Brokuły to świetny dodatek do obiadu czy składnik wielu sałatek. Ale czy wiesz jak je prawidłowo ugotować, aby pozostały jędrne, nie rozpadały się i zachowały swój piękny, zielony kolor? jeżeli Twoja odpowiedź brzmi nie, to zapraszam Cię do zapoznania się z moim sprawdzonym sposobem na ugotowanie brokułów.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na potrawy z brokułem.
Brokuły nie wymagają długiej obróbki termicznej. Można ugotować je dość gwałtownie nie tracąc przy tym wartości odżywczych. Zawierają mało kalorii, bo 35kcal/100g, więc są polecane osobom na diecie. Mają także dużą zawartość błonnika (2,6g w 100g) więc sprawią, iż będziemy dłużej syci. Co więcej, mają niski indeks glikemiczny IG=15, więc są idealne dla osób z cukrzycą. Zdecydowanie warto włączyć je do swojego codziennego menu. Są dostępne w sklepach spożywczych przez cały rok więc dania z brokułem możemy przygotowywać na okrągło. Należy jednak pamiętać, iż brokułów nie można jeść "cały czas", bo powodują wzdęcia i gazy.
Jak ugotować brokuły
Kupując brokuła zwróć uwagę czy jest jędrny, świeży i żywo zielony. Jego liście nie powinny mieć żółtych przebarwień, a różyczki powinny być zwarte.
Brokuła kroimy na różyczki
Brokuły podziel na różyczki mniej więcej jednakowej wielkości. Łodygę odetnij. Możesz ją obrać, pokroić w słupki i ugotować razem z różyczkami.
Różyczki brokuła wkładamy na wrzątek
W dużym garnku zagotuj wodę - około 2-2,5litra z 1 płaską łyżeczką soli. Na wrzątek wrzucamy różyczki brokuła.
Jak ugotować brokuły?
Gaz ustawiamy na średni. Zawartość garnka zagotowujemy. Różyczki brokuła gotujemy około 3-5 minut licząc od momentu ponownego zagotowania wody. Brokuły gotujemy bez przykrycia.
Brokuła polewamy zimną wodą
Gaz wyłączamy i ugotowane brokuły wyjmujemy łyżką cedzakową na sitko lub wylewamy na durszlak. Brokuły od razu polewamy obficie zimną wodą, aby je zahartować. Zachowają wówczas swój piękny, zielony kolor.
Drugim sposobem jest umieszczenie ugotowanych brokułów w misce z zimną wodą na 1 minutę. Po tym czasie wyjmujemy je z wody na sitko i pozwalamy im obcieknąć.
Ugotowany brokuł
Tak ugotowane brokuły podaje najczęściej jako dodatek do pieczonego mięsa. Bardzo lubimy je na piątkowy obiad - łosoś pieczony, ryż i brokuł.
A poniżej kilka propozycji, do których możesz wykorzystać ugotowane brokuły:
- Sałatka brokułowa z fetą i prażonym słonecznikiem
Sałatka brokułowa z fetą i prażonym słonecznikiem
- Pieczony łosoś balsamiczny podany z ryżem i brokułem
Łosoś balsamiczny
- Kurczak generała Tso podany z ryżem i ugotowanym brokułem
Kurczak generała Tso
- Pstrąg pieczony z ziemniakami i brokułem
Pstrąg pieczony z ziemniakami i brokułem
- Makaron ryżowy smażony z mięsem mielonym i brokułem
Makaron smażony z mięsem mielonym drobiowym i brokułami
- Łosoś z ryżem pieczony w cieście francuskim podany z brokułem
łosoś pieczony w cieście francuskim
- Zapiekanka skandynawska
Zapiekanka skandynawska
- Łosoś cytrynowy pieczony z ziemniakami i brokułem
Łosoś cytrynowy pieczony z ziemniakami i brokułem
- Sałatka brokułowa z jabłkiem
Sałatka brokułowa z jabłkiem
- Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem i suszonymi pomidorami podane z brokułem
Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami
- Sałatka brokułowa z fasolką szparagową
brokuł, fasolka szparagowa, pomidor, sos chili, sałatka
- Łosoś cytrynowy pieczony podany z ryżem i brokułem
Łosoś cytrynowy