Jak prawidłowo przechowywać produkty w zamrażarce? Oto tajniki bezpiecznego mrożenia żywności. Spraw, aby jedzenie było pewne i bez ryzyka

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: gettyimages.com/lithiumcloud


Zostało ci dużo jedzenia po obiedzie? Nie wyrzucaj go! Jest wiele produktów, które można bezpiecznie zamrozić, a później zjeść w dowolnym momencie. Dzięki temu nie tylko będziemy w trendach zero waste, czyli nie zmarnujemy jedzenia, ale też zaoszczędzimy pieniądze i czas potrzebny do przygotowania nowych potraw. Podpowiadamy, czego nie można mrozić, a co się do tego nadaje oraz w jaki sposób przedłużyć przydatność produktów.

Zasady mrożenia produktów spożywczych

  • Gdy zabieramy się za mrożenie produktów spożywczych, warto pamiętać o kilku zasadach.
  • Zupy, gulasze przeznaczone do zamrożenia powinny być wystudzone i przelane do odpowiednich pojemników.
  • Każde opakowanie warto podpisać, aby znać datę wstawienia do zamrażarki i obliczyć potencjalną datę przydatności do spożycia.
  • Myśląc o jedzeniu, które będzie można gwałtownie odgrzać, pomocne będzie sięganie po woreczki strunowe przygotowane do mrożenia żywności. Na przykład porcje zupy można podzielić na mniejsze woreczki. W ten sposób będą szybciej rozmrożone, a małe ilości bulionu można zastosować do przyrządzenia np. sosu grzybowego.
Idź do oryginalnego materiału