Jak zrobić idealne ciasto na gofry? Sekretem jest jeden nietypowy składnik. Poznaj najlepszy przepis na pyszne i chrupiące gofry

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Jak zrobić idealne ciasto na gofry? Polecam rewelacyjny przepis bez miksowania i ubijania jajek — wszystko jedynie mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną. Sekretem tych pysznych gofrów jest jeden składnik, który doda im delikatnego smaku i przyjemniej chrupkości. Przekonaj się i wypróbuj najlepszy przepis na domowe gofry.

Domowe gofry - najlepszy przepis

Gofry to przysmak, który przywodzi na myśl słoneczne lato i słynne wakacyjne budki. jeżeli posiadamy gofrownicę, możemy bez problemu przygotować je samodzielnie w domu. Będą smakować jeszcze lepiej. Proponuję przepis na gofry na serku mascarpone. Są one idealnie chrupiące, słodkie i pachnące. Serek nadaje im wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Gofry możesz podać na śniadanie np. z porcją owoców i jogurtu lub na deser z bitą śmietaną i sosem karmelowym.

Zobacz w galerii, jak zrobić ekstra chrupiące domowe gofry.

Przepis na gofry na serku mascarpone

czas przygotowania: ok. 15 minut + smażenie
porcja na: ok. 8 dużych gofrów
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 jajko
  • ok. 150 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżka oleju,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Czekoladowe gofry lepsze niż z wakacyjnej budki. Zobacz, jak je zrobić

Masz ochotę na gofry jak z wakacyjnej budki? Możesz bez problemu zrobić je w domu. Polecam przepis na chrupiące i pyszne czekoladowe gofry na maślance, podane z bitą śmietaną i owocami. Taki przysmak…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić chrupiące domowe gofry krok po kroku?

  1. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka z cukrem, wanilią i mlekiem. Wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną.
  3. Do jajeczno-mlecznej masy dodaj także ser mascarpone i olej. Wymieszaj.
  4. Stopniowo wsypuj suche składniki i mieszaj, aż całość się połączy — ciasto ma być nieco bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe. jeżeli to konieczne, to dodaj więcej mleka.
  5. Rozgrzej gofrownicę.
  6. Kładź po około trzy łyżki ciasta i smaż na złoty kolor — powinno to zająć około 3 i pół minuty.
  7. Podawaj gofry na ciepło same lub z ulubionymi składnikami.

Idealne ciasto na gofry. Jeden nietypowy składnik sprawi, że...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału