Zamienniki jajek
Podczas przygotowywania ciast i deserów wykorzystujemy duże ilości białek i żółtek. Przyrządzamy babki drożdżowe złocisto-żółte od jajek albo domowy majonez. Jednak z powodzeniem można zrezygnować z ich użycia lub gwałtownie się poratować, gdy zabraknie ich w lodówce. Zebraliśmy w galerii 7 najpopularniejszych zamienników jajek w kuchni.
Kliknij w przycisk i zobacz, czym zastąpić jajka. Oto zamienniki:
Zobacz także: Czym zastąpić mleko w kuchni? Oto najciekawsze zamienniki i ich adekwatności
Czym zastąpić jajko w wypiekach?
Aquafaba
W wegańskich deserach najczęściej sięga się po aquafabę, czyli płyn powstały z gotowania ciecierzycy. W wersji ekspresowej można sięgać po płyn z ciecierzycy w puszce lub słoiku. Aquafaba świetnie sprawdza się jako podstawowy składnik wegańskiej bezy, prostego musu czekoladowego lub baza do wegańskiego majonezu. Najważniejsze, iż w czasie ubijania traci charakterystyczny smak strączku.
Purée z dyni
Pieczona i zmiksowana dynia staje się punktem wyjścia do przygotowania wielu pożywnych posiłków. Rozrzedzona rosołem lub bulionem warzywnym stanie się pyszną zupą. Jednak przecier dyniowy nada sprężystej konsystencji ciastu dyniowemu, bułeczkom dyniowym, a choćby naleśnikom. Szczególnie cienkie naleśniki w stylu francuskim nie będą potrzebować dodatku jajka.
Mus jabłkowy i banan
Kolejnym owocem, który zastąpi jajka w ciastach, jest jabłko. Wystarczą około czterech łyżki przecieru jabłkowego, aby wypiek był sprężysty i miał zwartą konsystencję. Weganie używają purée z jabłek nie tylko do słodkich deserów. W ten sposób zwiąże się też naleśniki z wytrawnym farszem.
Siemię lniane
Przygotowując kotlety mięsne lub warzywne zamiast jajka jako spoiwa można użyć namoczone i zmielone siemię lniane. Napęczniałe nasiona tworzą charakterystyczny kleik, który doskonale połączy produkty. Dodatkowo takie siemię lniane będzie znakomitym źródłem witamin i minerałów.
Ciekawym zamiennikami jajek są też jogurty roślinne. Wśród nich szczególnie warto zwrócić uwagę na jogurt sojowy, który jest wystarczająco gęsty, aby imitować strukturę jajka. Poza tym jogurt owsiany lub wykonany z napoju uzyskanego z orzechów laskowych będzie ciekawym dodatkiem smakowym.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: