Jak zrobić białą kiełbasę? Czy domowa na Wielkanoc będzie tańsza od tej ze sklepu? Ma znaczenie, jakiego mięsa użyjesz

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: pixabay.com


Biała kiełbasa domowej roboty to rarytas. Wymaga trochę czasu, by ją przygotować od podstaw, czyli zakupu mięsa, zmielenia, po nabijanie osłonek. Czy kiełbasa robiona w domu będzie tańsza od tej ze sklepu? Z jakiego mięsa najlepiej zrobić wędlinę? Dowiedz się, zanim wyruszysz do sklepu mięsnego. Zalety własnego wyrobu są co najmniej dwie: znamy w pełni skład i proporcje, czyli zapewniamy sobie jakość, a do tego często jest taniej, niż w sklepie. Czy i tym razem? Im krótszy skład i większa zawartość dobrej jakości mięsa, tym wyższa cena wędlin.

Ceny białej kiełbasy w sklepach. Ma znaczenie, z czego jest zrobiona

Sklepowe ceny sprawdziliśmy przed Wielkanocą. Kilogram białej kiełbasy w drugim tygodniu marca w osiedlowym sklepie mięsnym w Bydgoszczy kosztował 25,17 zł. W sprzedaży sklepów sieciowych znajdziemy spory rozstrzał cenowy, na który wpływa zawartość, choć nie zawsze za wyższą zawartość mięsa zapłacimy znacznie więcej.

Kiełbasa biała surowa znanej marki za 18,99 zł/kg ma w składzie 63 proc. mięsa wieprzowego. Czym jest pozostała część? To woda, tłuszcz wieprzowy, sól spożywcza, błonnik pszenny, błonnik sojowy, białko sojowe, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, maltodekstryna, regulatory kwasowości: octany sodu, cytryniany sodu, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, aromat.

quiz Quiz prosto ze sklepu mięsnego. O co pyta ekspedientka? Sprawdź!

Produkt tej samej marki, kilka droższy, bo za 21,99 zł za kilogram znajdziemy w wersji z 90 proc. mięsa wieprzowego, jak deklaruje producent. Dalej w składzie pojawia się woda, sól spożywcza, sól spożywcza, przyprawy, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty przypraw, aromat naturalny, glukoza.

Im lepszej jakości mięso, tym wyższa cena, co pokazuje wersja bio - już znacznie droższa. Kiełbasa biała surowa z szynki BIO kosztuje 47,50 zł/kg, w sprzedaży opakowanie 0,4 kg za 19 zł. Wersja z szynki, ale bez bio – 37,48 zł/kg, zawartość mięsa 95 proc.

Przeczytaj też: Jakie drewno do wędzenia szynki, schabu, kiełbasy i ryby? Takie będzie najlepsze, a tego drewna unikaj w wędzarni

Kiełbasa biała parzona marki własnej jednej z sieci marketów w cenie 31,90 zł/kg i również wysoka zawartość mięsa (92 proc.), choć nie jest to już szynka, a przynajmniej nie wskazuje na to producent.

Znamy już ceny białej kiełbasy odnotowane 17 marca, policzmy, ile kosztuje zrobienie kilograma wędliny na Wielkanoc w domu.

Jakie mięso wybrać do robienia białej kiełbasy?

Jedzona na ciepło z chrzanem albo jako dodatek do wielkanocnego żurku czy prosto z grilla – to najczęstsze sposoby serwowania białej kiełbasy. Chcesz zrobić ją samodzielnie w domu? Zacznij od wyboru mięsa. Podpowiemy, jakie według miłośników domowego wędliniarstwa sprawdzi się najlepiej:

  • łopatka albo szynka wieprzowa (czasem karczek lub pomieszane te trzy typy mięsa),
  • karkówka,
  • boczek,
  • wołowina gulaszowa.

Do tego takie składniki, jak: sól albo peklosól, czosnek, majeranek, pieprz, sól, woda.

Oprócz mięsa trzeba kupić jelita, najczęściej wieprzowe. Po przygotowaniu mięsa nabija się je właśnie w jelita (osłonki). Wcześniej trzeba je namoczyć, by były elastyczne.

Przepis na domową białą kiełbasę krok po kroku

Proporcje na ok. 5 kg białej kiełbasy:

  • 2 kg szynki/łopatki (można 0,5 kg zastąpić gulaszem wołowym)
  • 2,5 kg karkówki,
  • 0,5 kg boczku,
  • 4-5 ząbków czosnku (możesz o jeden więcej, jeżeli lubisz wyrazisty smak czosnku),
  • ok. 125 mln wody,
  • 2 czubate łyżki majeranku,
  • 1 łyżka pieprzu,
  • ok. 20 g soli na 1 kg mięsa.

Wskazówki, jak z podanych proporcji przygotować kiełbasę, znajdziesz pod ilustracjami:

Idź do oryginalnego materiału