Jak zrobić masło? Przepis ze śmietanki. Lucyna Ćwierczakiewiczowa 150 lat temu pisała jak odświeżyć stare masło

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/happylark/zdjęcie ilutsracyjne


Zrobienie domowego masła to nic trudnego. Można podawać je ze świeżo upieczonym chlebem i odrobiną soli, a do przygotowania potrzebna jest tylko śmietanka. Znamy także sposób na odświeżenie starego masła, o którym w 1866 roku pisała Lucyny Ćwierczakiewicz. Taka metoda to świetna propozycja w stylu zero waste.

Masło – przepis z tłustej śmietanki

Świeże domowe masło to przysmak, który doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem czy kaszą. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko jednego składnika. Gotowe świeże masło należy zjeść w ciągu około tygodnia. Po tym czasie może zacząć jełczeć.

Czas przygotowania: 10-15 minut,
liczba porcji: 2 sztuki,
stopień trudności: łatwe.

Składniki:

  • 1 l śmietany kremówki 36% tł.,
  • 300 ml wody do wypłukania masła,
  • opcjonalnie: szczypta soli.

Jak zrobić masło w domu?

  1. Śmietankę kremówkę należy wyjąć z lodówki i pozostawić do ogrzania w temperaturze pokojowej.
  2. Następnie śmietankę należy wlać do misy robota kuchennego lub wysokiego szklanego naczynia.
  3. Śmietankę należy ubijać mikserem, aż zaczną wytrącać się żółte grudki tłuszczu.
  4. Następnie należy je przecedzić przez sitko i uformować nich zwartą kulkę masła.
  5. Kolejnym krokiem jest wypłukanie w wodzie gotowej porcji masła.
  6. Biały płyn pozostały z robienia masła to maślanka, która może być wypita lub użyta np. do marynowania kurczaka.

Zobacz także: Jak zrobić masło orzechowe? Sprawdź przepis na zdrową pastę. Potrzebne są dwa składniki

Masło ze słoika

Jeżeli nie dysponujecie specjalnym sprzętem, np. mikserem lub robotem kuchennym, masło można zrobić w szczelnie zamkniętym słoiku. Wystarczy śmietankę wlać do szklanego pojemnika z zakrętką i energicznie wstrząsać, aż zaczną pojawiać się żółte drobinki. Następnie należy je uformować w pożądany kształt, wypłukać i schłodzić w lodówce.

Domowe masło z dodatkami

Podstawowe masło to znakomity produkt do wzbogacenia go innymi składnikami. Świetnie smakuje masło czosnkowe, masło z dodatkiem chrzanu lub masło ziołowe. Można też dodać posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, rzeżuchę, estragon, tymianek, rozmaryn czy świeże listki bazylii.

Czytaj także: Tradycyjna wodzionka. Przepis na kryzysową zupę z czerstwym chlebem. Idealna na kryzysowy obiad

Zobacz, co zrobić z niezbyt świeżym masłem

Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów śpiżarnianych oraz pieczenia ciast” przedstawiła sposób na przerobienie starego masła na świeże. To szczególnie interesujący patent dla osób planujących oszczędne gotowanie, choć oczywiście masło nie może być zjełczałe, bo takie jest szkodliwe. Przytaczamy poradę znanej kucharki w pisowni oryginalnej.

„Pół garnca starego masła w kawałkach i garniec słodkiego mleka surowego wlać razem w kierzankę od robienia masła, przerobić masło na nowo tak jakby było robione ze śmietany, gdyż ono się rozrobi i napowrot zbije, wypłókać z tego mleka w wodzie kilka razy, a nabierze zupełnie dobrego smaku” – pisała autorka XIX-wiecznych książek kucharskich.

Sprawdź także: Jajka po turecku z gęstym jogurtem. Przepis na cilbir oczaruje wybrednych smakoszy. Odkryj sposób na aromatyczne śniadanie

Źródło:

  • „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów śpiżarnianych oraz pieczenia ciast” - polona.pl

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Stronny Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału