Zdjęcie: gettyimages.com/lithiumcloud
Zostało ci dużo jedzenia po obiedzie? Nie wyrzucaj go! Jest wiele produktów, które można bezpiecznie zamrozić, a później zjeść w dowolnym momencie. Dzięki temu nie tylko będziemy w trendach zero waste, czyli nie zmarnujemy jedzenia, ale też zaoszczędzimy pieniądze i czas potrzebny do przygotowania nowych potraw. Podpowiadamy, czego nie można mrozić, a co się do tego nadaje oraz w jaki sposób przedłużyć przydatność produktów.
Zasady mrożenia produktów spożywczych
- Gdy zabieramy się za mrożenie produktów spożywczych, warto pamiętać o kilku zasadach.
- Zupy, gulasze przeznaczone do zamrożenia powinny być wystudzone i przelane do odpowiednich pojemników.
- Każde opakowanie warto podpisać, aby znać datę wstawienia do zamrażarki i obliczyć potencjalną datę przydatności do spożycia.
- Myśląc o jedzeniu, które będzie można gwałtownie odgrzać, pomocne będzie sięganie po woreczki strunowe przygotowane do mrożenia żywności. Na przykład porcje zupy można podzielić na mniejsze woreczki. W ten sposób będą szybciej rozmrożone, a małe ilości bulionu można zastosować do przyrządzenia np. sosu grzybowego.