Jak wykorzystać kwiaty jadalne w kuchni – przepisy na dania z dodatkiem płatków róż, fiołków i innych kwiatów

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: jadalne kwiaty - Pyszności; foto: Canva


Pierwsze skojarzenie z kwiatami, to z pewnością piękna ozdoba do domu i nie tylko i coś, co zawsze cieszy oczy. Okazuje się, iż mają one również zastosowanie kulinarne. Mimo tego, iż kwiaty jadalne wydają się pewnego rodzaju fanaberią, to były wykorzystywane już w czasach starożytności. w tej chwili można znaleźć niezwykle interesujące przepisy z kwiatami jadalnymi. Co możesz z nich przygotować i do czego wykorzystać?

Gdy weźmiesz pod uwagę jadalne kwiaty, to masz całkiem sporo możliwości wyboru. Nie każde płatki muszą być tylko i wyłącznie dekoracją, bo niektóre z nich można normalnie zjeść. Królują przede wszystkim w popularnych daniach kuchni włoskiej, indyjskiej, a coraz częściej również w polskiej. Oczywiście, niektóre kwiaty są trujące, ale te, które najczęściej stosuje się w kuchni, są całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Można je dodać do deserów lub do dekoracji potraw. Urozmaicą smak i wygląd niemal każdego dania, które przygotowujesz.

Jakie kwiaty są jadalne?

Zanim poznasz kwiaty jadalne, miej świadomość, iż są to zarówno kwiaty jadalne świeże, a także suszone kwiaty jadalne. Najczęściej wykorzystuje się je do dekoracji dań i deserów. Będą dobrą ozdobą tortów i ciast, świetnie komponują się też z daniami wytrawnymi. Są takie płatki, które mają niezwykły aromat ziołowy, jak i takie, które wyróżniają się pieprznym smakiem, czy wyróżniają się przyjemnym smakiem słodyczy lukrecji.

Kwiatowa dekoracja na talerzu – Pyszności; foto: Canva

Jeśli zastanawiasz się, jakie kwiaty są jadalne, to wiedz, iż do tych najpopularniejszych należą przede wszystkim: bratki, akacja, bergamotka, kwiaty dyni i cukinii, lawenda, jaśmin, magnolia, lipa, piwonia, nasturcja, róża, rumianek, stokrotki, słonecznik, szałwia, kwiaty wiśni oraz wrzosy. Możesz je samodzielnie zbierać lub kupić. W przypadku zbierania, musisz mieć pewność, iż jadalne kwiaty pochodzą z pewnego źródła i nie wyrządzą więcej szkody niż pożytku.

Sprawdź: Co dzieje się z twoim ciałem, gdy jesz śliwki? Nie miałeś pojęcia

Gdzie dostać i zbierać kwiaty jadalne świeże?

Jeśli ma być bezpiecznie i smacznie, to najlepiej będzie udać się do sklepu ze zdrową żywnością, który w swojej ofercie z pewnością ma suszone kwiaty jadalne. Zdarzają się i takie przypadki, iż w ofercie znajdują się również kwiaty jadalne świeże. Co niektórzy decydują się na samodzielne zbieranie takich kwiatów, w takim przypadku warto jednak zachować pewną ostrożność i kierować się kilkoma ważnymi zasadami.

Podczas zbierania świeżych kwiatów jadalnych pamiętaj, by:

  • wybrać to pewne miejsce – np. własną działkę lub ekologiczną uprawę;
  • zrywane kwiaty były świeże i zdrowe
  • nie zbierać kwiatów, które rosną w pobliżu dróg;
  • podczas przewożenia kwiatów umieścić je w lnianym woreczku lub papierowej torebce;
  • jeśli chcesz cieszyć się nimi dłużej, możesz je zasuszyć;
  • pamiętaj, iż kwiaty jadalne mają adekwatności uczulające, dlatego ogranicz ich ilość przy pierwszym spożyciu;
  • spożywaj tylko płatki kwiatów – tak będzie bezpiecznie.

Kwiaty jadalne – co można z nich przygotować i do czego użyć?

Jadalne kwiaty to interesujący i atrakcyjny składnik kulinarny, który można wykorzystać w wielu potrawach. Co prawda, służą one głównie dekoracji, ale jest też taka możliwość, by stworzyć z nich smaczny i zdrowy produkt, który zachwyci twoich domowników i gości. jeżeli pierwszy raz spróbujesz kwiatów jadalnych, to z pewnością często będziesz po nie sięgać. Każde danie z ich dodatkiem wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej.

Zbieranie jadalnych kwiatów – Pyszności; foto: Canva

Zastosowanie kwiatów jadalnych to m.in.:

  • dekoracja dań i deserów – kwiaty jadalne są idealne do ozdabiania potraw, nadając im estetyczny wygląd i kolor; można je dodawać do sałatek, deserów, napojów, koktajli czy tortów, aby nadać im oryginalny wygląd i wzbogacić wizualnie danie;
  • kwiatowe przetwory – można wykorzystać takie kwiaty do przygotowania przetworów, takich jak dżemy, syropy, miód kwiatowy czy ocet kwiatowy; dla przykładu wiaty lawendy, bzu czarnego, róży czy nagietka są popularne w tego rodzaju przetworach, nadając im charakterystyczny smak i aromat;
  • sałatki – kwiaty o delikatnym smaku i pięknym wyglądzie, takie jak płatki róży, niektóre odmiany niezapominajki czy kwiaty jaskra, mogą być dodawane do sałatek; nadadzą im subtelnego aromatu i kolorowych akcentów;
  • aromatyzowanie napojów – mogą posłużyć, jako dodatek do herbaty, lemoniady, czy rozmaitych koktajli;
  • kandyzowane kwiaty – można je kandyzować, co polega na pokryciu ich delikatną warstwą cukru; kandyzowane kwiaty mogą być używane jako dekoracja ciast, deserów, muffinek czy lody, nadając im elegancki i smakowity akcent;
  • dressingi i sosy – można je wykorzystać do przygotowywania sosów i dressingów, nadając im unikalny smak i wygląd; na przykład, kwiaty nagietka czy kwiaty dymki są często używane do przygotowywania dressingów do sałatek.

Pamiętaj, by przed spożyciem kwiatów jadalnych upewnić się, iż pochodzą one z bezpiecznego dla spożycia źródła, nie są traktowane środkami chemicznymi, ani nie są trujące. Zawsze warto skonsultować się z ekspertem lub posiadać pewność co do identyfikacji kwiatów przed ich spożyciem.

Idź do oryginalnego materiału