Jak wybrać dojrzałego arbuza? Z tym sposobem znajdziesz słodki owoc na lato. Sprawdź, czy można jeść pestki z arbuza

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: jchizhe / gettyimages.com


Jedzenie arbuza jest doskonałym wyborem na upalne dni. Przede wszystkim dlatego, iż jest soczysty i niskokaloryczny. Najczęściej w sklepach spotykamy arbuzy o jasnej lub ciemnozielonej, lub skórce. W jaki sposób sprawdzić, czy arbuz jest słodki i dojrzały? Podpowiadany, jak wybrać najlepszego arbuza spośród wielu i czy można jeść pestki.

Arbuz – adekwatności odżywcze

Arbuz inaczej nazywany jest kawonem. Owoc pochodzi z Azji, ale świetnie przyjął się w Europie. Arbuz składa się choćby w 90% z wody. Po schłodzeniu w lodówce staje się zdrową przekąską na lato. Poza wodą arbuz dostarcza także dużej ilości cukru, witamin i minerałów, np.:

  • witaminy C,
  • witaminy E,
  • witaminy A,
  • witamin z grupy B,
  • witaminy K,
  • kwasu foliowego.

Jak sprawdzić, czy arbuz jest dojrzały i słodki?

Ciemno- czy jasnozielony? Zarówno jeden, jak i drugi owoc może być równie słodki. Jeśli nie zamierzamy zjeść arbuza od razu, to lepiej kupić cały owoc. W sklepie można dostać kawałki pokrojone w ćwiartki przeznaczone do szybkiego spożycia. Aby mieć pewność, iż arbuz będzie dojrzały, należy spojrzeć na spód owocu. A adekwatnie na białą plamę na dole arbuza. Im większa i ciemniejsza, tym owoc będzie słodszy.

Kształt arbuza a jego smak

Kolejną wskazówką potrzebną przy wyborze arbuza jest jego kształt. Okrągły arbuz będzie smaczniejszy niż ten podłużny. Te ostatnie będą wodniste w smaku. Ważne jest też przyjrzenie się porowatej skórce. jeżeli jest matowa i wyraźnie upstrzona brązowymi żyłkami, to znak, iż owoc będzie słodki i dojrzały. Lepiej unikać owoców o gładkiej, lśniącej powierzchni.

Czy można jeść pestki arbuza?

Smakosze arbuzów dzielą się na tych, którzy jedzą miąższ owocu w całości, z pestkami, i na tych, którzy się ich pozbywają. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zjadać. Ważne, by nie przesadzić. Pestki z arbuza mają około 560 kalorii w 100 gramach, więc są dość kaloryczną przekąską.

Warto też pamiętać, iż pestki z arbuza to znakomite źródło witamin i minerałów. Można je jeść w podobny sposób jak pestki z dyni lub pestki słonecznika. W pestkach arbuza znajduje się m.in.:

  • cynk,
  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo.

Zastosowanie pestek z arbuza

Przygotowując w domu sałatki ze świeżych warzyw, można je wzbogacić dodatkiem łyżki pestek arbuza. Wykorzystuje się je również do dekoracji zup-kremów, a także jako składnik słodkich lub wytrawnych owsianek. W kuchni afrykańskiej pestki z arbuza dodaje się jako zagęstnik do potraw.

Jak wybrać dojrzałego arbuza? Z tym sposobem znajdziesz słod...

+5 Zobacz galerię

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału