Arbuz – adekwatności odżywcze
Arbuz inaczej nazywany jest kawonem. Owoc pochodzi z Azji, ale świetnie przyjął się w Europie. Arbuz składa się choćby w 90% z wody. Po schłodzeniu w lodówce staje się zdrową przekąską na lato. Poza wodą arbuz dostarcza także dużej ilości cukru, witamin i minerałów, np.:
- witaminy C,
- witaminy E,
- witaminy A,
- witamin z grupy B,
- witaminy K,
- kwasu foliowego.
Jak sprawdzić, czy arbuz jest dojrzały i słodki?
Ciemno- czy jasnozielony? Zarówno jeden, jak i drugi owoc może być równie słodki. Jeśli nie zamierzamy zjeść arbuza od razu, to lepiej kupić cały owoc. W sklepie można dostać kawałki pokrojone w ćwiartki przeznaczone do szybkiego spożycia. Aby mieć pewność, iż arbuz będzie dojrzały, należy spojrzeć na spód owocu. A adekwatnie na białą plamę na dole arbuza. Im większa i ciemniejsza, tym owoc będzie słodszy.
Kształt arbuza a jego smak
Kolejną wskazówką potrzebną przy wyborze arbuza jest jego kształt. Okrągły arbuz będzie smaczniejszy niż ten podłużny. Te ostatnie będą wodniste w smaku. Ważne jest też przyjrzenie się porowatej skórce. jeżeli jest matowa i wyraźnie upstrzona brązowymi żyłkami, to znak, iż owoc będzie słodki i dojrzały. Lepiej unikać owoców o gładkiej, lśniącej powierzchni.
Czy można jeść pestki arbuza?
Smakosze arbuzów dzielą się na tych, którzy jedzą miąższ owocu w całości, z pestkami, i na tych, którzy się ich pozbywają. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zjadać. Ważne, by nie przesadzić. Pestki z arbuza mają około 560 kalorii w 100 gramach, więc są dość kaloryczną przekąską.
Warto też pamiętać, iż pestki z arbuza to znakomite źródło witamin i minerałów. Można je jeść w podobny sposób jak pestki z dyni lub pestki słonecznika. W pestkach arbuza znajduje się m.in.:
- cynk,
- fosfor,
- magnez,
- żelazo.
Zastosowanie pestek z arbuza
Przygotowując w domu sałatki ze świeżych warzyw, można je wzbogacić dodatkiem łyżki pestek arbuza. Wykorzystuje się je również do dekoracji zup-kremów, a także jako składnik słodkich lub wytrawnych owsianek. W kuchni afrykańskiej pestki z arbuza dodaje się jako zagęstnik do potraw.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: