Jak zrobić grzyby marynowane, w occie i kiszone? Przepis jak u babci. Ta zalewa jest boska. Jeden składnik zmienia smak

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: 123rf.com/belchonock


Sezon na grzyby trwa w najlepsze, warto więc pomyśleć o przetworach na jesień i zimę. Jednym z największych przysmaków są marynowane grzyby. Zobacz, jak zrobić domowe grzybki marynowane z pysznymi dodatkami, grzyby w occie jak u babci i grzyby kiszone. Sprawdź tradycyjne przepisy mistrzyni kuchni Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Marynowane grzyby. Które będą najsmaczniejsze?

W naszych lasach trwa sezon na grzyby, więc warto już pomyśleć o przetworach. Do marynowania najlepiej wybierać zdrowe i jędrne okazy. Grzyby powinny być dobrze rozwinięte, bez robaków i dokładnie wyczyszczone. Najlepsze przetwory z grzybów w occie będą z następujących gatunków:

  • kurki,
  • borowiki szlachetne, czyli prawdziwki,
  • podgrzybki,
  • rydze,
  • maślaki,
  • zielone i szare gąski,
  • pieczarki,
  • boczniaki.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć rodzaje marynowanych grzybów

Zobacz galerię(7 zdjęć)
Idź do oryginalnego materiału