Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Oto 9 prostych porad na idealnie puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Idealne ciasto drożdżowe jest delikatne, puszyste, elastyczne i wilgotne. Taki efekt nie jest jednak prosty do uzyskania. Warto znać sprawdzone metody i triki kulinarne. Mam dla ciebie 9 porad, dzięki którym przygotujesz pyszny wypiek, bez większych trudności. Zobacz sekrety udanego ciasta drożdżowego.

Porady na idealne ciasto drożdżowe

By przygotować idealne ciasto drożdżowe, warto znać kilka prostych zasad, dzięki którym za każdym razem nasz wypiek będzie idealnie puszysty, wyrośnięty i wilgotny.

Podstawowe sekrety udanego ciasta drożdżowego:

  1. Składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Mleko nie może być ani za zimne ani za gorące, najlepiej je lekko podgrzać.
  3. Bardzo ważne jest przygotowanie przynajmniej podstawowego zaczynu z drożdży i cukru.
  4. Drożdże nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z solą, ponieważ zakłóca ona ich wzrost.
  5. Ciasto należy dobrze wyrobić, zagniatać je kilka minut rękami lub mikserem kuchennym.
  6. Ciasto potrzebuje czasu, by wyrosnąć, ma podwoić swoją wielkość.
  7. Drożdżowe ciasto powinno rosnąć pod przykryciem.
  8. Po uformowaniu ciasta znów należy dać mu czas podrosnąć, ok. 10 minut.
  9. Ciasto drożdżowe piecze się bez termoobiegu, zwykle w 180 stopniach Celsjusza.

Zobacz także: Jak zrobić idealną bezę? 10 podpowiedzi na bezbłędną bezę za każdym razem. Z tymi wskazówkami przygotujesz wyśmienity deser

Czym przykryć ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe po wyrobieniu powinno dobrze wyrosnąć, najlepiej pod przykryciem. Są na to dwa sprawdzone i niezawodne sposoby.

Najprościej jest włożyć je do oprószonej mąką miski i przykryć kuchenną ściereczką. Pamiętaj jednak, by nie była ona uprana w mocno pachnącym płynie, bo jest ryzyko, iż zapach przejdzie do naszego ciasta.

Innym sposobem, często stosowanym przez cukierników, jest włożenie ciasta drożdżowego do szklanej miski i przykrycie jej szczelnie folią spożywczą. Dzięki temu ciasto będzie dobrze rosło, zachowując przy tym swoją wilgotność.

Zobacz także: Przepis na idealnie puszystą i wilgotną babkę drożdżową z lukrem. Jest tak pyszna, iż wprost rozpływa się w ustach

Z czym można upiec ciasto drożdżowe?

Pyszne, pachnące ciasto drożdżowe to prawdziwy rarytas. Jest to także wypiek bardzo uniwersalny, który można przygotować zarówno ze słodkimi dodatkami, jaki i słonymi.

Ciasto drożdżowe można upiec z owocami. Świetnie nadają się do tego jabłka. Domowe drożdżówki z jabłkami i kruszonką to przysmak, który z pewnością osłodzi każdy dzień. Pysznie smakuje także ciasto drożdżowe z rabarbarem.

Inne owoce, które można wykorzystać do takich wypieków to m.in.:

  • truskawki,
  • maliny,
  • wiśnie,
  • śliwki,
  • morele.

Popularnym dodatkiem do ciasta drożdżowego są także bakalie np. rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczy lub cytryny.

Czytaj także:

Idź do oryginalnego materiału