Jak wzmocnić odporność oraz bezpieczeństwo żywnościowe kraju?

radiokielce.pl 1 godzina temu
Zdjęcie: / Fot. Canva


Resort rolnictwa chce stworzyć mapę ryzyka dla rozwoju rolnictwa w Polsce. Ma ona powstać na podstawie dyskusji z ekspertami na temat wzmacniania odporności oraz bezpieczeństwa żywnościowego kraju.

Podczas pierwszej narady w tej sprawie omówiono tematy dotyczące m.in. unijnej umowy z krajami Mercosur, perspektyw otwarcia rynku UE na produkty z Ukrainy, wpływu zmian klimatu oraz unijnych regulacji na działalność rolno-spożywczą w krajach członkowskich oraz kształtu aktualnie negocjowanych Wieloletnich Ram Finansowych UE na lata 2028-2035.

„Utrzymanie samowystarczalności żywnościowej wymaga od polskiego rolnictwa znacznej poprawy konkurencyjności i zwiększenia odporności na kryzysy i geopolityczne zawirowania. Podstawowym warunkiem zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w przyszłości będzie utrzymanie bazy produkcyjnej rolnictwa – przede wszystkim gruntów ornych i żywotnych ekonomiczne gospodarstw” – wskazał Krajewski, cytowany w komunikacie.

Minister zaznaczył również, iż Polska zabiega o zagwarantowanie polskim rolnikom skutecznej ochrony w umowach handlowych zawieranych z państwami trzecimi, zwracając jednak uwagę, iż zablokowanie importu produktów do kraju odbije się na polskim eksporcie. Dodał, iż wartość eksportu produktów rolnych w 2024 r. z Polski wyniosła prawie 232 mld zł, co stanowi ok. 15 proc. całego eksportu.


Idź do oryginalnego materiału