Idealny krem do tortu – sprawdzony trik
Zastanawiasz się czym przełożyć ciasto lub ozdobić tort? Polecam sprawdzony przepis na krem z serka mascarpone. By był idealnie puszysty i smaczny wystarczy zastosować banalnie prosty trik – zamiast zmiksować ser ze śmietanką, najpierw dobrze ubij schłodzoną kremówkę z cukrem i dopiero delikatnie wymieszaj z mascarpone. Wiele osób skraca sobie pracę i miksuje na raz oba składniki, taki krem nie uzyska odpowiedniej konsystencji. Gotowy krem z mascarpone możesz wykorzystać np. do ciasta leśny mech, malinowa chmurka czy ozdobić nim czekoladowe babeczki.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny krem z mascarpone.
Przepis na krem z serka mascarpone
czas przygotowania: ok. 10 minut
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- 500 g śmietanki kremówki 36%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Przepyszny krem kajmakowy. Idealny do tortów, babeczek i deserów
Przygotowując słodkie wypieki, warto urozmaicić je pysznym kremem. Proponuję sprawdzony i niezawodny przepis na krem kajmakowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie – wystarczą dwa…
Jak zrobić łatwy krem do tortu z serka mascarpone?
- Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
- Zmiksuj śmietankę z cukrem i wanilią.
- Gdy śmietanka będzie dobrze ubita, to nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce serka mascarpone.
- Miksuj jeszcze tylko minutę. Gotowe.
- Możesz schłodzić krem w lodówce lub od razu udekorować nim ciasto czy deser.
Krem do tortu w trzech smakach
Pyszny krem z serka mascarpone możesz w bardzo łatwy sposób urozmaicić różnymi dodatkami. Polecam trzy smaki, które moim zdaniem idealnie sprawdzą się do ciast i deserów:
- krem czekoladowy – wystarczy dodać do śmietanki i serka mascarpone kakao lub drobno startą czekoladę,
- krem owocowy – ulubione owoce np. truskawki zmiksuj blenderem i wymieszaj z serkiem i ubitą śmietanką,
- krem orzechowy – orzechy np. laskowe podpraż na patelni, a następnie drobno posiekaj lub zmiel, dodaj do kremu.
Jeśli zależy ci na bardziej gęstym kremie np. do dekoracji muffinek, to dodaj 500 g sera mascarpone i 500 g śmietanki. Do przełożenia ciasta lub deserów lepiej sprawdzi się proporcja podana w przepisie, czyli 250 g sera i 500 g śmietanki.
Krem z serka mascarpone możesz dodać także do popularnego deseru tiramisu.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: