Jaką śmietanę dodajesz do zupy? Katarzyna Bosacka wyjaśnia, którą najlepiej wybrać

top.pl 2 tygodni temu
Śmietana i śmietanka często goszczą w naszych kuchniach. Z uwagi na nieco inny smak, pasują do innych dań. Katarzyna Bosacka podpowiada, do czego używać jednej i drugiej. Wyjaśnia też różnice między nimi. Ta wiedza może przydać się każdemu.

Katarzyna Bosacka to polska prezenterka telewizyjna, publicystka, dziennikarka i osobowość medialna. Z wykształcenia jest polonistką, jednak zajmuje się głównie tematyką żywności i ekologii. Swoją wiedzą dzieli się z fanami również za pośrednictwem mediów społecznościowych. Na swoim profilu na Instagramie podzieliła się ostatnio informacjami dotyczącymi śmietany i śmietanki. Jakie są między nimi różnice i jak je wykorzystywać w kuchni?

Czym się różni śmietana od śmietanki? Katarzyna Bosacka wyjaśnia

Śmietana to nabiałowy produkt spożywczy, który jest ukwaszony, kwaśny. Zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu, co przekłada się również na jej smak. Z kolei śmietanka słusznie kojarzy nam się z czymś słodkim. Jest to produkt uzyskany przez odwirowanie mleka. Katarzyna Bosacka wyjaśnia, iż śmietanka jest pozyskiwana z mleka słodkiego — to wierzchnia warstwa, która zbiera się na świeżym mleku. Śmietana zaś powstaje już z mleka ukwaszonego.

Z uwagi na różnice między tymi produktami, do pewnych dań lepiej będzie pasował pierwszy, a do innych drugi produkt. Pamiętajmy, iż śmietanka ma 30% tłuszczu lub więcej. Z kolei śmietana zawiera go mniej - 18%, 12%, a czasem choćby 10%.

Czytaj też: Wrzuć tę rybę na grilla. Jest smaczna i prawie nie ma ości

Do czego użyć śmietanki w kuchni? Do tego wykorzystaj kwaśną śmietanę

Śmietana i śmietanka mogą być wykorzystywane w kuchni na różne sposoby. Najczęściej dodawane są do zup, przy czym wersja kwaśna lepiej będzie pasowała do zup słodkich, a słodka śmietanka do zup kwaśnych. Chodzi bowiem o zbilansowanie smaków. Do zupy ogórkowej warto więc dodać śmietankę słodką, podczas gdy do zupy dyniowej czy marchewkowej zdecydowanie lepiej będzie pasować śmietana kwaśna.

Jeśli zaś chodzi o ubijanie śmietany — co często robimy na przykład do deserów - najlepiej ubije się śmietanka 36%. Zwykłej, kwaśnej śmietany po prostu się nie ubija.

Zobacz też:

Zamiast wyrzucać do kosza, dodaj do drożdżówek. Smaczniejszych nie jadłeś

​Wiosenna zupa z przepisu Ewy Wachowicz. Główny składnik zaskakuje

Kalafior nie musi być nudny. Ta przekąska znika ze stołu jako pierwsza

Idź do oryginalnego materiału