Domowa mozzarella – przepis na domowy ser
Liczba porcji: 1 sztuka.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 l pełnego mleka (3,2% lub więcej),
- 120 ml białego octu (zamiast podpuszczki),
- 5 g soli niejodowanej,
- woda do wypłukiwania sera.
Jak zrobić domową mozzarellę?
Przygotowanie:
- Mleko należy wlać do garnka o grubym dnie i podgrzewać na średnim ogniu aż masa osiągnie 46° Celsjusza.
- Następnie należy zmniejszyć ogień i dolać biały ocet. Masę należy dokładnie wymieszać i garnek zestawić z kuchenki.
- Mleko z octem należy mieszać do momentu, aż zaczną tworzyć się zwoje.
- Następnie garnek należy przykryć i masę na mozzarellę odstawić na 30 minut.
- Po tym czasie należy przecedzić na sitku o drobnych oczkach mozzarellę. Powstałą serwatkę można odcedzić do drugiego garnka i wykorzystać do ugotowania zupy.
- Z odcedzonych kawałków należy zbić dłońmi jednolitą kulę, jednocześnie wyciskając nadmiar serwatki.
- Powstałą mozzarellę należy podgrzać w garnku z serwatką do 70° Celsjusza.
- Gorącą mozzarellę należy wyjąć, rozkładać i składać jak ciasto chlebowe na cztery strony przez 5 minut.
- Resztki wyciśniętej serwatki należy dolać do garnka.
- Ser należy uformować w kulkę.
- Na koniec mozzarellę trzeba schłodzić w lodowatej wodzie solą przez 10 minut.
- Domowa mozzarella jest gotowa do jedzenia.
Sprawdź także: Matteo Brunetti radzi, jak zrobić domową pizzę rodem z Włoch i zachwala rzymską z ziemniakami
Sposób podania sera
Świeża mozzarella rozwija swój aromat, nabiera wyrazistszego smaku i zyskuje delikatniejszą konsystencję, gdy przed spożyciem wyjmiemy ją na kilka minut i ogrzejemy w temperaturze pokojowej. Domowa mozzarella sprawdzi się w najprostszych daniach. Wystarczy wziąć kromkę świeżego chleba, oliwę z oliwek lub polski olej lniany i ozdobić powstałą kanapkę kilkoma listkami rukoli lub szpinaku.
W naszej galerii zebraliśmy dania z wykorzystaniem sera mozzarella
Zastosowanie mozzarelli
Popularnym przykładem z kuchni włoskiej jest sałatka caprese złożona z plastrów mozzarelli, świeżego pomidora i liści bazylii skropiona oliwą z oliwek. Świetnie też smakuje sałatka z pieczonych pomidorów z kawałkami sera. Ponadto Mozzarella doskonale smakuje wymieszana z plastrami suszonych pomidorów i czarnymi oliwkami. Domowa mozzarella może być też dodana do pizzy margherita wykonanej z sosem pomidorowym i bazylią albo w formie puszystych pizzerinek. W wersji fit polecamy przepis na zapiekanego bakłażana z sosem pomidorowym i plastrami mozzarelli.
W kuchni włoskiej popularną przekąską jest mozzarella in carozza z Neapolu. Jest to panierowana mozzarella smażona w głębokim tłuszczu. Chrupiąca, słona przegryzka z ciągnącym się serowym środkiem to rarytas, któremu trudno się oprzeć.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: