Pierwsze zbiory warzyw w ogrodzie uzależnione są od wielu czynników. Na termin wpływają m.in. warunki pogodowe, czas wysiewania, gatunek oraz odmiana rośliny, a także rodzaj uprawy. Najwcześniej, bo już na przełomie kwietnia, można się cieszyć z plonów rzodkiewek, szpinaku, sałaty itd. Nieco później, w czerwcu i lipcu, gotowe do zebrania będą warzywa korzeniowe, np. marchew, pietruszka.
REKLAMA
Zobacz wideo Magda Narożna nie żałuje udziału w "Tańcu z gwiazdami". "Miałam pęknięte żebro" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Jak zregenerować glebę? Zrób to za grosze, naturalnie i skutecznie
Po tak intensywnym dla gleby czasie, przyszła pora na jej regenerację. Może być nieco zubożała i wyjałowiona. Aby poprawić jej strukturę i dostarczyć potrzebnych składników pokarmowych, należy zadbać o jej odnowę. W jaki sposób? Posiłkując się organiczną pomocą w postaci kompostu, który obfituje w różnorodne składniki odżywcze oraz mikro- i makroelementy. Aby wyprodukować doskonałą jakość nawozu, potrzebujemy jedynie odpadów roślinnych pozyskanych z domu i ogrodu. Przyda się m.in. skoszona trawa, liście drzew i krzewów, obierki warzyw, fusy po kawie, wióry drewniane, popiół drzewny z kominka czy też chwasty (bez nasion).
Zalety stosowania kompostu w celu regeneracji gleby:
dostarczenie cennych składników, które wpłyną na zdrowsze i większe plony w następnych uprawach.
wzbogacenie gleby w drogocenną próchnicę.
poprawa wilgotności i napowietrzenia gleby.
ograniczenie wzrostu chwastów na grządce.
zmniejszenie parowania wody z podłoża.
kompost (zdj. ilustracyjne)VOLHA van Meer/istock
Pierwsze plony warzyw już zebrane. Teraz czas na zadbanie o kondycję gleby
Akcję regenerację zacznij od dokładnego wyczyszczenia grządek. Usuń wszelkie pozostałości chwastów oraz resztek roślinnych. Dodatkowo spulchnij glebę z użyciem wideł, delikatnie rozbijając zalegające na niej grudy. Następnie sięgnij po kompost. Wystarczy, iż równomiernie rozrzucisz na spulchnionych grządkach. Jego warstwa powinna mieć grubość ok. 2-5 cm i być lekko wymieszana z glebą. Na koniec całość lekko podlej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.