Jak zamarynować karkówkę na grilla? Dzięki tej metodzie wyjdzie idealnie krucha

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Karkówka z grilla. Fot. Pixabay


Sezon na grillowanie w pełni. Jest to szczególnie odczuwalne podczas weekendów, kiedy w powietrzu unosi się zapach dymu i pieczonego mięsa. Wiele osób wciąż szuka coraz to nowszych propozycji na grilla. Jak zamarynować karkówkę, by smakowała jak najlepiej i była idealnie krucha? Odpowiadamy.

Grillowanie wcale nie musi ograniczać się wyłącznie do kiełbasy. Istnieje wiele innych opcji, które mogą być równie smaczne, jeżeli nie smaczniejsze. Jednym z najbardziej polecanych wyborów jest karkówka, zwłaszcza ta, która była wcześniej marynowana. Ale jak zrobić marynatę idealną? Wiele osób się nad tym głowi. A my przychodzimy z gotowym rozwiązaniem.

Jak zamarynować karówkę na grillę? Ten sposób sprawi, iż będzie miękka

Karkówka jest jednym z najsmaczniejszych mięs, które można przygotować na grillu. Jest dość tłusta, co sprawia, iż po odpowiednim przygotowaniu staje się niezwykle miękka. A jej smak jest po prostu niepowtarzalny, szczególnie gdy jest podkreślony przez doskonałą marynatę. jeżeli chodzi o marynatę, warto wiedzieć, iż dobra marynata zwykle składa się z trzech głównych elementów smakowych. Powinna zawierać tłuste składniki, które są uzupełnione kwasowymi składnikami i kontrastującą z nimi słodyczą. Całość powinna być dopełniona przez różne przyprawy i aromatyczne zioła. Czas marynowania mięsa jest również najważniejszy dla końcowego efektu. Zasada jest prosta – im dłużej mięso jest marynowane, tym lepiej smakuje. Idealne jest pozostawienie karkówki w zalewie na całą noc.

Składniki:

  • 8 plastrów karkówki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka papryki słodkiej i pół łyżeczki papryki ostrej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połączcie ze sobą musztardę, miód, oliwę z oliwek, paprykę w proszku oraz pieprz.
  2. Następnie zalejcie powstałą marynatą kawałki karkówki i wstawcie mięso do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  3. Po tym czasie zamarynowane mięso jest gotowe do smażenia na grillu.

Sprawdź także: Zrób z niego „pokarm bogów” i pij regularnie. Kilogramy polecą, jak szalone

Tak przygotowana marynata do karkówki nie tylko zakonserwuje mięso, ale także nada mu niepowtarzalnego smaku. Sprawi też, iż podczas grillowania mięso będzie się doskonale przypiekało i karmelizowało, co tylko podkreśli jego smak.

Karkówka z grilla. Fot. Pixabay

Idź do oryginalnego materiału