sit, przeznaczonych do suszenia grzybów, owoców i warzyw. Przy wyborze suszarki do domu, warto zwrócić uwagę na jej wielkość, moc oraz obecność dodatkowych funkcji, takich jak możliwość regulacji temperatury i obiegu powietrza wewnątrz urządzenia. W powyższym rankingu zostały zebrane najpopularniejsze i najlepiej oceniane modele suszarek spożywczych. W zestawieniu znalazły się modele w różnych cenach i o różnych parametrach, więc każdy powinien znaleźć wśród nich najlepszą suszarkę do grzybów, owoców, warzyw i ziół.