Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Oto sposób, by nie były za tłuste. Najlepszy przepis na pyszny i tani obiad

stronakuchni.pl 3 dni temu
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na najlepsze placki ziemniaczane, które zaskakują wyjątkowym smakiem i chrupkością. Sekret tkwi w skrobi z odcedzonych ziemniaków. Placuszki są pyszne i nie nasiąkają zbyt dużą ilością tłuszczu w czasie pieczenia. Wypróbuj przepis na smażone placki z ziemniaków.

Placki ze startych ziemniaków – sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane. Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek, by wyszły idealne i mało tłuste. Istotnym, a mało znanym trikiem jest dodanie do nich skrobi, wytrąconej z odciśniętych ziemniaków. Dzięki temu będą ekstra chrupiące i pyszne. Ważne jest także, by do masy ze startych ziemniaków dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany, by placki wchłaniały mniej oleju w czasie smażenia.

Danie proponuję podać z gęstym jogurtem naturalnym lub greckim doprawionym odrobiną soli i czosnku niedźwiedziego. Takim daniem można świętować np.: Dzień Placków Ziemniaczanych przypadający 13 listopada.

Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Zobacz w galerii, jak zrobić placki ziemniaczane ze sprawdzonegoo przepisu

Przepis na placki ziemniaczane

Czas przygotowania i smażenia: ok. 40 minut.
Liczba porcji: ok. 22 placuszki.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sprawdź także: Chipsy z ziemniaków na ekspresową przekąskę. Przepis na hit z TikToka. Potrzebne są trzy składniki

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz, a następnie trzy ziemniaki zetrzyj na tarce na większych, jarzynowych oczkach, a resztę na małych oczkach.
  2. Przełóż starte ziemniaki na gęste sitko, by odcedzić z nich nadmiar wody.
  3. Poczekaj kilka minut, możesz delikatnie docisnąć ziemniaki łyżką.
  4. W misce z wodą z odcedzonych ziemniaków na dnie wytrąci się biała masa – to skrobia.
  5. Odlej ostrożnie wodę, a gęstą skrobię wybierz łyżką i dodaj do ziemniaków.
  6. Zetrzyj na tarce cebulę.
  7. Możesz już przygotować masę na placki: dodaj do ziemniaków jajka, cebulę, jogurt, mąkę pszenną, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Rozgrzej olej na patelni, ustaw średni płomień.
  9. Kładź po łyżce masy, delikatnie ją rozpłaszczając i smaż placki na złoty kolor z obu stron.
  10. Gotowe placki ziemniaczane przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pomoże to jeszcze bardziej pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Zrób na obiad fit placki z cukinii. Upiecz je w piekarniku i ciesz się lekkim daniem
  • Niesamowicie chrupiące placki ziemniaczane. Są tak dobre, iż poprosisz o więcej

Sposób podania placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane to prosta do zrobienia potrawa, która w Polsce jest bardzo popularna. Przygotowuje się ją ze startych ziemniaków, z dodatkiem cebuli, jajek, soli, a także niewielkiej ilości mąki. Masę można doprawić pieprzem lub majerankiem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
Wideo

Placki smaży się na oleju lub smalcu i podaje jeszcze ciepłe, gdy są najbardziej chrupiące. Można serwować je zarówno na słono, jak i na słodko.

Popularne dodatki do placków ziemniaczanych:

  • kwaśna śmietana,
  • cukier,
  • bryndza,
  • sos czosnkowy,
  • sos grzybowy.

Może cię także zainteresować:

  • Smak dzieciństwa. Wypróbuj prosty przepis na pyszny obiad z młodymi ziemniakami
  • Domowe placki z dyni na sycący obiad. Usmaż je na słono i zjedz ze śmietaną

Popularne dania z plackami ziemniaczanymi

Placki ziemniaczane można podawać same, jako przekąskę, lub jako dodatek do dania głównego. Bardzo popularny jest placek po węgiersku, zwany także plackiem zbójnickim. Danie składa się z dużego placka ziemniaczanego z gulaszem wieprzowym.

W Polsce powstało wiele regionalnych dań z plackami ziemniaczanymi. Część z nich zostało wpisanych na Listę produktów tradycyjnych polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to m.in.:

  • wypiekane na blasze „moskole” z Podhala,
  • dziędziuchy – placki z gotowanych ziemniaków z Dokudowa, znana potrawa w woj. lubelskim,
  • placki ziemniaczane pieczone na blaszce, przepis ze Starej Kornicy,
  • kładzionki ziemniaczane witanowickie, znane w woj. małopolskim,
  • placki po rytersku z w woj. małopolskiego.

Można także przyrządzi babkę ziemniaczaną albo szare kluski z okrasą.

Idź do oryginalnego materiału