Jak zrobić kartacze? Przepis jest naprawdę prosty!

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasto na kartacze - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki


Potrawy z ziemniaków w polskiej kuchni to prawdziwa klasyka. To nie tylko placki ziemniaczane, ale również wszelkiego rodzaju kluski. Czy wiesz, jak zrobić kartacze? jeżeli nie, to poznaj najlepszy przepis na te ziemniaczane kluski z pysznym farszem. Rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.

Dlaczego warto i jak zrobić kartacze?

Czym są kartacze? Nazwa może mówić niewiele. Jest to jedna z popularnych potraw kuchni polskiej, w której główną rolę odgrywa odpowiednia proporcja ziemniaków. Muszą one być ugotowane i surowe. Inna nazwa, której używa się w ich przypadku, to również cepeliny. Kluski są podłużne i najczęściej z mięsnym nadzieniem. Pomimo tego, iż ich przygotowanie jest bardzo proste, to na pewno czasochłonne. Jednak smak tego dania i efekt wynagrodzą każdą minutę, którą spędzisz w swojej kuchni. Zobacz, jak zrobić kartacze.

Ciasto na kartacze – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki

Poznaj przepis na najlepsze kartacze

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, podstawą są odpowiednie proporcje surowych i ugotowanych ziemniaków. Od tego momentu ich przygotowanie jest miłe, łatwe i przyjemne. Twoi domownicy będą zachwyceni, jeżeli spróbują kartaczy w takim wydaniu.

Składniki:

  • kilogram ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • kilogram startych ziemniaków na drobnych oczkach tarki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cebula
  • pół kilograma ugotowanego mięsa z rosołu
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

Jak zrobić kartacze? To bardzo proste! Rozpocznij od ugotowania ziemniaków i zmielenia ich w maszynce lub przeciśnięcia przez praskę. Następnie dodaj starte surowe ziemniaki, obie mąki, sól i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Teraz przygotuj farsz – mięso zmiel w maszynce, cebulę podsmaż na oleju i dodaj do mięsa wraz z czosnkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z ciasta odrywaj kulki, spłaszcz je i nadziej farszem. Następnie szczelnie zalep, tworząc podłużne kluski.

Lepienie kartaczy – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki

W dość dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzuć cepeliny do gotującej się wody i gotuj przez 4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Kartacze podawaj okraszone z podsmażonym boczkiem i cebulką. Smacznego!

A co powiesz na kotlety mielone ze słoika? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału