Wielu osobom kopytka kojarzą się miło z dzieciństwem. Nic dziwnego; choćby największe niejadki nie mogły im odmówić. Dziś przychodzimy do ciebie z przepisem na idealne kopytka, które nie tylko bosko smakują, ale również nie kleją się podczas gotowania.
Jaką wersję kopytek wspominasz najmilej? Nie odpowiadaj – wiemy. Podawane na słodko z zasmażką z masła i bułki tartej oraz cukrem… do tej pory śnią się nam po nocach. A ponieważ sny (te dobre) trzeba spełniać, a do miłych wspomnień jak najczęściej wracać, to zaproponujemy ci dzisiaj powrót do starych czasów. Wszystko za sprawą przepisu na idealne kopytka.
Idealne kopytka – Pyszności; foto: Canva
Żeby jednak cieszyć się ich smakiem, nie można się zbytnio nadenerwować podczas ich przyrządzania. A tak się może stać, jeżeli będziesz musiał „ślęczeć” nad garnkiem i odklejać od siebie kluski. Spokojnie, tak się nie stanie; wystarczy wlać do gotującej się wody dwie łyżki oleju.
Problem sklejonych kopytek z głowy, więc możemy zabrać się za gotowanie. Oto przepis.
Idealne kopytka
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki chwilę przestudź, a następnie, jeszcze ciepłe, przeciśnij przez praskę do ziemniaków. jeżeli jej nie posiadasz, nic straconego. Możesz użyć też maszynki do mięsa lub, ewentualnie, najzwyczajniej w świecie zgnieść kartofle widelcem.
Tak wyrobione ziemniaki przełóż do miski i dodaj do nich jajko, mąkę i sól. Ugniataj do momentu uzyskania sprężystej masy.
Idealne kopytka – Pyszności; foto: Canva
Teraz wyrobioną masę przełóż na oprószony mąką blat lub stolnicę. Utwórz z niej wałki, spłaszcz je i wykrój na skos kluski w kształcie rombów.
W garnku zagotuj osoloną wodę. Kopytka gotuj porcjami, około 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia na wierzch. jeżeli obawiasz się sklejania się ciasta – dodaj do wody odrobinę oleju. Po wszystkim wyłów kopytka i ciesz się idealnym smakiem. Smacznego!
A poniżej coś naprawdę odlotowego. Chrupiące bruschetty z burratą i pomidorkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.