Porady na idealne ciasto drożdżowe
By przygotować idealne ciasto drożdżowe, warto znać kilka prostych zasad, dzięki którym za każdym razem nasz wypiek będzie idealnie puszysty, wyrośnięty i wilgotny.
Podstawowe sekrety udanego ciasta drożdżowego:
- Składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej.
- Mleko nie może być ani za zimne ani za gorące, najlepiej je lekko podgrzać.
- Bardzo ważne jest przygotowanie przynajmniej podstawowego zaczynu z drożdży i cukru.
- Drożdże nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z solą, ponieważ zakłóca ona ich wzrost.
- Ciasto należy dobrze wyrobić, zagniatać je kilka minut rękami lub mikserem kuchennym.
- Ciasto potrzebuje czasu, by wyrosnąć, ma podwoić swoją wielkość.
- Drożdżowe ciasto powinno rosnąć pod przykryciem.
- Po uformowaniu ciasta znów należy dać mu czas podrosnąć, ok. 10 minut.
- Ciasto drożdżowe piecze się bez termoobiegu, zwykle w 180 stopniach Celsjusza.
Zobacz także: Jak zrobić idealną bezę? 10 podpowiedzi na bezbłędną bezę za każdym razem. Z tymi wskazówkami przygotujesz wyśmienity deser
Czym przykryć ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe po wyrobieniu powinno dobrze wyrosnąć, najlepiej pod przykryciem. Są na to dwa sprawdzone i niezawodne sposoby.
Najprościej jest włożyć je do oprószonej mąką miski i przykryć kuchenną ściereczką. Pamiętaj jednak, by nie była ona uprana w mocno pachnącym płynie, bo jest ryzyko, iż zapach przejdzie do naszego ciasta.
Innym sposobem, często stosowanym przez cukierników, jest włożenie ciasta drożdżowego do szklanej miski i przykrycie jej szczelnie folią spożywczą. Dzięki temu ciasto będzie dobrze rosło, zachowując przy tym swoją wilgotność.
Zobacz także: Przepis na idealnie puszystą i wilgotną babkę drożdżową z lukrem. Jest tak pyszna, iż wprost rozpływa się w ustach
Z czym można upiec ciasto drożdżowe?
Pyszne, pachnące ciasto drożdżowe to prawdziwy rarytas. Jest to także wypiek bardzo uniwersalny, który można przygotować zarówno ze słodkimi dodatkami, jaki i słonymi.
Ciasto drożdżowe można upiec z owocami. Świetnie nadają się do tego jabłka. Domowe drożdżówki z jabłkami i kruszonką to przysmak, który z pewnością osłodzi każdy dzień. Pysznie smakuje także ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Inne owoce, które można wykorzystać do takich wypieków to m.in.:
- truskawki,
- maliny,
- wiśnie,
- śliwki,
- morele.
Popularnym dodatkiem do ciasta drożdżowego są także bakalie np. rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczy lub cytryny.
Czytaj także: