Jak zrobić idealny krem z mascarpone? Zdradzamy prosty trik. Wypróbuj przepis na pyszny i wyjątkowo puszysty krem z serka mascarpone

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Krem z mascarpone to pyszny i lekki dodatek do tortów, ciast i deserów. Można go bardzo gwałtownie przygotować. Czasem jednak potrafi się zważyć lub jest mało puszysty czy niewystarczająco zmiksowany. Podpowiadam, jak sprawić, by był idealny za każdym razem. istotny jest jeden prosty trik. Gwarantuję, iż każdy wypiek ozdobiony takim delikatnym kremem zachwyci twoich gości. Smakuje wyśmienicie. Sprawdź i wypróbuj przepis na krem z serka mascarpone.

Idealny krem do tortu – sprawdzony trik

Zastanawiasz się czym przełożyć ciasto lub ozdobić tort? Polecam sprawdzony przepis na krem z serka mascarpone. By był idealnie puszysty i smaczny wystarczy zastosować banalnie prosty trik – zamiast zmiksować ser ze śmietanką, najpierw dobrze ubij schłodzoną kremówkę z cukrem i dopiero delikatnie wymieszaj z mascarpone. Wiele osób skraca sobie pracę i miksuje na raz oba składniki, taki krem nie uzyska odpowiedniej konsystencji. Gotowy krem z mascarpone możesz wykorzystać np. do ciasta leśny mech, malinowa chmurka czy ozdobić nim czekoladowe babeczki.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny krem z mascarpone.

Przepis na krem z serka mascarpone

czas przygotowania: ok. 10 minut
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 500 g śmietanki kremówki 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Przepyszny krem kajmakowy. Idealny do tortów, babeczek i deserów

Przygotowując słodkie wypieki, warto urozmaicić je pysznym kremem. Proponuję sprawdzony i niezawodny przepis na krem kajmakowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie – wystarczą dwa…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić łatwy krem do tortu z serka mascarpone?

  1. Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
  2. Zmiksuj śmietankę z cukrem i wanilią.
  3. Gdy śmietanka będzie dobrze ubita, to nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce serka mascarpone.
  4. Miksuj jeszcze tylko minutę. Gotowe.
  5. Możesz schłodzić krem w lodówce lub od razu udekorować nim ciasto czy deser.

Krem do tortu w trzech smakach

Pyszny krem z serka mascarpone możesz w bardzo łatwy sposób urozmaicić różnymi dodatkami. Polecam trzy smaki, które moim zdaniem idealnie sprawdzą się do ciast i deserów:

  • krem czekoladowy – wystarczy dodać do śmietanki i serka mascarpone kakao lub drobno startą czekoladę,
  • krem owocowy – ulubione owoce np. truskawki zmiksuj blenderem i wymieszaj z serkiem i ubitą śmietanką,
  • krem orzechowy – orzechy np. laskowe podpraż na patelni, a następnie drobno posiekaj lub zmiel, dodaj do kremu.

Jeśli zależy ci na bardziej gęstym kremie np. do dekoracji muffinek, to dodaj 500 g sera mascarpone i 500 g śmietanki. Do przełożenia ciasta lub deserów lepiej sprawdzi się proporcja podana w przepisie, czyli 250 g sera i 500 g śmietanki.

Krem z serka mascarpone możesz dodać także do popularnego deseru tiramisu.

Jak zrobić idealny krem z mascarpone? Zdradzamy prosty trik....

+10 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału