Jak przechowywać i podgrzewać ugotowaną żywność? Nie wyrzucaj resztek jedzenia do kosza na śmieci, przechowuj w lodówce i zjedz później

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images


Oszczędzanie pieniędzy i ograniczanie marnowania żywności idą w parze, zwłaszcza kiedy zamiast wyrzucać resztki jedzenia, przechowujemy je na później. Ważne jest jednak, aby niezjedzony obiad umieścić we właściwym pojemniku, a później adekwatnie go podgrzać i zjeść we właściwym czasie. Podpowiadamy jak wykorzystać resztki tak, aby nic się nie zmarnowało.

Podstawową zasadą jest to, aby ugotowane jedzenie nie pozostawało zbyt długo poza lodówką, bo znacznie skraca to jego żywotność. Wiadomo jednak, iż ciepłego dania nie można umieścić w lodówce, bo urządzenie szybciej się zepsuje. Dlatego to, czego nie zjemy, warto przełożyć na płaski talerz, aby jedzenie szybciej ostygło.

Ponadto warto porcjować jedzenie na ilości w sam raz dla jednej osoby, na jeden posiłek, i w takiej formie włożyć do lodówki lub zamrażarki. jeżeli podgrzewamy danie w mikrofali, warto ustawić krótszy czas, aby w trakcie przemieszać danie. Unikniemy w ten sposób uzyskania pół gorącej i pół zimnej potrawy.

Jak przechowywać ugotowaną żywność?

Idź do oryginalnego materiału