Domowe przetwory z cukinii
Latem warto poświęcić nieco czasu, by przygotować pyszne przetwory z sezonowych warzyw. Szczególnie polecam przepis na ketchup z cukinii. To wyśmienity dodatek i baza do wielu potraw. Sprawdzi się do frytek, dań z grilla czy po prostu na kanapkę. Wystarczy ugotować warzywa, doprawić i jeszcze ciepłe przelać do słoiczków. jeżeli chcesz przechować ketchup z cukinii na zimę, to zapasteryzuj go, gotując w garnku lub podgrzewając w piekarniku.
Zobacz w galerii, jak zrobić domowy ketchup z cukinii.
Przepis na ketchup z cukinii
czas przygotowania: ok. 3 godziny
porcja na: 4 słoiki
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1,5 kg cukinii (ok. 4 duże cukinie),
- 3 cebule,
- 120 ml octu,
- 120 g cukru,
- 500 g koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego,
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 1,5 łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
Pyszna sałatka z cukinii na zimę. Koniecznie wypróbuj przepis
Polecam sprawdzony przepis na sałatkę z cukinii na zimę. Ma ona pyszny smak, jest wyrazista i w sam raz chrupiąca. Gwarantuję, iż się przy niej nie napracujesz. Całość przygotowuje się bardzo prosto –…
Jak zrobić domowy ketchup z cukinii?
- Cukinie umyj i obierz.
- Zetrzyj cukinię na tarce na jarzynowych oczkach.
- Cebule obierz i drobno posiekaj.
- Włóż cukinię i cebulę do garnka i posyp solą. Wymieszaj.
- Odstaw garnek z cukinią i cebulą na godzinę.
- Wstaw garnek na mały ogień, dodaj cukier i wymieszaj.
- Gotuj pod przykryciem przez 40 minut.
- Wlej ocet, wysp przyprawy i dodaj przecier pomidorowy. Gotuj 10 minut.
- Zmiksuj całość blenderem na gładki sos.
- Gotuj bez przykrycia, na małym ogniu, przez około 10 minut.
- Gorący ketchup przełóż do wyparzonych słoiczków.
- Zakręć słoiczki i odkręć, by stały na pokrywce.
- Zostaw do wystudzenia.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: