Jak zrobić placki z cukinii? Sprawdź trzy sprawdzone patenty, a będą idealnie chrupiące i nie za tłuste. Dzielimy się najlepszym przepisem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Placki z cukinii to wyśmienita przekąska, którą możesz podać na lunch, lekki obiad lub kolację. Podpowiadam sprawdzony przepis na ten przysmak. Trzy proste triki zapewniają im odpowiednią chrupkość i pyszny smak. Placuszki są wyraziste w smaku, mało tłuste i bardzo łatwe do zrobienia. Sprawdź i wypróbuj przepis.

Szybkie i mało tłuste placki z cukinii – sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na najlepsze placki z cukinii. To szybka i lekka przekąska, idealna na lato. By placuszki były pyszne i w sam raz chrupiące zastosuj trzy bardzo łatwe triki – odciśnij startą i posoloną cukinię z nadmiaru soku, dodaj jogurt naturalny, który ograniczy wchłanianie oleju w czasie smażenia oraz odsącz usmażone placuszki na ręczniku papierowym. Gwarantuję, iż placuszki będą tak dobre, iż znikną w mgnieniu oka. Całość doprawiam koperkiem, solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Placuszki będą pysznie smakować np. z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowo-koperkowym.

Zobacz w galerii, jak zrobić smażone placuszki z cukinii.

Przepis na placki z cukinii

Czas przygotowania: ok. 20 minut + czas na odstawienie posolonej cukinii i smażenie placków.
Liczba porcji na: ok. 12 placuszków.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • olej do smażenia.

Placki z cukinii z piekarnika? Ten przepis to hit diety fit

Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo, które można wykorzystać do przygotowania wielu potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Mam dla ciebie przepis na placki z cukinii w wersji fit. Sekret tkwi w…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić chrupiące placki z cukinii na patelni?

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce na jarzynowych, dużych oczkach. Zetrzyj ją razem ze skórką.
  2. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
  3. Połącz cukinię z cebulą, posól, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  4. Odciśnij cukinię z cebulą, by pozbyć się nadmiaru soku.
  5. Dodaj jajko, jogurt, mąkę, posiekany koperek i przyprawy.
  6. Wymieszaj ciasto na placuszki.
  7. Rozgrzej olej na patelni, kładź po łyżce ciasta i smaż placuszki na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron.
  8. Gotowe przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  9. Podawaj na ciepło np. z jogurtem naturalnym.

Jak zrobić placki z cukinii? Zastosuj trzy banalnie proste t...

+17 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału