Trzeba to przyznać - pieczywo bezglutenowe bije rekordy popularności. Na przełomie ostatnich lat zyskało bardzo wielu miłośników - czy to za sprawą szerzących się chorób układu pokarmowego (np. z powodu celiakii), czy też walorów smakowych lub chęci zdrowszego stylu życia. Trudno jednoznacznie stwierdzić, jednak pewne jest, iż pieczywo bezglutenowe może być smaczne, a do tego proste w wykonaniu. o ile szukacie sposobu na zdrowy chleb domowej roboty, to poniższe przepisy będą dla was idealne.
REKLAMA
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Chleb bezglutenowy - przepis krok po kroku
Oto nasz przepis na chleb bezglutenowy:
Składniki:
szklanka mąki gryczanej
150 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej
około 8 g drożdży typu instant
2-3 łyżki siemienia lnianego
około 125 g pestek dyni
odrobina soli
1 łyżka cukru białego
600 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Mąki przesiej.
Suche składniki wymieszaj ze sobą w misce.
Dolej wodę. Dolewaj stopniowo, aż składniki się połączą.
Wymieszaj składniki łyżką do czasu, aż uzyskasz gładką masę.
Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
Przygotuj formę. Przełóż do niej masę i ponownie odstaw na pół godziny.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw chleb i piecz przez 50 minut w trybie - góra i dół.
Później w razie konieczności dopiecz chleb bez formy przez 10 minut.
Ostudź chleb na kratce.
Bułki bezglutenowe - idealne na śniadanie, do szkoły lub na wyjazd
Bułki bezglutenowe z ziarnami słonecznika to zdrowa alternatywa zwykłych kanapek. Świetnie sprawdzą się jako prowiant na wyjazd. Oto przepis:
Składniki na bułeczki bezglutenowe:
600 ml zimnej wody
100 g skrobi ziemniaczanej
25 g drożdży świeżych
100 g mąki sojowej
160 g mąki gryczanej + odrobina do posypania
40-50 g mąki ryżowej
1 łyżeczka soli
50-60 g ziaren słonecznika
40 g łusek babki jajowatej
Sposób wykonania:
Mąki przesiej.
Drożdże rozkrusz, zalej wodą i wymieszać.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąki, skrobie, sól, babkę i ziarna słonecznika.
Dodaj do miski z wodą i gwałtownie wymieszaj.
Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego bułki. Ułóż na blasze. Przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut.
Nagrzej piekarnik, piecz w 225 stopniach przez 25-30 minut. Wybierz tryb góra - dół.
Zobacz też: Na jakim oleju smażyć, aby było zdrowo i smacznie? Wybierz produkt, który nie szkodzi