

Pewnie nigdy nie zastanawiałaś się, czy robisz to poprawnie, ale sposób przechowywania surowych jajek ma ogromne znaczenie. Dowiedz się, dlaczego powinnaś zwrócić na to uwagę następnym razem, gdy kupisz jajka.
Miejsce przechowywania jajek
W Europie, a więc i w Polsce, jajka nie są myte przed sprzedażą. Na ich skorupce znajduje się tzw. kutikula, która stanowi naturalną barierę ochronną, zabezpieczającą przed przedostawaniem się bakterii, m.in. salmonelli. Dzięki temu można je bezpiecznie przechowywać na wierzchu choćby przez 2-3 tygodnie, np. w szafce — ważne, aby temperatura była stała.

Dlaczego nie przechowywać ich w lodówce?
Chociaż niska temperatura może sprzyjać wydłużeniu świeżości i przydatności do spożycia, to w przypadku niemytych jajek takie gwałtowne zmiany temperatury mogą ułatwiać przedostawanie się bakterii. Wynika to z procesu skraplania się wilgoci na skorupce po wyjęciu jajek z lodówki, jeżeli bariera ochronna została naruszona, to bakterie bardzo gwałtownie przedostaną się przez ich porowatą skorupkę.

Ważna uwaga
Jeśli zdecydujesz się jednak na przechowywanie jajek w lodówce, to pamiętaj, aby nigdy nie zmieniać ich miejsca przechowywania na cieplejsze. Wyjmuj je tylko i wyłącznie przed samym użyciem i nie myj przed włożeniem do lodówki, tylko bezpośrednio przed ich przygotowaniem. W ten sposób zadbasz odpowiednio o higienę oraz zdrowie swoje i najbliższych.