Jak wybrać najlepszego pączka? Zwróć na to szczególną uwagę

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pączki - Pyszności; Foto Adobe Stock


Tłusty czwartek to dzień, w którym nie liczą się kalorie, ani ilość spożytych pączków. Już od rana, do sklepów i popularnych cukierni w danej miejscowości, ustawiają się naprawdę dłuuuugie kolejki. Każdy czeka z zamiarem zakupu pączków i faworków. A czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, jak wybrać najlepszego pączka? Okazuje się, iż warto zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów.

Nie tylko obwódka – czyli, jak wybrać najlepszego pączka?

Z pewnością, masz swoją ulubioną cukiernię, do której uczęszczasz od lat i to nie tylko w tłusty czwartek. Oferta obejmuje wspaniałe ciasta, drożdżówki, czy pączki, które właśnie w tłusty czwartek cieszą się największą popularnością. jeżeli jesteś przyzwyczajony do ich smaku, to na pewno nie zwracasz uwagę na kilka szczegółów, które mogą świadczyć o tym, iż są naprawdę świeże. Pamiętaj, by unikać tanich pączków sprzedawanych w marketach. Są one pełne chemii, a przygotowuje się je kilka miesięcy wcześniej, głęboko mrozi i następnie przeznacza do sprzedaży.

Pączki – Pyszności; Foto Adobe Stock

Pączek musi wyróżniać się wyjątkowym smakiem, odpowiednią ilością nadzienia. Idealny pączek powinien ważyć od 55 do 70 gramów, mieć ponad 400 kalorii, musi być wykonany z najlepszego ciasta drożdżowego, a najlepiej, jeżeli będzie smażony na smalcu. Dodajmy, iż świeży pączek wyróżnia się jasną obwódką, która jest pewną oznaką świeżości.

Lara Gessler radzi, jak rozpoznać świeżego pączka

Pewnym wskazówkami, związanymi z tym, jak wybrać najlepszego pączka, podzieliła się ostatnio Lara Gessler, która jest właścicielką cukierni Słodki Słony. Według niej, na świeżość pączków, istotny wpływ ma kilka istotnych czynników.

Na pewno należy unikać pączków na ciepło. Nie wiem, czy wiecie, ale są one przygotowane z proszku. Są sprzedawane tak, iż musisz je zjeść na ciepło i niby są smażone na bieżąco. Gdy wystygną, to będą kamieniem i totalnie, nie do zjedzenia. Na pewno, musi być jasna obwódka, która jest wyznacznikiem świeżego tłuszczu. Zapach waniliny w cukierni oznacza sztuczne aromaty w cieście. Musicie iść za własnym smakiem, ale pilnujcie tego, by w miejscu smażenia pączków nie śmierdziało fryturą.

– podkreśliła Lara Gessler.

A jakie są twoje ulubione pączki? Te domowe, czy prosto z cukierni?

Alternatywę dla pączków stanowią chrupiące faworki. Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na ten przysmak. Potrzebne ci będą tylko dwa składniki:

Idź do oryginalnego materiału