Jak przechowywać imbir, by nie wysychał? Możliwości jest kilka. Poradnik dla miłośników zdrowej kuchni

g.pl 13 godzin temu
Jak przechowywać imbir świeży? Korzeń imbiru to produkt, który dostaniemy w większości sklepów spożywczych. Imbir to jedna z najstarszych roślin uprawnych, choć - trzeba przyznać - jeszcze nie każdy poznał jego smak, adekwatności i zastosowanie w kuchni. A to jest naprawdę szerokie. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po imbir i jak przechowywać go, aby zachował świeżość na długo.
Imbir to roślina o charakterystycznym, intensywnie ostrym smaku. Znany jest ludzkości już od setek lat. Ceniony głównie za szereg adekwatności prozdrowotnych. Świeży imbir działa przeciwzapalnie, dzięki czemu może być skutecznym środkiem w walce np. z bólem reumatycznym lub bólami mięśni. Imbir ma adekwatności przeciwwirusowe i antybakteryjnie, przez co skutecznie wspiera organizm w walce z sezonowymi infekcjami. Pobudza też działanie soków trawiennych, dzięki czemu ułatwia trawienie i zapobiega wzdęciom. Korzeń imbiru może być także wsparciem dla osób cierpiących na chorobę lokomocyjną. Warto wspomnieć także o tym, iż jest bogaty w antyoksydanty, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.


REKLAMA


Zobacz wideo Najlepszy napój na zimne i ponure dni. Rozgrzewa lepiej niż kaloryfer


Jak przechować imbir świeży? To koniecznie musisz wiedzieć
To, jak przechowywać imbir świeży, powinien wiedzieć każdy. Do przygotowania różnych potraw w kuchni najczęściej wykorzystujemy szczyptę zmielonego imbiru, a w sklepach mamy dostępne kawałki o długości co najmniej kilku-kilkunastu centymetrów. Co zrobić z imbirem, którego nie użyjemy do przepisu od razu? Na szczęście nie ma konieczności wyrzucania go, ponieważ przechowywany w odpowiedni sposób może pozostać świeży choćby przez kilka tygodni lub miesięcy.
Aby imbir dobrze się przechowywał, nie należy myć go w całości (jedynie ten fragment, którego będziemy używać). Nie obieramy także korzenia, ponieważ skórka nie tylko pełni funkcję ochronną, ale także zapobiega utracie aromatu. Kolejna ważna kwestia, to miejsce przechowywania. Powinno być ono chłodne, ponieważ odpowiednio niska temperatura pozwala na zachowanie świeżości na dłużej. Korzeń imbiru najlepiej przechowywać w lodówce lub szafce kuchennej na warzywa i owoce.


Imbir - jak przechowywać świeży korzeń? Instrukcja
Przed włożeniem imbiru do lodówki warto owinąć go ręcznikiem papierowym. Doskonale chłonie on wilgoć, dzięki czemu zapobiega ewentualnemu rozwojowi pleśni. o ile chcemy jeszcze dodatkowo zabezpieczyć korzeń imbiru przed wyschnięciem i utratą świeżości, można spakować go do woreczka śniadaniowego.
o ile przechowujemy imbir w lodówce, to należy upewnić się, iż szuflada na warzywa i owoce jest sucha i nie zebrała się w niej wilgoć. o ile tak - musimy najpierw tej wilgoci się pozbyć, w przeciwnym wypadku narażamy imbir na rozwój pleśni i konieczność wyrzucenia do kosza.


Imbir - przechowywanie w zamrażalniku?
Jak jeszcze można przechowywać imbir? Przechowywanie imbiru - jak widać z powyższego - jest proste, o ile stosujemy się do kilku istotnych wskazówek. Imbir w lodówce powinien zachować świeżość przez co najmniej dwa miesiące. o ile jednak zaopatrzyliśmy się w bardzo dużą ilość imbiru świeżego i wiemy, iż nie zużyjemy go w najbliższym czasie (imbir z resztą używany jest jednorazowo w niewielkich ilościach), to jest na to rozwiązanie. Imbir możemy podzielić na porcje i zamrozić.
Mrożony imbir można przechowywać choćby do pół roku. Niektórzy zalecają przed zamrożeniem oblać imbir wrzątkiem i włożyć do zamrażalnika dopiero po całkowitym ostygnięciu.


Przechowywanie imbiru: jak imbir można wykorzystać w kuchni?
Wiemy już, jak powinno wyglądać prawidłowe przechowywanie imbiru. A jak wykorzystać go w kuchni? Możliwości jest naprawdę bardzo dużo. Plastry świeżego imbiru możemy chociażby dodać do zimowej herbaty, aby podkręcić jej smak i wzmocnić działanie rozgrzewające. Ale to oczywiście nie wszystko.
Imbir bardzo często jest składnikiem orientalnych dań. jeżeli lubimy kuchnię azjatycką, to imbir przyda nam się z pewnością wiele razy. Imbir możemy wykorzystać do przygotowania domowego curry lub pad thai. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do zupy krem, wyostrzając jej smak.


Tarty imbir można wykorzystać do przygotowania marynaty do mięs. Świetnie komponuje się zarówno z drobiem, jak i wołowiną lub wieprzowiną. Imbir można dodać także do domowych dżemów i konfitur. Bardzo dobrze odnajdzie się w towarzystwie jabłek oraz moreli.
Zobacz też: Pierogi z dudkami podbijały PRL. Teraz mało kto wie, co to za danie
Idź do oryginalnego materiału