Jak zrobić ketchup z cukinii? Oto najlepszy przepis na domowe przetwory z cukinii. Nie ma lepszego sosu do do dań i przekąsek. Zobacz wideo

stronakuchni.pl 1 rok temu
Ketchup z cukinii to świetny pomysł na domowe przetwory. Jego przygotowanie jest bardzo proste a smak wyśmienity. Można podać go do kanapek, przekąsek, a także posmarować nim pizzę czy zjeść jako sos do makaronu. Polecam niezawodny przepis na ten przysmak. Warto zrobić od razu podwójną porcję na zimę. W mroźne dni będzie nas cieszyć pięknym zapachem letnich warzyw. Przekonaj się, jaki jest smaczny i wypróbuj przepis na domowy ketchup z cukinii.

Domowe przetwory z cukinii

Latem warto poświęcić nieco czasu, by przygotować pyszne przetwory z sezonowych warzyw. Szczególnie polecam przepis na ketchup z cukinii. To wyśmienity dodatek i baza do wielu potraw. Sprawdzi się do frytek, dań z grilla czy po prostu na kanapkę. Wystarczy ugotować warzywa, doprawić i jeszcze ciepłe przelać do słoiczków. jeżeli chcesz przechować ketchup z cukinii na zimę, to zapasteryzuj go, gotując w garnku lub podgrzewając w piekarniku.

Zobacz w galerii, jak zrobić domowy ketchup z cukinii.

Przełóż gorący ketchup do czystych, wyparzonych słoiczków. Z podanej porcji składników uzyskałam 4 średniej wielkości słoiczki. Katarzyna Puczyńska

Przepis na ketchup z cukinii

czas przygotowania: ok. 3 godziny
porcja na: 4 słoiki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii (ok. 4 duże cukinie),
  • 3 cebule,
  • 120 ml octu,
  • 120 g cukru,
  • 500 g koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego,
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Pyszna sałatka z cukinii na zimę. Koniecznie wypróbuj przepis

Polecam sprawdzony przepis na sałatkę z cukinii na zimę. Ma ona pyszny smak, jest wyrazista i w sam raz chrupiąca. Gwarantuję, iż się przy niej nie napracujesz. Całość przygotowuje się bardzo prosto –…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić domowy ketchup z cukinii?

  1. Cukinie umyj i obierz.
  2. Zetrzyj cukinię na tarce na jarzynowych oczkach.
  3. Cebule obierz i drobno posiekaj.
  4. Włóż cukinię i cebulę do garnka i posyp solą. Wymieszaj.
  5. Odstaw garnek z cukinią i cebulą na godzinę.
  6. Wstaw garnek na mały ogień, dodaj cukier i wymieszaj.
  7. Gotuj pod przykryciem przez 40 minut.
  8. Wlej ocet, wysp przyprawy i dodaj przecier pomidorowy. Gotuj 10 minut.
  9. Zmiksuj całość blenderem na gładki sos.
  10. Gotuj bez przykrycia, na małym ogniu, przez około 10 minut.
  11. Gorący ketchup przełóż do wyparzonych słoiczków.
  12. Zakręć słoiczki i odkręć, by stały na pokrywce.
  13. Zostaw do wystudzenia.

Jak zrobić ketchup z cukinii? Oto najlepszy przepis na domow...

+20 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału