Samopsza to najstarsza odmiana pszenicy. Jej ziarna zawierają lepiej przyswajalny gluten i obfitują w białko, minerały i witaminy, które korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, krążenia i nerwowego. Uważa się, iż wprowadzenie do diety samopszy zmniejsza ryzyko występowania chorób serca, miażdżycy, a choćby nowotworów. Jak zatem rozpoznać ziarna samopszy?
Czym wyróżniają się ziarna samopszy?
Samopsza w porównaniu do innych zbóż jest znacznie bardziej delikatna. Wyróżnia się cieńszymi kłosami i krótszymi źdźbłami. Jej ziarna są o połowę mniejsze od ziaren pszenicy zwyczajnej czy orkiszu. Po zebraniu pozostają w ościstym, płaskim kłosie. Na pierwszy rzut oka można więc stwierdzić, iż ziarna samopszy wyglądają dość niepozornie. Są niewielkie i mają żółtawe zabarwienie (wynika to z wysokiej zawartości karotenoidów). Jednak kryje się w nich wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Warto też podkreślić, iż samopsza wyróżnia się charakterystycznym orzechowym smakiem. Produkowana z tej odmiany pszenicy mąka z powodzeniem może być wykorzystywana w kuchni do przygotowywania rozmaitych wypieków zarówno na słodko, jak i na słono. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa zwykłej mąki pszennej.
Ziarna do wysiewu samopszy
Uprawa samopszy nie jest łatwa, jednak zdecydowanie warto się na nią zdecydować, jeżeli prowadzisz gospodarstwo ekologiczne lub chcesz uprawiać wysokiej jakości odmianę pszenicy własnej produkcji. Ziarna samopszy do wysiewu muszą być oplewione w łusce. Powinny być wysiewane w rzędach rozstawionych średnio o 17-24 cm od siebie w ilości ok. 300 kg/1 ha pola. Z uwagi na fakt, iż wyrasta z nich stosunkowo delikatne zboże z cienkimi źdźbłami i krótkimi kłosami, podczas zbiorów należy zmniejszyć obroty motowidła do najmniejszej wartości.