Jak zrobić żurek na Wielkanoc? Ile kosztują produkty? Rozmowa z uczestnikiem programu MasterChef

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: fot. gpointstudio/123rf.com


Zbliżająca się niedziela palmowa będzie idealną okazją do zrobienia zakupów na Święta Wielkiej Nocy. Będzie to niedziela handlowa, dzięki czemu wszystkie sklepy i centra handlowe będą otwarte. Wielu z nas z pewnością ulegnie zakupowemu szaleństwu. O to, jak do świąt przygotowuje się uczestnik programu Masterchef i twórca kanału na YouTube Bartosz Adamski zapytał portal i.pl. Kucharz zdradził również przepis na idealny wielkanocny żurek, który jest jego ulubioną potrawą związaną z tymi świętami.

Ile kosztują wielkanocne produkty?

Niedziela handlowa przed Świętami Wielkiej Nocy umożliwia zrobienie wszelkich niezbędnych zakupów. Jajka, biała kiełbasa, żurek z chrzanem czy mazurek są potrawami, bez których ciężko wyobrazić sobie wielkanocny stół. Sprawdziliśmy ceny produktów, które podczas przyrządzania wielkanocnych specjałów będą podstawowymi składnikami w kuchni.

Tak przedstawiają się ceny niezbędnych produktów na Wielkanoc w sklepach najpopularniejszych sieci handlowych:

  • Jajka - ich cena waha się w przedziale 0,75-1,55 zł za sztukę,
  • Biała kiełbasa - ok. 25 zł za kilogram
  • Chrzan - ok. 3,50 zł za słoik
  • Masło - w zależności od marki ceny różnią się, ok. 5,70 za kostkę 200 g
  • Majonez - w zależności od marki i pojemności, ok. 10,50 za słoik 500 ml

Nie wszystkie produkty będziemy mogli kupić na tydzień przed świętami, jednak w wiele z nich możemy zaopatrzyć się już w najbliższą niedzielę handlową. Pieczywo czy świeże warzywa i owoce najlepiej będzie jednak zakupić tuż przed niedzielą wielkanocną.

Idź do oryginalnego materiału