Najlepsze kotlety mielone na obiad. Przepis z mięsa indyka
Mam dla ciebie niezawodny przepis na pyszne kotlety mielone z indyka. Są one bardzo delikatne i wyraziste w smaku. Warto dodać do nich majonez, który ładnie połączy mięso i nada im odpowiednią soczystość. W czasie smażenia kotlety nie przywierają do patelni i nie rozpadają się. Doprawiłam je słodką i ostrą papryką, ale równie dobrze sprawdzi się czosnek, natka pietruszki czy majeranek. Serdecznie polecam, są bardzo smaczne.
Zobacz w galerii, jak zrobić domowe kotlety mielone z indyka.
Przepis na kotlety mielone z indyka
czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na: 18 małych kotlecików
poziom trudności: średni
Składniki:
- ok. 1,5 kg mięsa mielonego z indyka np. filetu lub udźca,
- 1 duża cebula,
- 2 czubate łyżki majonezu,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 2 jajka,
- 6 łyżek bułki tartej + do obtoczenia kotletów,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- olej do smażenia.
Jak zrobić soczyste kotlety mielone z indyka? Przepis krok po kroku
Przygotowanie:
- Cebule obierz i pokrój w małą kostkę.
- Podsmaż cebulę na złoty kolor i chwile przestudź.
- Mięso mielone z indyka przełóż do dużej miski.
- Dodaj jajka, majonez, bułkę tartą, podsmażoną cebulkę i przyprawy.
- Wlej zimną wodę i zacznij wyrabiać mięso, aż się dobrze połączy. Najłatwiej zrobić to rękami.
- Zwilż dłonie zimną wodą i uformuj małe kotlety.
- Obtocz kotlety w bułce tartej.
- Rozgrzej olej na patelni, ustaw średni płomień i smaż kotlety po ok. 4 minuty z każdej strony.
- Usmaż tak wszystkie kotlety. Gotowe, smacznego!
+16
Zobacz galerię
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: