Jak zrobić swoje własne mleko roślinne z orzechów, nasion i ziaren?

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Mleko owsiane - Pyszności; Foto: Canva.com


Mleko roślinne to produkt, który z każdym kolejnym rokiem zyskuje na coraz większej popularności. Świetnie zastępuje to prawdziwe mleko, a wybierają je najczęściej konsumenci z nietolerancją laktozy, weganie, ale również wszystkie inne osoby, które zachwycają się jego smakiem. Koszt takiego kartonu w sklepie wynosi od 5 do choćby 10 zł. A czy wiesz, iż ten roślinny napój możesz samodzielnie przygotować w domu? To bardzo proste.

Najlepsze mleko roślinne wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i adekwatnościami. jeżeli odkryłeś już jego smak, to z pewnością często dodajesz je do owsianki lub popularnych deserów. Smakuje podobnie jak zwykłe mleko i może je zastąpić i ma niezwykle cenne adekwatności. Zamiast kupować dość drogie kartony takiego mleka w sklepie, możesz już dziś dowiedzieć się, jak zrobić mleko roślinne. Co ważne, jest tu kilka opcji – wszystko jest uzależnione od twoich preferencji smakowych.

Mleko roślinne – adekwatności

Dlaczego będzie to świetna alternatywa dla zwykłego mleka? Niektórzy biorą pod uwagę mleko roślinne kcal, a inni jego wyjątkowe adekwatności. Mleko roślinne to napój otrzymywany z różnych roślin, takich jak soja, migdały, orzechy, kokos, ryż. Jest dobrą opcją dla osób, które stosują dietę bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Mleko roślinne nie zawiera laktozy, cukru mlecznego, który niektóre osoby mogą źle tolerować. Dlatego osoby nietolerujące laktozy mogą sięgać po taki rodzaj mleka jako substytut.

Mleko owsiane – Pyszności; Foto: Canva.com

W porównaniu do mleka krowiego, niektóre rodzaje mleka roślinnego mogą mieć niższą zawartość kalorii. Na przykład mleko migdałowe ma zwykle mniejszą ilość kalorii niż mleko pełnotłuste. Warto również zaznaczyć, iż takie mleko często jest wzbogacane w składniki odżywcze, takie jak wapń, witamina D, witamina B12 i inne. Warto sprawdzić etykiety produktów, aby wybrać te, które dostarczą potrzebne składniki.

Sprawdź: Ania Lewandowska często sama przygotowuje mleko z trzech składników. Jest tanie i zdrowe

Jak zrobić mleko roślinne? Niezwykle istotny jest czas namaczania orzechów, nasion i ziaren

Z pewnością, zdajesz sobie sprawę z faktu, iż istnieją różne rodzaje mleka roślinnego. Przygotowuje się je na bazie orzechów, nasion, czy ziaren. Aby uzyskać najlepsze mleko roślinne, należy pamiętać o odpowiednim czasie namaczania. W przypadku niektórych składników, czas ten może być nieco dłuższy lub krótszy.

Ile trzeba namaczać składniki na mleko roślinne? Różnice w czasie są spore:

  • migdały – 8-12 godzin
  • ziarna soi – 8-12 godzin
  • orzechy laskowe – 8 godzin
  • chipsy kokosowe – namaczanie nie jest potrzebne
  • orzechy nerkowca – 2 godziny
  • ryż – 2 godziny w bardzo gorącej wodzie
  • orzechy makadamia – 8 godzin
  • owies – 30 minut – 12 godzin
  • nasiona konopi – namaczanie nie jest potrzebne
  • orkisz – namaczanie nie jest potrzebne.

Przepis na domowe mleko roślinne

Jaki powinien być przepis na mleko roślinne? Prosty i szybki. I tak też jest w rzeczywistości. Pomijając czas namaczania, takie mleko robi się naprawdę gwałtownie i łatwo. W każdym przypadku przepis wygląda podobnie.

Składniki:

  • namoczone orzechy, ziarna lub nasiona
  • 4 szklanki wody do blendowania
  • opcjonalne dodatki: cukier, syrop klonowy, miód, ekstrakt wanilii.

Blendowanie migdałów – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube nissiax83

Sposób przygotowania:

  1. Namocz orzechy, nasiona lub ziarna, zgodnie z sugerowanym wyżej czasem.
  2. Umieść je w kielichu blendera, wlej wodę i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Odcedź przez gazę do garnka.
  4. Umieść garnek na kuchence i zagotuj.
  5. Od tego czasu, gotuj przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Pozostaw mleko do ostygnięcia.
  7. Możesz je trzymać w lodówce do 4 dni. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału