Jak zrobić buraczki zasmażane? Poznaj tradycyjny przepis babci na buraczki na ciepło. Prosty dodatek do obiadu, który zjesz z apetytem
Spis treści
- Buraczki do obiadu. Sprawdzony przepis
- Przepis na buraczki zasmażane
- Jak zrobić buraki zasmażane?
- Do czego podać buraczki zasmażane?
Buraczki do obiadu. Sprawdzony przepis
Polecam przepis na buraczki zasmażane, podawane na ciepło do obiadu. Dla wielu osób to prawdziwie domowy przysmak, przypominający smak dzieciństwa. Robi się je naprawdę bardzo prosto. Wystarczy ugotować buraczki lub upiec je do miękkości w piekarniku, zetrzeć na tarce i podsmażyć. Proponuję doprawić je do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Gotowe buraczki mają mieć słodko-kwaśny smak. Zamiast cytryny równie dobrze sprawdzi się ocet spirytusowy lub ocet jabłkowy.
Zobacz w galerii, jak zrobić buraczki zasmażane.
Przepis na buraczki zasmażane
czas przygotowania: 15 minut + gotowanie buraków: do 1,5 godziny
liczba porcji: 4
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 buraki ćwikłowe,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu,
- 1 łyżka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Buraczki do obiadu. Sprawdzony przepis
Polecam przepis na buraczki zasmażane, podawane na ciepło do obiadu. Dla wielu osób to prawdziwie domowy przysmak, przypominający smak dzieciństwa. Robi się je naprawdę bardzo prosto. Wystarczy ugotować buraczki lub upiec je do miękkości w piekarniku, zetrzeć na tarce i podsmażyć. Proponuję doprawić je do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Gotowe buraczki mają mieć słodko-kwaśny smak. Zamiast cytryny równie dobrze sprawdzi się ocet spirytusowy lub ocet jabłkowy.
Zobacz w galerii, jak zrobić buraczki zasmażane.
Przepis na buraczki zasmażane
czas przygotowania: 15 minut + gotowanie buraków: do 1,5 godziny
liczba porcji: 4
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 buraki ćwikłowe,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu,
- 1 łyżka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Te przetwory nie mają sobie równych. Koniecznie zanotuj przepis i zobacz wideo
Sałatka z buraków i papryki na zimę to prawdziwy przysmak. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, a także jako przekąska na imprezę. Świetnie uzupełnia smak domowych pasztetów i wędlin. Warto…
Jak zrobić buraki zasmażane?
- Buraki umyj, przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj do miękkości ok. 1 godzinę (pokaźniejsze sztuki będą potrzebowały więcej czasu – najlepiej sprawdź widelcem, czy są miękkie; w razie potrzeby wydłuż czas gotowania do półtorej godziny).
- Przestudzone buraki obierz ze skórki, odetnij twarde końcówki.
- Zetrzyj buraki na tarce o dużych oczkach.
- W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i przez chwilę podsmaż.
- Wrzuć buraki i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw warzywa cukrem, solą i pieprzem.
- Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Smaż buraczki ok. 5 minut. Sprawdź ich smak, w razie potrzeby dodaj więcej cukru, soli lub cytryny.
- Podawaj buraczki na ciepło.
Do czego podać buraczki zasmażane?
Domowe buraczki zasmażane najlepiej smakują na ciepło. Pasują do różnego rodzaju dań. Szczególnie polecamy kotlety mielone oraz tradycyjne schabowe. To także doskonały dodatek do mięsa drobiowego.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: