Jak przechowywać chleb? Ekspertka radzi, gdzie najlepiej trzymać bochenek w czasie upałów. Tradycyjny chlebak to przeżytek

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/dolphytv/zdjęcie ilustracyjne


Wysokie temperatury za oknem sprawiają, iż chleb szybciej wysycha i czerstwieje. Ważne, aby wiedzieć, w jaki sposób przechowywać bochenki w trakcie upałów. Można się zdziwić, iż chlebak nie będzie najlepszym rozwiązanie. Zobacz trzy proste sposoby na przechowywanie chleba w kuchni w trakcie lata.

Ściereczka lniana na chleb

Nasze mamy i babcie często przechowywały chleb w materiałowych ściereczkach. Świetnie sprawdzały się wykonane z lnu lub z bawełny. Zamiast ściereczki można także wykorzystać lniane woreczki, które szczelnie zabezpieczają chleb przed czerstwieniem. Taki zabezpieczony chleb trzeba przechowywać z dala od promieni słonecznych np.: w chłodnej spiżarni.

Ceramiczne garnki i pojemniki

Niemiecka ekspertka do spraw żywności Birgit Brendel stwierdziła, iż najlepszym sposobem na przechowywanie chleba w upalne dni są ceramiczne pojemniki i garncarskie, prawdopodobnie gliniane garnki. Brytyjskie portale The Express i Daily Mail powołały się na specjalistkę, która polecała pojemniki umożliwiające swobodny przepływ powietrza. Według ekspertki pieczywo powinno być trzymane w suchym i ciemnym miejscu, ale odradzała lodówkę. Ważne, aby też nie było zbyt wilgotno, gdyż to pozwoli pieczywu spleśnieć. Birgit Brendel odradza używanie plastikowych torebek, które przyspieszają rozwój pleśni.

Chleb z lodówki i zamrażarki

Birgit Brendel odradza tę metodę, gdyż według niej wpływa na smak i strukturę pieczywa. Jednak o ile niestraszne dla was są skutki chłodzenia i fakt, iż chleb z lodówki będzie inaczej wyglądać niż świeży, to zachęcamy do jej wypróbowania. Nadmiar chleba można także trzymać w lodówce w woreczku z zapięciem strunowym lub zamrozić w pojemnikach na żywność. Dzięki temu ochronimy pieczywo przed wysychaniem, a także po odgrzaniu lub ponownym upieczeniu odświeżymy jego teksturę.
W trakcie upałów warto też kupować takie ilości chleba, co do których ma się pewność, iż zostaną zjedzone w krótkim czasie. Dzięki temu kromki będą zjadane na bieżąco. Ponadto warto wiedzieć, iż chleb szybciej czerstwieje kupowany w formie krojonej niż jednego bochenka.

Mamy nadzieję, iż nasze podpowiedzi pozwolą wam dłużej cieszyć się świeżym chlebem.

Źródło:

  • You've been storing bread WRONG in summer! Food expert reveals top tip - Daily Mail
  • Food expert warns against popular bread storage method during hot weather - The Express

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału