Jak zrobić masło klarowane domowym sposobem? To zaskakująco proste. Wypróbuj przepis na idealny dodatek do smażenia i gotowania

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Masło klarowane to idealny dodatek do smażenia i przygotowywania potraw. Nie przypala się i dodaje daniom wyjątkowego smaku i aromatu. Nie musisz go kupować w sklepie. Bardzo łatwo możesz zrobić je samodzielnie w domu. Mam dla ciebie prosty przepis i wskazówki krok po kroku. Sprawdź, jak zrobić masło klarowane.

W skrócie:

  • Masło klarowane do smażenia, duszenia i gotowania
  • Przepis na masło klarowane
  • Czy masło klarowane jest zdrowe? adekwatności i kalorie
  • Jak zrobić masło ghee?

Masło klarowane do smażenia, duszenia i gotowania

Pyszne i aromatyczne masło klarowane sprawdzi się idealnie do smażenia i przygotowywania wyśmienitych potraw w tym mięs i ryb. To czysty tłuszcz mleczny, o wysokiej temperaturze dymienia. Jest to produkt dość kosztowny, ale z powodzeniem możemy zrobić go samodzielnie w domu. Potrzebujesz jedynie masła, garnka i dużej łyżki.

Zobacz w galerii, jak zrobić masło klarowane w domu.

Przepis na masło klarowane

czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja na: ok. 150 g masła klarowanego
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g masła o wartości 82% tłuszczu (z 1 kg masła powstaje ok. 700 g masła klarowanego)

Przygotowanie:

  1. Kostkę masła włóż do garnka.
  2. Ustaw garnek z masłem na małym ogniu i podgrzewaj, aż się rozpuści i zagotuje.
  3. Zdejmij garnek z ognia.
  4. Dużą łyżką wybierz pianę z powierzchni rozpuszczonego masła.
  5. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na kilka minut.
  6. Powoli przelej czyste, klarowane masło do miseczki, zostawiając osad, który wytracił się na dnie.
  7. Odstaw masło, aby wystygło i stwardniało.
  8. Gotowe zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do lodówki. Możesz przechowywać je choćby kilka miesięcy.

Masło klarowane do smażenia, duszenia i gotowania

Pyszne i aromatyczne masło klarowane sprawdzi się idealnie do smażenia i przygotowywania wyśmienitych potraw w tym mięs i ryb. To czysty tłuszcz mleczny, o wysokiej temperaturze dymienia. Jest to produkt dość kosztowny, ale z powodzeniem możemy zrobić go samodzielnie w domu. Potrzebujesz jedynie masła, garnka i dużej łyżki.

Zobacz w galerii, jak zrobić masło klarowane w domu.

Przepis na masło klarowane

czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja na: ok. 150 g masła klarowanego
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g masła o wartości 82% tłuszczu (z 1 kg masła powstaje ok. 700 g masła klarowanego)

Przygotowanie:

  1. Kostkę masła włóż do garnka.
  2. Ustaw garnek z masłem na małym ogniu i podgrzewaj, aż się rozpuści i zagotuje.
  3. Zdejmij garnek z ognia.
  4. Dużą łyżką wybierz pianę z powierzchni rozpuszczonego masła.
  5. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na kilka minut.
  6. Powoli przelej czyste, klarowane masło do miseczki, zostawiając osad, który wytracił się na dnie.
  7. Odstaw masło, aby wystygło i stwardniało.
  8. Gotowe zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do lodówki. Możesz przechowywać je choćby kilka miesięcy.

Pyszne masło czosnkowe. Zobacz, jak je przygotować

Masełko czosnkowe to doskonały dodatek do pieczywa, a także dań z grilla. Mam dla ciebie najlepszy przepis na takie smarowidło. Proponuję doprawić je tzw. cebulą czarownic czyli czosnkiem…

Katarzyna Puczyńska

Czy masło klarowane jest zdrowe? adekwatności i kalorie

Masło klarowane powstaje poprzez podgrzewanie i usuwanie pojawiającej się na jego powierzchni piany i cząstek z dna naczynia. To głównie kazeina, czyli białka mleka, oraz laktoza. Może być zatem spożywane także przez osoby uczulone na laktozę. Jest wysokokaloryczne: 100 g to 876 kcal. Produkt ten jest jednak postrzegany jako zdrowy.

Zawarte w maśle klarowanym krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, głównie kwas masłowy, wpływają korzystnie na pracę jelit. Natomiast obecne w nim specyficzne sprzężone kwasy tłuszczowe typu trans pomagają usprawniać metabolizm. Dzięki korzystnemu działaniu na mikroflorę jelit masło klarowane pomaga ograniczać procesy zapalne w organizmie – czytamy na Stronie Zdrowia.

Masło klarowane jest idealne do smażenia potraw w wysokich temperaturach – dzięki wysokiej temperaturze dymienia powstaje mniej szkodliwych dla nas związków. Można na nim smażyć i piec potrawy choćby w 235 stopniach Celsjusza.

Na czym smażyć soczyste kotlety? Babcie miały na to niezawodny sposób

Smażenie kotletów mielonych jest równie ważnym etapem przygotowania, co dobór mięsa, dodawanie ulubionych składników i łączenie ich ze sobą. Nasze babcie często korzystały z jednego rodzaju tłuszczu,…

Anna Daniluk

Jak zrobić masło ghee?

Masło ghee to przysmak charakterystyczny m.in. dla kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go bardzo podobnie jak masło klarowane. Wystarczy potrzymać je dłużej na ogniu, by osad z dna garnka, zaczął nabierać brązowego koloru. Dzięki temu masło ghee zyska ciemniejszy kolor i bardziej orzechowy aromat.

Jak zrobić masło klarowane domowym sposobem? To zaskakująco ...

+10 Zobacz galerię

Zobacz także inne porady kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału