Każdy dietetyk wie, iż zdrowe odżywianie opiera się na różnorodności i zbilansowanych posiłkach. Niestety, w naszych regionalnych kuchniach, w tym na Podlasiu, obiady często popadają w rutynę. To głównie kotlet (w kilku odmianach), ziemniaki i kilka warzyw. Czasem niesłusznie demonizujemy tradycyjne składniki, takie jak ziemniaki czy ryż, które wcale nie są „tuczące”. Kluczem jest natomiast wzbogacenie talerza o więcej warzyw, roślin strączkowych i ciekawych dodatków, które nie tylko urozmaicą smak, ale i pozytywnie wpłyną na zdrowie. Jak to zrobić? Po pierwsze klucz leży w dodatkach! Niebanalnych, regionalnych ale zdrowych!
Przedstawiamy 15 propozycji zdrowych i niskokalorycznych dodatków do obiadu, które świetnie sprawdzą się jako zamienniki tradycyjnych ziemniaków czy ryżu. Wśród nich znajdziemy zarówno klasykę, jak i nieco bardziej oryginalne pomysły, które świetnie wpasują się w podlaskie menu. Wyobraźmy sobie świeżą rybę z naszych jezior, pod